Hodočasnički turizam

Camino Krk – nova ruta europske mreže puteva

Mladen Trinajstić

Foto TZG Krk

Foto TZG Krk

Premijera šestodnevne ture Camino Krk bit će od 30. rujna do 6. listopada, kada će sve zainteresirane provesti stazom koja će postati i dio sveeuropske mreže puteva koji, u konačnici, vode do Santiago de Compostele



KRK – Težeći obogaćivanju turističke ponude grada Krka, ali i kreiranju novih sadržaja i proizvoda za zanimljive tržišne »niše« kojima dosad baš i nije bila poklanjana dostatna pažnja, Turistička zajednica grada Krka pokrenula je nov, zanimljiv i originalan program.


Uz sve ostale proizvode po kojima su grad i otok Krk već dosad prepoznati na domaćem i europskom tržištu, Krčani su sad, kaže nam direktorica TU TZ-a Grada Krka Nataša Jurina, krenuli i s razvojem te promoviranjem svog sasvim novog proizvoda vezanog uz vjerski, ili preciznije rečeno – hodočasnički turizam.


– Riječ je o potpuno novom proizvodu grada Krka kao turističke destinacije, koji ćemo po prvi put oživotvoriti te široj javnosti i predstaviti kroz projekt »Camino tjedan na Krku«, događanju koje će svoje premijerno izdanje doživjeti u razdoblju od 30. rujna do 6. listopada ove godine.




Radi se o cjelotjednom projektu koji TZG organizira u suradnji s Bratovštinom svetog Jakova iz Samobora, kaže direktorica Jurina, uvjerena da će pripremljeni program, ali i nova ponuda koja bi se slijedom njega trebala nastaviti graditi i razvijati, obogatiti turističku svakodnevicu grada i cijelog otoka te ih pritom učiniti još zanimljivijom i poželjnijom destinacijom svima koji traže sasvim drugačiju dimenziju provođenja svog slobodnog vremena.


Spomenutim programom ujedno započinje stvaranje prve hrvatske službene Camino rute, i to slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza na otoku Krku. Tematska ruta »Camino Krk« potom će se priključiti svjetskoj mreži hodočasničkih puteva svetoga Jakova te tako stvoriti preduvjete razvoja hodočasničkog i vjerskog turizma na otoku Krku.


Putovnica Credentila


»Camino de Santiago«, odnosno Put svetog Jakova, poznato je mnogima, hodočasnička je ruta od preko osam stotina kilometara koju godišnje propješači više od 320 tisuća ljudi. Vijeće Europe još joj je 1987. godine dodijelilo titulu »Glavne ulice Europe«, a UNESCO je 1993. godine španjolski i francuski dio puta za Santiago proglasio svjetskom kulturnom baštinom.



Mreža puteva svetog Jakova tako se danas prostire cijelom Europom, od sjevera Norveške i ostalih baltičkih zemalja, pa do europskoga juga, odnosno jugozapada duž čijih se pješačkih staza rasprostiru putokazi koji hodočasnike vode u Santiago de Compostelu. U Hrvatskoj, naglašava predstavljajući nam ovaj pažnje vrijedan projekt krčkih turističkih djelatnika i njihovih prijatelja iz samoborske bratovštine, još od 1203. godine djeluju bratovštine svetog Jakova koje organizirano pomažu hodočasnicima koji su iz naše zemlje hodali do Santiaga de Compostele i – natrag.


Današnja Bratovština sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, nasljeđuje tu divljenja vrijednu tradiciju te je kao takva ujedno i članica Nadbratovštine svetog Jakova iz Santiaga de Compostele, središnje institucije koja okuplja udruge i bratovštine svetoga Jakova iz cijelog svijeta.


Ta je bratovština ujedno i izdavač hrvatske hodočasničke putovnice – Credentila, službeno prihvaćene hodočasničke isprave s kojom se u Santiagu de Composteli naposljetku dobiva diploma o obavljenom hodočašću – Compostela.


