Novi turistički proizvod i edukacija

Camino Krk nudi iskorake svima uključenima u otočni turizam

Mladen Trinajstić

Krčka Camino staza i hodočasnički turizam šansa su za produljenje turističke sezone na otoku / Foto M. TRINAJSTIĆ

Krčka Camino staza i hodočasnički turizam šansa su za produljenje turističke sezone na otoku / Foto M. TRINAJSTIĆ

Sutra će se u Velikoj vijećnici održati radionice koje bi otočne hotelijere, iznajmljivače i ugostitelje trebale uputiti u najbolji način »servisiranja« sudionika Camina te u digitalne alate koji će im omogućiti bolje poslovanje



KRK  Nakon što su premijernim izdanjem »Camino tjedna u Krku« održanog u listopadu u tom otočnom gradu učinjeni prvi konkretni koraci u razvijanju novog turističkog proizvoda povezanog s hodočasničkim turizmom, ovog će se tjedna po tom pitanju nastojati učiniti dodatni iskorak.


Turistička zajednica grada Krka i agencija »Radionica ideja« sve zainteresirane otočane pozivaju na predstavljanje turističkog proizvoda »Camino Krk« koje će se u četvrtak, 20. veljače, održati u Velikoj vijećnici Grada Krka s početkom od 10 sati.


Rekla nam je to, najavljujući nov iskorak u nastojanjima ucrtavanja grada i otoka Krka na europske karte hodočasničkog turizma, Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZ-a grada Krka.




Cilj okupljanja svih koji na bilo koji način sudjelujuju u turističkim gibanjima na području otoka, uspostava je buduće suradnje koja je zapravo i ključ uspjeha projekta koji bi, uvjereni su u krčkom TZ-u, već u bližoj budućnosti mogao produljiti sezonu.


Na predstavljanje Camina Krk, ali i prateću edukaciju iz digitalnog marketinga (koja će na istom mjestu biti upriličena u poslijepodnevnom dijelu programa) pozvani su svi potencijalni projektni partneri s područja grada i otoka Krka, pa tako i ugostitelji, predstavnici turističkih zajednica i agencija, iznajmljivači i hotelijeri, prijevoznici, predstavnici OPG-ova te voditelji suvenirnica.


U toj će se prilici, uz predstavljanje samog projekta, ciljanih skupina gostiju i načina kako do njih doći, ujedno predstaviti i načini te mogućnosti uključivanja zainteresiranih u taj zanimljiv projekt.


Dio svjetske mreže


Podsjetimo, TZG Krka je već lani u suradnji s Bratovštinom svetog Jakova iz Samobora započeo sa stvaranjem prve hrvatske službene tematske Camino rute. »Camino Krk« potom je priključen svjetskoj mreži hodočasničkih puteva svetoga Jakova čime su se počeli stvarati preduvjeti razvoja hodočasničkog turizma na otoku.


»Camino de Santiago«, odnosno Put svetog Jakova, poznato je mnogima, hodočasnička je ruta dugačka više od 800 kilometara koju godišnje propješači više od 320 tisuća ljudi. Vijeće Europe još joj je 1987. godine dodijelilo titulu Glavne ulice Europe, a UNESCO je 1993. španjolski i francuski dio puta za Santiago proglasio svjetskom kulturnom baštinom.


Nataša Jurina i Vedran Pražen iz Bratovštine sv. Jakova na premijernoj prezentaciji krčke Camino rute / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Nataša Jurina i Vedran Pražen iz Bratovštine sv. Jakova na premijernoj prezentaciji krčke Camino rute / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Mreža puteva svetog Jakova danas se prostire cijelom Europom, od sjevera Norveške i ostalih baltičkih zemalja pa do europskoga juga i jugozapada, duž čijih se staza rasprostiru putokazi koji hodočasnike vode u Santiago de Compostelu.


U Hrvatskoj odavno djeluju bratovštine koje organizirano pomažu hodočasnicima u Santiago de Compostelu. Današnja Bratovština sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, članica je Nadbratovštine sv. Jakova iz Santiaga de Compostele, a ujedno je i izdavač hrvatske hodočasničke putovnice – Credentila, isprave s kojom se u Santiagu de Composteli naposljetku dobiva diploma o obavljenom hodočašću.


Vlastitim tempom


Nova, lani uspostavljena Camino Krk (kružna) ruta tako je postala prvom hrvatskom sastavnicom europske mreže hodočasničkih puteva. Proteže se označenim pješačkim stazama otoka Krka, i to u ukupnoj duljini od preko stotinu kilometara. Početna joj je točka u gradu Krku, ispred starodrevne katedrale, a završna u mjestu Kornić, pred crkvom posvećenom upravo svetome Jakovu.


Cilj manifestacije »Camino tjedan u gradu Krku« koja bi trebala postati redovnim godišnjim okupljanjem ljubitelja hodočasničkog turizma, prezentacija je tog proizvoda, ali i ponude cjelokupne destinacije.


Osim u skupnom, organiziranom hodanju rutom koja od grada Krka hodočasnike vodi put Porta, odnosno Malinske, Omišlja, Dobrinja, Vrbnika, Baške, Punta pa do Kornića, u službenoj Camino Krk ruti može se uživati i u individualnom hodanju vlastitim tempom te u vlastitom aranžmanu, kad god nekome odgovara.


Zamišljeno je da svi budući hodočasnici, bez obzira na to kreću li na taj put potaknuti vjerom ili pak željom za uživanjem u kulturnoj ili samo outdoor ponudi grada i otoka Krka, rutu prolaze tempom koji im najviše odgovara, uživajući pritom u popratnim sadržajima prema vlastitim preferencijama, zaključila je Jurina napomenuvši da je najavljena radionica posvećena upravo osmišljavanju, odnosno organiziranju i koordiniranju usluga i sadržaja koji bi tijekom cijele godine trebali stajati na raspolaganju »hodačima«.