Pohvale Lokni

KRČKO-SLOVENSKI PROJEKT Od lokava i bara na račun EU-a napravili turističke atrakcije

Mladen Trinajstić

Lokva Živa pored Poljica jedna od revitaliziranih krčkih lokava u sklopu projekta Lokna  / snimio M. TRINAJSTIĆ

Lokva Živa pored Poljica jedna od revitaliziranih krčkih lokava u sklopu projekta Lokna / snimio M. TRINAJSTIĆ

Partneri u projektu Lokna EU novcem proveli su niz istraživanja životinjskih i biljnih vrsta, geolocirali vodene biotope, uspostavili GIS bazu podataka, uredili i označili više lokvi oko Krka, proveli radionice i stručne izlete te je Ministarstvo taj i još nekolicinu projekata uzelo kao ogledne primjere uspješnog korištenja EU sredstava



Projekt »Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokvi i barjanskih okna – za budućnost« poznat pod akronimom Lokna, koji je u svom dobrom dijelu lani oživotvoren na području Grada Krka, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pohvalili su i uvrstili u svoju netom objavljenu brošuru »Uspješni lokalni EU projekti u Hrvatskoj«. To je, ocjenjuju u krčkoj Gradskoj upravi, posebice među onima koji su aktivno sudjelovali u pripremi, kandidaturi, ali i operacionalizaciji tog vrijednog i zapaženog prekograničnog projekta, priznanje njima, ali i svim ostalim uspješnim korisnicima EU fondova koji su se proteklih godina dokazali u »povlačenju« europskog novca.



U sklopu tog prekograničnog projekta u okolici Krka uređena je i edukativno-turistička staza u sklopu čije promocije je izrađena i interaktivna internetska stranica s bazom podataka o istraženim vodenim biotopima te objavljen cijeli serijal atraktivnih i poučnih tiskanih promomaterijala.



Ogledni primjer




U službenu publikaciju koju potpisuje ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, pored krčke »Lokne« realizirane u segmentu zaštite okoliša, uvršteno je još 60 uspješno provedenih projekata koji su ovakvom prezentacijom, od spomenutog ministarstva uzeti za ogledne primjere uspješnog korištenja europskih sredstava, ali i za »modele« motivacije i inspiracije za sve koji projektne ideje žele ili kane sufinancirati europskim novcem. Lokna je, podsjetimo, provođena u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013., i to od veljače 2015. pa do svibnja 2016. godine. Zajedničkim snagama taj su projekt realizirali predstavnici Krajinskog parka Ljubljansko barje, Geodetskog instituta Slovenije, Javne ustanove Priroda i Grada Krka, s time da su na hrvatskom području sve projektne aktivnosti bile vezane za područje Grada Krka, odnosno uz zadaću očuvanja i revitalizacije krških lokvi.


Niz istraživanja


Projekt je rezultirao inventarizacijom, revitalizacijom i promocijom lokvi u edukacijske te turističke svrhe. I na ovaj način sad i formalno pohvaljena Lokna, ukupno je bila vrijedna nešto više od 2 milijuna kuna, od kojih je iz EU fondova osiguran budžet veći od 1,7 milijuna kuna. Zajedničkim snagama realizirali su ga slovenski i hrvatski stručnjaci za biologiju, hidrologiju, geologiju, informatiku i upravljanje zaštićenim područjima koji su, što na krčkim lokvama, što na području Ljubljanskog barja, zajednički proveli prirodoslovna istraživanja životinjskih i biljnih vrsta, geolocirali više od stotinu vodenih biotopa, uspostavili GIS bazu podataka, uredili i označili više lokvi u okolici Krka te u djelo proveli niz radionica i stručnih izleta.