Planovi Are Abramyana

Armenski biznismen prvi put o planovima: Gradit ću u Haludovu ako mi država vrati moje zemljište

Alenka Juričić Bukarica

Plan je izgraditi hotel s 5 zvjezdica s ponudom zdravstvenog i medicinskog turizma i pet hotela s apartmanima visoke klase, kaže predsjednik NO Haludova



MALINSKA Ni u najgoroj noćnoj mori nisam mislio da ni nakon 10 godina otkako sam kupio Haludovo, neću moći u njega investirati, ustvrdio je Ara Abramyan, predsjednik Nadzornog odbora Haludova, nekad jedne od najvećih turističkih tvrtki na Kvarneru, a danas njegove crne rupe. Godinama se u Haludovo nije ulagalo, hoteli su propadali, smanjivan je broj kreveta i zaposlenih, da bi danas radilo samo Ribarsko selo. Do sada, međutim, Abramyan nije u javnost iznosio svoju stranu priču. Jučer je to odlučio učiniti. Nalazi se, naime, s obitelji u Haludovu na odmoru. Iako je njegova tvrtka Isleta prije nekoliko godina prodala većinski paket drugoj tvrtki Bismass Limited, registriranoj u poreznoj oazi Isle of Man, izvjesno je da je i dalje alfa i omega Haludova. 


Desetljeće sporova


Govoreći o situaciji u ovom nekadašnjem gigantu Abramyan je kazao kako je prije 10 godina kupio tvrtku s namjerom da u nju uloži 200 milijuna eura. 


– No, već deset godina ne uspijevamo riješiti probleme, a godinama oni su se samo dodatno gomilali. Trenutno vodimo na desetke sudskih sporova s pravnim osobama i državom. I tek prije tjedan dana je predstavnik državne vlasti došao vidjeti kakva je situacija u Haludovu. To barem daje neke nade, kazao je armenski biznismen revoltiran nerješavanjem sporova, dok je, kako je istaknuo, prije tri godine tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) u roku od jednog dana podnio zahtjev sudu i ishodio sudsku mjeru kojom je Haludovu uzeto 7,5 hektara terena oko smještajnih objekata, koji, prema ocjeni suda, nisu trebali ući u privatizaciju. 




– Time je narušena jedinstvena tehnološka cjelina te onemogućeno investiranje i gradnja. Sada, primjerice, parkiralište iznad Ribarskog sela, koje je logična cjelina, nije naše već državno. Država je prodala zemljište i za to dobila novac u obliku dionica da bi nakon toga natrag uzela dio zemljišta?!  Kakva je to država i kako to može oduzimati? Pitanje je i na koji nam je način to oduzeto, u »komadićima«, malo tu, malo tamo, sve kao bi se onemogućila izgradnja, kazao je armenski poduzetnik s moskovskom adresom.


Ne pomažu ni predsjednici


Godinama, kaže, muku muči i s pitanjem pomorskog dobra. Više puta je tražio koncesiju nad plažom, no kada se vidjelo da je dao najbolju ponudu, natječaj je poništen. Istaknuo je kako su kasnije tražili i zatvorenu koncesiju na što općina nije pristala. 


Abramyan je pokušavao pokrenuti stvar s mjesta pa se tako desetak puta sastajao s bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Za rješavanje tog pitanja založio se i ruski predsjednik Vladimir Putin. Međutim, do sada bez uspjeha. Abramyan nam je također kazao  kako mu je ususret izašao biši potpredsjednik Vlade  Ivan Domagoj Milošević, kao i lokalna samouprava, odnosno načelnik Malinske Anton Spcijarić s kojim bi ovih dana trebao pomoć potražiti i kod aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. 


Također je predložio da se s državom javno potpiše sporazum kojim  bi se definiralo što treba napraviti vlasnik Haludova, a što država kako bi se stvari pomakle s mjesta, te konkretno u kojim rokovima. Što se tiče planova, kazao je kako na mjestu Haludova želi izgraditi hotel s 5 zvjezdica u okviru kojeg bi se investiralo u ponudu zdravstvenog i medicinskog turizma. Uz to bi gradio i pet apart-hotela, odnosno hotela s apartmanima visoke klase. 


– Ukoliko ne počnemo investirati i raditi normalno, morat ću zatvoriti Haludovo. Nadam se da do toga neće doći, vjerujem da će se naći rješenje, zaključio je Abramyan.