Trodnevni sajam

Drugi festival “Baška rožica”: Cvjetni šušur postaje brend

Mladen Trinajstić

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Trodnevno sajmovanje otvorio je bašćanski općinski načelnik Toni Juranić, a otvaranje su uljepšali: zbor »Mići tići«, KUD »Šoto« i klapa »Zvonimir«, a za posjetitelje su organizirana predavanja o bilju i radionica za pripremu pripravaka od kadulje



BAŠKA Bašćani su jučer, iako sa sedmodnevnim pomakom uzrokovanim vremenskim (ne)prilikama, ugostili još jedno izdanje svog Festivala cvijeća »Baška rožica«, jednako kao i pratećeg »Photo & hike vikenda«.


Na pravom putu da se razvije u prepoznatljivi bašćanski brand, »Baška rožica« je i u svom drugom izdanju u svoja šarena i mirisna događanja uključila cijelu lokalnu zajednicu, kako predstavnike brojnih institucija i tvrtki tako i lokalnih kulturnih udruga čiji su se članovi svojski potrudili praznični vikend u tom popularnom krčkom turističkom središtu učiniti sadržajnim i raznovrsnim.


Za cijeli vikend najavljeni »cvjetni šušur« jučer je startao prigodnom svečanošću upriličenom na parkiralištu između hotela Corinthia i Atrium Residencea gdje je, pod krošnjama stabala, potom organiziran i cjelodnevni izložbeno-prodajni sajam cvijeća te ukrasnog bilja.


Glazba i ples




Točno u podne Festival je otvorio bašćanski općinski načelnik Toni Juranić za kojim su se potom na pozornici izmjenjivali brojni domaći glazbeni i plesni izvođači, počevši od članova klape »Zvonimir« pa do predškolaca i osnovaca, članova zbora »Mići tići«, KUD-a »Šoto« i mnogih drugih koji su svojim nastupima uveličali prvi dan trodnevnog cvjetnog sajmovanja. Poslijepodnevni hodogram »Baška rožice« upotpunio je i niz prigodnih cvjetnih radionica namijenjenih djeci, ali i odraslima, a za koje bila zadužena Christina Cianci – cvjetna dizajnerica iz »Chrissarta«. Bašćani kao i posjetitelji tog popularnog otočnog turističkog odredišta mogli su nazočiti i predavanjima o bilju, ali i radionicama na kojima su se pripremali pripravci od kadulje.


U »Bodulskom vrtu«


Festivalu cvijeća doprinos su prigodnim programom upriličenom u večernjima satima u »Bodulskom vrtu« dali i članovi bašćanske udruge Sinjali pod čijom se kampom na tom lokalitetu odvijao niz edukativnih, izložbenih, ali i kulturnih zbivanja, između ostalog i kazališna predstava »Nismo sve Karenjine« kojom su se ondje okupljenima predstavile Vera Zima, Ksenija Erker i Zoran Mišolongin.


Fotografski profesionalci, ali i amateri kao i ljubitelji planinarenja odnosno prirode danas će pak imati priliku sudjelovati u planinarskom pohodu, ali i nizu fotografsko-planinarskih predavanja, jednako kao i zbivanjima posvećenim zdravom i aktivnom životu. Prije polaska na pohod koji će sudionike provesti nekim od najljepših i najslikovitijih dijelova bašćanske okolice prigodno predavanje o mrgarima (tradicijskim suhozidnim krajobraznim elementima op.a.) održati će Branka Polonijo iz »Sinjala«.


Današnju večer zaključiti će pak Damir Kedžo svojim »Acoustic« nastupom koji bi od 21 sat trebao započeti na Staroj rivi.