Tramuntana

Ivanje korak bliže civilizaciji: Konačno se popravlja cesta prema najsjevernijem naselju otoka Cresa

Walter Salković

Mjesto je sredinom prošlog stoljeća imalo 136 stanovnika, a danas je šumski put jedina veza sa svijetom za preostalo troje stalnih Ivanjana. Nakon što se popravi osam kilometara cesta od Svetog Petra do njihovog sela, možda se još tko poželi vratiti u Ivanje 



IVANJE Malobrojni mještani Ivanja, najsjevernijeg naselja na otoku Cresu, oduševljeni su što se konačno popravlja osam kilometara duga cesta koja vodi od Svetog Petra do njihovog sela.


 Ivanje je sredinom prošlog stoljeća imalo 136 stanovnika, a danas je šumski put okružen stoljetnim hrastovima jedina veza s civilizacijom za preostalo troje stalnih Ivanjana, od kojih je najstarija, 84-godišnja Dinka Brezac, zimske dane ipak odlučila provesti kod kćerke u Cresu.


Na proljeće, i pogotovo ljeti, Ivanje živne, dvadesetak mještana tu provodi godišnji odmor, ali i navraća na vikend tijekom jeseni i zime. Najveća prepreka za dolazak predstavlja upravo cesta, tj. prilazni put koji se cestom teško može nazvati, jer je njime gotovo nemoguće proći osobnim automobilom. 




  – Nakon dugo godina je Grad Cres omogućio mještanima na Tramuntani normalan način života, što podrazumijeva da se lokalne prometnice osposobe za vožnju osobnim vozilima. Pred dvije godine dobili smo dva rasvjetna tijela u selu, sada i betoniranje ceste kroz mjesto. Jako smo zadovoljni, mjesto se pomalo revitalizira. Nadam se da će popravak ceste biti poticaj još kojoj obitelji da se trajno naseli u Ivanju, kaže mještanka Eleonora Hrelja. 


  Livio Hrelja, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Beli kojem pripada i Ivanje, izrazio je uvjerenje da se na ovaj način otvaraju perspektive za mlade ljude koji se žele baviti tradicijskim djelatnostima na otoku. 


  – Cesta je, uz struju, jedan od glavnih preduvjeta koji život čini lakšim. Popravkom ceste Tramuntana će biti dostupnija i ljubiteljima čiste i netaknute prirode, te vjerujem da će mnogi naći razloga za posjet ovom dijelu otoka Cresa, rekao je Hrelja. 


  Radove izvodi creska tvrtka »Elektrovoda«, a investitor je Grad Cres. Ukupno je predviđeno 100.000 kuna za tamponiranje udarnih rupa na cesti Sv. Petar – Ivanje te za izradu betonskoga kolnika u naselju Ivanje i na cesti za Važminec. Radovi bi trebali biti gotovi u roku od mjesec dana.