Namjensko trošenje novca

Boravišna taksa u Krku ide za turističku ambulantu i – videonadzor

Mladen Trinajstić

Za sezonski rad turističke ambulante Grad Krk osigurao 285 tisuća kuna / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Za sezonski rad turističke ambulante Grad Krk osigurao 285 tisuća kuna / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

S osnove boravišne pristojbe u krčki je proračun ušlo 1,26 milijuna, a od ekološke pristojbe 800 tisuća kuna



KRK  S obzirom da se približavanjem kraja godine propisanim postupcima praćenja punjenja gradske kase sve preciznije iščitavaju i glavni »tokovi« njena pražnjenja, među ostalim i kroz namjensko trošenje prihoda proračuna Grada Krka namaknutih od naplate boravišne i ekološke pristojbe te spomeničke rente, zaključni je kvartal ujedno i onaj u kojemu krčko Vijeće raspravlja te na koncu usvaja prijedloge izmjena programa korištenja sredstava iz spomenutih izvora.


Temljem sad već poznatih i preciznijih iznosa priljeva novca od pristojbi i spomeničke rente, kao i evidentiranih, tijekom godine već utrošenih iznosa, Gradsko vijeće Krka nedavno je na prijedlog gradonačelnika »amenovalo« korigirani te sa stvarnošću usklađeniji Program raspodjele 1,26 milijuna kuna teškog prihoda koji je s osnove boravišne pristojbe naplaćene od posjetitelja grada Krka ušao u proračun grada za 2019. godinu.


Tako je i službeno izmijenjenim programom raspodjele tog proračunskog prihoda određeno da će se iz novca koji se, sukladno zakonskim propisima, smije trošiti isključivo za poboljšavanje uvjeta boravka turista (u destinaciji u kojoj je pristojba naplaćena), najveći dio tog iznosa – čak 285 tisuća kuna – namijeniti pokrivanju troškova rada turističke ambulante i hitne medicinske službe.





Uz usklađivanje planova raspodjele sredstava koja se namiču od boravišne i ekološke pristojbe, u istom je »naletu« usvojen i izmijenjeni plan trošenja novca od naplaćene spomeničke rente koja se naplaćuje od poslovnih subjekata koji djeluju u zaštićenoj povijesnoj jezgri grada Krka. Cjelokupan naplaćeni iznos od 174 tisuće kuna, složili su se krčki vijećnici, usmjerava se programima zaštite kulturne baštine.



Druga po veličini realizirana stavka su proračunska izdvajanja za realizaciju triju većih zabavnih manifestacija – Krčkog karnevala, festivala MIK te Krčkog sajma za pomoć u realizaciji kojih je iz proračuna ove godine izdvojeno 185 tisuća »boravišnih« kuna. Dodatnih 126 tisuća kuna tijekom 2019. godine s iste je osnove osigurano i za sufinanciranje izdavaštva, 120 tisuća kuna za sufinanciranje rada TZ-a otoka Krka, a 100 tisuća kuna i za nabavu sustava videonadzora. S 97,5 tisuća »boravišnih« kuna sufinanciran je program mjesnog (javnog) prijevoza, a u red većih rashodovnih stavki tog programa još bi se moglo uvrstiti i izdvajanja za rad TZ-a PGŽ-a koji je Grad pomogao s 70 tisuća kuna, te 66,5 tisuća kuna koliko je koštala oprema gradskog javnog wi-fi sustava.


Od 800 tisuća kuna tijekom ove godine naplaćene ekološke pristojbe, ali iz lanjske godine u ovu prenesenih, neutrošenih 288 tisuća »ekoloških« kuna, prema izmijenjenom Programu korištenja tog proračunskog novca, najveći je dio utrošen na financiranje izgradnje poluukopanih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Za tu je namjenu iz ovogodišnjeg prihoda bilo osigurano 225 tisuća kuna, uz dodatnih 135 tisuća lanjskih kuna prenesenih u ovu godinu. U red većih stavki, usvojenim je izmijenjenim programom još predstvljen i program izgradnje i opremanja punionica za elektrobicikle, za što je utrošeno 90-ak tisuća kuna, održavanja poljoprivrednih puteva (107 tisuća), njihova proširenja (90 tisuća), kao i niz »sitnijih« programa, među kojima i onih povezanih sa zaštitom okana vodnih bušotina, kao i podmirenjem troškova rada agregata i opreme za navodnjavanje na polju Kimpi.