Sunčeva eletkrana

Grad Krk postaje suvlasnik tvrtke Otok Krk Energija

Mladen Trinajstić

Čedomir Miler, Darijo Vasilić i Josip Brusić / Foto: I. GRŽETIĆ

Čedomir Miler, Darijo Vasilić i Josip Brusić / Foto: I. GRŽETIĆ

Novoustrojena tvrtka danas je u vlasništvu Općine Baška, ali je zamišljeno i da, kroz dokapitalizaciju, njenim (su)vlasnicima uskoro postanu sve ostale krčke jedinice lokalne samouprave, pa i Županija



KRK – Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić najavio je da će Grad Krk ući u (su)vlasničku, pa tako posredno i upravljačku strukturu tvrtke Otok Krk Energija – kompanije koju je nadavno i formalno ustrojila Općina Baška s nakanom izgradnje i upravljanja budućom sunčevom elektranom Barbičin. Prvi veliki otočni energetski pogon koji bi već dogodine trebao niknuti na državnom zemljištu na kojem je bašćanska lokalana uprava, besplatno, dobila 25-godišnje pravo služnosti i građenja tako se počeo oživotvorivati kroz tvrtku koja bi, vlasničkim i upravljačkim povezivanjem svih krčkih lokanih jedinica, ali i drugih za učešće u njemu zainteresiranih subjekata, taj projekt trebala zadržati u rukama otočana.


Kako je predstavljajući nam nedavno taj projekt rekao bašćanski općinski načelnik Toni Juranić, upravo je on poznatog otočnog zelenog aktivista i promotora energetske tranzicije Vjerana Piršića nedavno imenovao direktorom novoosnovanog društva Otok Krk Energija u okrilju kojeg će se sad razvijati i operacionalizirati ambiciozni projekt izgradnje pogona koji bi već za koji mjesec trebao početi nicati na visoravni nad bašćanskom udolinom.


Strateški partneri


Novoustrojena tvrtka danas je u vlasništvu Općine Baška, ali je zamišljeno i da, kroz dokapitalizaciju, njenim (su)vlasnicima uskoro postanu sve ostale krčke jedinice lokalne samouprave pa i Županija, jednako kao i svi za ovu vrst ulaganja zainteresirani javni odnosno otočni poslovni subjekti, kao i građani koji se odluče investirati u energetsku budućnost svog otoka, rekli su nam, predstavljajući solarnu elektranu Barbičin (u nastajanju), Juranić i novopečeni direktor Otok Krk Energije Vjeran Piršić. Pritom nisu krili i da bi, u budućoj vlasničkoj strukturi nove otočne energetske tvrtke, učešće mogle imati i pojedine već postojeće (elektro)energetske kompanije, ali tek u svojstvu strateških partnera.




Odgovarajući na spomenutu bašćansku inicijativu, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić tako je na svom ovotjednom kolegiju zaključio da će Grad Krk tvrtku Otok Krk Energija dokapitalizirati s pet osnovnih udjela od po 20 tisuća kuna, odnosno s ukupno stotinu tisuća kuna, a za što će se sredstva osigurati u proračunu za iduću godinu. Treba reći i da se slične odluke ovih tjedana očekuju i od ostatka predstavnika jedinica lokalne samouprave otoka Krka čime će se, rekao nam je, predstavljajući nam nedavno zamisao i planirani tijek izgradnje velikog fotonaponskog postrojenja, njegov aktualni voditelj Vjeran Piršić, početi stvarati uvjeti ostvarenja tog ambicioznog projekta na, gledano s aspekta lokalne zajednice, »najmudriji i najisplativiji« način.


Izgradnja na proljeće


Podsjetimo, u Baški se na 15-hektarskom zemljištu već dogodine planira podići solarno postrojenje od 5 MW te time pridonijeti energetskoj tranziciji otoka, ali i Hrvatske koja, kažu predstavnici Otok Krk Energije, uvelike kaska za europskim prosjekom.


a visoravni nad Baškom uskoro bi trebala biti izgrađena solarna elektrana


a visoravni nad Baškom uskoro bi trebala biti izgrađena solarna elektrana



– Naš operativni plan je da trgovačko društvo koje smo ustrojili, dokapitalizirano od ostalih krčkih lokalnih jedinica i Županije, uskoro stvori uvjete za proizvodnju te da potom, već za koji mjesec, raspišemo međunarodni natječaj slijedom kojeg bi se kupila kvalitetna oprema. A potom, već tijekom idućeg proljeća, na lokalitetu Barbičin trebala bi krenuti izgradnja. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije bi se temeljem izrađenih projekata kretala oko 7 GWh, što je vrijednost od oko 3 milijuna kuna – rekao je Piršić, govoreći o projektu u koji je sad i formalno krenuo »suvlasnički« ulaziti i Grad Krk, dodavši pritom i da je ukupna vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 30-ak milijuna kuna. To znači da će se ulaganje vratiti za desetak godina.


Mnogo benefita projekta


Dobrobit od ovog projekta jest prihod koji će ostvarivati svi koji u njega ulože i koji će, u očekivanih 25 godina trajanja ovog postrojenja, dosegnuti barem 75 milijuna kuna. Drugi benefit izgradnje solarne elektrane ostvarenje je kvalitetnije i sugurnije elektroopskrbe, a treća i »zeleno brendiranje« otoka koje već uspješno činimo i kroz naš sustav zbrinjavanja otpada – predstavio nam je Piršić, napomenuvši da će se začetkom rada elektrane pokriti oko 5 posto ukupne potrošnje električne energije otoka Krka.


– Gradnja elektrane trebala bi biti tek prvi u nizu koraka usmjerenih prema energetskoj tranziciji našeg otoka koji bi pravi zamah mogao dobiti ukoliko se na Krku izgradi barem još jedno takvo postrojenje, a uz njega i tisuću većih ili manjih kućnih fotonaponskih postrojenja – zaključuje Piršić.