Spektakl

BRANITELJIMA U ČAST Armadina bakljada povodom “Oluje” večeras će nakratko zatvoriti Krčki most

Edi Prodan

Promet će biti obustavljen u oba smjera na pet minuta, a organizatori očekuju oko mosta više tisuća ljudi, s time da će veliku predstavu, vjeruju, vidjeti stotine tisuća ljudi jer je most vidljiv sa svih strana, od Lovrana, gotovo cijele Rijeke, viših točki raspoređenih na rubu Grobnika, Hreljina...



RIJEKA Povodom 22. godišnjice obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno pobjedničke, osloboditeljske akcije »Oluja« Udruga navijača HNK Rijeka – Plavo-bijeli otok te KN Armada večeras na Krčkom mostu organiziraju bakljadu koja bi se po svim kriterijima mogla najaviti kao – veličanstvena.


Njezin početak je zakazan točno u 21 sat, a 222 člana Udruge i Armade rasporedit će se duž čitavog mosta i zapaliti baklje. Brojka 222 simbolizira broj godina – 22 godine – od akcije provedene 1995. godine, ali i broj poginulih pripadnika hrvatskih oružanih snaga s područja Primorsko-goranske županije. Ono što je također važno je prometni dio priče, s obzirom da je Krčki most glavna spojnica kopna i praktično svih kvarnerskih otoka, a nalazimo se u samoj »špici« turističke sezone. Hrvatski autoklub je tako izdao priopćenje kako će se »5. kolovoza od 21.00 do 21.05 zbog bakljade povodom obilježavanja vojno-redarstvene akcije »Oluja« kratkotrajno obustaviti promet u oba smjera na državnoj cesti DC102, u zoni mosta Krk«.


Spajanje krakova 


– Naša je Udruga, nazovimo je tako, »krovna« jer u nju su učlanjeni i pripadnici Armade kao i klasični navijači. Osnovali smo se u svibnju, a ideja o bakljadi na mostu se rodila spontano, ponosni smo naime na naše branitelje i njihovu žrtvu u stvaranju temelja slobodne Hrvatske tako da im se i na ovakav način želimo odužiti, istaknuo nam je Mladen Milohnić, prvi predsjednik Udruge navijača HNK Rijeka – Plavo-bijeli otok.




S druge organizacijske strane je Armada u čije ime govori glasnogovornik Denis Povh.


– Nakon što smo obilježavajući 30. obljetnicu postojanja Armade organizirali bakljade na iznimnom broju lokacija, mjesta i gradova naše, Primorsko-goranske i Istarske županije, kao i spektakularne, mnogoljudne na samoj proslavi rođendana, na red je došla i bakljada kojom se odaje počast jednom od najvećih nacionalnih ponosa, akciji »Oluja« i oslobođenju domovine. Odlučili smo da to bude na Krčkom mostu jer on na fizički, ali i simbolički povezuje dva najsnažnija kraka Armade, povezuje naše ogranke na Krku i u Kiriji, kao i dakako samu, riječku maticu. Nije možda uputno govoriti unaprijed, ali vjerujem kako će se večeras dogoditi bakljada koja će u mnogom smislu nadići sve koje smo do sada organizirali, istaknuo nam je Denis Povh, glasnogovornik KN Armada.


A nadići će zbog toga što će u nju biti utkane višeslojne emocije. Najvažnija je dakako ona prema činu oslobođenja zemlje, ali s obzirom da su se zadnjih mjeseci i po pitanju same Armade dogodile brojne pozitivne stvari, elemenata za ponos ima još mnogo više. Ponajprije, dolazak članova Armade kao i ostalih navijača Rijeke organiziran je na dvije točke mosta. Zamišljeno je da otočnu stranu ispuni Armada s Krka. A ono što je također veliki i zanimljivi pomak je dolazak pripadnika Armade s Lošinja, Cresa i Raba. U Armadi posebno ističu tu činjenicu s obzirom da je njihovih članova, ili uopće navijača Rijeke na Cresu te posebno Lošinju i Rabu bilo vrlo malo. S rastom kvalitete kluba i njegovih rezultata, te dakako vrhunskih koreografija Armade, silno je poraslo zanimanje za »Rijeku« i tamo gdje ga dugi niz desetljeća, praktično od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nije baš bilo.


Vidljiv odasvud 


S druge, kopnene strane, dolazi pak najveći dio pripadnika Armade, iz njezinih utvrda koje se nalaze u svim riječkim kvartovima, na Grobniku, Lovranu. čitavoj Liburniji i njoj bliskim destinacijama u Labinu i Buzetu te dakako na crikveničkom području gdje djeluju poznati Kirci.


– Naš rad i kvaliteta navijanja, naša prisutnost i emocionalnost očito su probudili najširu riječku regiju tako da bilježimo porast članova duž čitave Primorsko-goranske županije. U manjem broju ima nas i u susjednim županijama tako da večeras oko mosta očekujemo više tisuća ljudi. Vratimo li se samoj bakljadi, ona će biti predstava… pa slobodno možemo istaknuti za 100 ili čak i više tisuća ljudi. Most je naime vidljiv sa svih strana, od Lovrana, skoro čitave Rijeke, viših točki raspoređenih na rubu Grobnika, Hreljina, ma pozivam sve da u 21 sat zastanu i pogledaju prema mostu. Jamčim da će biti oduševljeni, da će to biti jedan od ljepših happeninga na otvorenom području naše županije – istaknuo je Povh.


Armada, iako uistinu nema slobodnih ljetnih dana jer zaredale su domaće i međunarodne utakmice, ne miruje ni onda kad stadioni šute. Mada i ne čudi jer na svim utakmicama je jasno vidljiva i domoljubna nota Armade tako da je jasno kako im je današnji blagdan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, posebno drag te ga na jednako takav, poseban način žele i obilježiti.