Zabrinutost

Dina Petrokemija prestaje postojati, na Krku zabrinuti zbog kemikalija

Mladen Trinajstić

Time Dina Petrokemija d.d. u stečaju prestaje postojati kao poslovni subjekt te se briše iz sudskog registra Trgovačkog suda, a također gubi i odgovornu osobu za zastupanje



OMIŠALJ Nakon što je Skupština vjerovnika Dina Petrokemije u stečaju donijela Odluku o obustavi i zaključenju stečajnog postupka, pravomoćnost te Odluke očekuje se s početkom srpnja ove godine.


Time Dina Petrokemija d.d. u stečaju prestaje postojati kao poslovni subjekt te se briše iz sudskog registra Trgovačkog suda, a također gubi i odgovornu osobu za zastupanje (koju je do obustave stečaja predstavljala stečajna upraviteljica). S obzirom da se na lokaciji petrokemijskog postrojenja i dalje nalazi još uvijek znatna količina procesnih kemikalija koje valja čuvati i nadzirati, ne čudi da na otoku Krku ali i na širem županijskom prostoru postoji određena doza zabrinutosti. Predstavnici PGŽ-a i svih jedinica lokalne samouprave na otoku Krku stoga su sazvali sastanak kojem se, u sjedištu Općine Omišalj, odazvao i još uvijek aktualni ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, a sve kako bi njega ali i predstavnike ostalih mjerodavnih institucija upoznali sa situacijom na otoku Krku.


Sastanak, kojem su uz ministra Dobrovića nazočili još i saborski zastupnik Josip Katalinić, Voditelj Službe za okolišnu dozvolu i rizična postrojenja Hrvoje Buljan, župan PGŽ Zlatko Komadina, svi lokalni čelnici otoka, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac te stečajna upraviteljica DINA Petrokemije d.d. u stečaju Marija Ružić, rezultirao je zaključkom u kojem se, uz ostalo, navodi i da se već idućeg tjedna očekuje izmještanje dodatnih procesnih kemikalija te da će, na još jednom sastanku koji bi se u Zagrebu trebao održati 29. lipnja, predstavnici nadležnih ministarstava razriješiti sve dvojbe i otvorena pitanja vezane uz čuvanje i nadzor napuštenog i zapuštenog omišaljskog postrojenja.