Na crkvenom zemljištu: najavljena velika investicija na jugoistoku otoka Cresa

Golf-tereni na Punti Križa bit će najbolji u Hrvatskoj

Bojan Purić

Doveli smo na Mataldu najbolje svjetske projektante golf-igrališta, koji kažu da ovdje mogu napraviti jedno od pet najatraktivnijih igrališta u Europi, rekao je suradnik »Jadranke« Mihajlo Perenčević 



MALI LOŠINJ » Predsjednik uprave »Jadranke« Sanjin Šolić, »Jadrankini« suradnici Mihajlo Perenčević i Damir Lojen, te Britanac Neil Lubbock, vlasnik Golf-akademije sa sjedištem u Njemačkoj, predstavili su u hotelu »Aurora« projekt golf-terena i pratećih objekata na predjelu Matalda, na južnom dijelu otoka Cresa, Punti Križa, koji »gleda« na sjeveroistočnu stranu. 


  Riječ je o prostoru od 318 hektara u vlasništvu Krčke biskupije, a u planu je gradnja, kazao je Perenčević, najboljeg golf-igrališta u Hrvatskoj. Perenčević otklanja sličnost s projektom golfa u Dubrovniku, naglašavajući da nije u planu takav vid apartmanizacije, već bi se gradio jedan hotel sa sto soba i 10-15 manjih depandansi, pod upravom »Jadranke«. 



Neil Lubbock detaljnije je predstavio projekt, naglašavajući da će od ukupne površine Matalde, 76 posto ostati netaknuto, na 20 posto će biti travnati teren, na tri posto građevine i ceste, a na preostalom postotku vodene površine. Za podlogu travnjaka koristio bi se kamen koji već ondje postoji, te ne bi bio dovožen pijesak, a očuvat će se i glavnina stabala maslina. S morske strane, vidjele bi se tri-četiri livade s rupama.





  – Doveli smo na Mataldu najbolje svjetske projektante golf-igrališta, koji kažu da ovdje mogu napraviti jedno od pet najatraktivnijih igrališta u Europi. Od samog početka u projektu sudjeluje tvrtka »Geo Legacy« koja radi ekološku provjeru i radit će nadzor tijekom radova, kazao je Perenčević, navodeći da od trenutka dobivanja građevinske dozvole projekt može biti završen za godinu i pol. Da bi se ovo realiziralo, »Jadranki« je potrebno 40-50 milijuna eura, zaključio je Perenčević. 


  – Otvaranjem golf-igrališta, produžila bi se turistička sezona na listopad i studeni, te veljaču i ožujak, a sama činjenica da će u projektu igrališta sudjelovati tvrtka Ernieja Elsa, jednog od najboljih svjetskih golfera svih vremena, bit će pozivnica za sve istaknutije igrače, tvrdi Lubbock. 


  Sanjin Šolić naveo je da prostorni plan Primorsko-goranske županije nema ucrtano golf-igralište na ovom mjestu, već kraj Ustrina, ali da su izmjene i dopune u veljači prilika da se to promijeni. 


  U ime Grada Malog Lošinja, predstavljanju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Ana Kučić, koja je kazala da Grad podržava projekt, pogotovo njegove ekološke odrednice, te dodala da podizanje razine turističke ponude treba biti popraćeno i podizanjem kvalitete ostalih usluga na otočju, a da bi ovaj konkretan projekt mogao pridonijeti ostanku mladih u Punti Križa i susjednim malim mjestima. 


  Dan nakon objave informacije da je više od polovice vlasništva »Jadranke« preuzela tvrtka iza koje stoji ruski »Promsvyaz«, predstavljanju je prisustvovalo stotinjak osoba, većim dijelom rukovoditelja tvrtki iz »Jadrankine« grupe, ali i predstavnici gradskih vlasti, te drugih otočnih gospodarskih subjekata. Dan ranije, prezentacija je održana za vodstvo Krčke biskupije, vlasnika terena.