Stokilometarska staza


Camino Krk kao nova ruta te europske mreže hodočasničkih puteva, nastavlja Jurina, kružna je ruta koja će se protezati pješačkim stazama otoka Krka u ukupnoj duljini od čak stotinu kilometara. Početna joj je točka u gradu Krku, ispred starodrevne katedrale, a završna u mjestu Kornić, ispred crkve posvećene upravo svetome Jakovu, napominje Jurina, ističući da su u osmišljavanju i razradi ovog novog sadržaja iz domene vjerskog, odnosno hodočasničkog turizma, prepoznajući i sami vrijednost i potencijal ove nesvakidašnje zamisli, vrlo važnu ulogu odigrali članovi spomenute Bratovštine.



Cilj manifestacije »Camino tjedan u gradu Krku« koja će započeti na posljednji dan ovog mjeseca, prezentacija je tog novog turističkog proizvoda široj javnosti, ali i svim dionicima ukupne ponude naše destinacije.


Riječ je, nastavlja Jurina, o događanju bogatom programima vezanim uz Put svetog Jakova pa će tako tjedan u kojem ćemo predstaviti Camino Krk stazu i sve njene elemente biti ispunjen predavanjima, tribinama, izložbama i filmskim projekcijama.


Tijekom cijelog tjedna, naravno, svi koji se odluče prijaviti i priključiti tom događanju, imat će priliku propješačiti cjelokupnu zacrtanu stazu, a tijekom tih »hodova« naši će gosti, ovlašteni i licencirani markacisti te međunarodne hodočasničke mreže puteva, na terenu odraditi i samo markiranje rute koristeći hodočasnicima dobro poznate oznake kojima se rute Camina posvud u Europi označavaju, zaključila je Jurina.


Šest etapa


Službena Camino Krk ruta (koju će svaki hodočasnik ubuduće prevaljivati vlastitim tempom i u vlastitom aranžmanu) će hodočasnike-pješake na toj prvoj »rundi« iz Krka odvesti do Porta. Druga dnevna etapa iz Porta će ljubitelje ovog pomalo konteplativnog spoja vjerskog i aktivnog turizma iz spomenutog mjesta u okolici Malinske voditi put Omišlja, dok će treća hodočasnike povesti označenim pješačkim stazama, od Omišlja do Dobrinja.


Odatle se put dalje usmjerava prema Vrbniku, a potom iz Vrbnika i prema Baški. Šesta etapa će pak sve koji se odluče sudjelovati u ovoj putešestviji Bodulijom, iz Baške odvesti do Kornića i tamošnje crkve svetoga Jakova, gdje Camino Krk i službeno završava.


Zamišljeno je da svi budući hodočanici, bez obzira kreću li na taj put potaknuti vjerom ili pak željom za uživanjem u kulturnoj ili samo »outdoor« ponudi grada i otoka Krka, ovu rutu u budućnosti prolaze sami, vlastitim tempom, uživajući pritom u popratnim sadržajima prema vlastitim preferencijama, kaže čelnica TU TZG-a Krka, napominjući da u osmišljavanju i nuđenju usluga i sadržaja hodačima svoju inventivnost i spremnost tek trebaju pokazati lokalni iznajmljivači i ugostitelji, posebice oni na putu Camina kojim će se tijekom cijele godine kretati novi posjetitelji tog kvarnerskog otoka.


Prijave na www.experiencekrk.com


U skorašnjem će premijernom izdanju Camino tjedna u gradu Krku (manifestacije koja bi u budućnosti trebala imati i svoja dva masovnija izdanja – proljetno i jesenje), sudionici ovog cjelotjednog hodočasničko-pješačkog projekta na svaku od spomenutih ruta bit će organizirano prevoženi iz grada Krka, i to stoga što će se tijekom cijelog tjedna u Velikoj vijećnici Grada Krka odigravati i niz promotivnih radionica, predavanja i izlaganja povezanih s tim projektom i hodočasničkih turizmom općenito, objasnila je Nataša Jurina, uvjerena da će ovaj nesvakidašnji projekt krčkog TZ-a zaintrigirati i na sudjelovanje potaknuti mnoge.


A oni koji mu se odluče priključiti, pozvani su prijaviti se i registrirati uz pomoć prijavnog obrasca dostupnog na novim internetskim stranicama krčkog TZ-a, na adresi www.experiencekrk.com.