Sramotno, štetno i opasno

Apel iz Malinske: Premijeru, prekinite agoniju u Haludovu!

Aneli Dragojević Mijatović

Ovo sada nije samo sramota, već prije svega velika ekonomska šteta. Izračunali smo da je samo prošle godine izgubljeno oko 300 tisuća noćenja, te oko 18 milijuna eura prometa, ili pak oko 25 milijuna eura ukupnog turističkog prometa, ističe predsjednik općinskog Vijeća Malinske Zdenko Cerović



RIJEKA U Malinskoj se dešava nešto prestrašno, 13 godina je Haludovo zatvoreno, porušeno, postali su to objekti strave i užasa, sanitarno neodržavana zona, opasna po život ljudi, poručio je predsjednik općinskog Vijeća Malinske – Dubašnice dr. Zdenko Cerović na tiskovnoj konferenciji na kojoj je novinare izvijestio da su iz Općine poslali otvoreno pismo premijeru Milanoviću s molbom da »spasi Haludovo, najveću sramotu hrvatskog turizma i hotelijerstva«. Od Milanovića, odnosno Vlade traže da »raskine štetni ugovor o prodaji dionica HG Haludovo, te da pokrene ‘reprodaju’ dionica novom vlasniku koji želi održati komercijalno hotelijerstvo na prostoru Haludova, prema legalnim prostornim planovima«. 


– Ovo sada nije samo sramota, već prije svega velika ekonomska šteta. Izračunali smo da je samo prošle godine izgubljeno oko 300 tisuća noćenja, te oko 18 milijuna eura prometa, ili pak oko 25 milijuna eura ukupnog turističkog prometa, jer kada uzmete u obzir PDV koji se mogao naplatiti, mirovinsko, zdravstveno, struju, vodu, to su u svakom slučaju enormni gubici, najprije za državni proračun, potom za turističku zajednicu i gospodarstvo, a sama Općina po toj osnovi gubi oko trećine svog budžeta, ističe Cerović, dodajući da ne žele nikome ni prijetiti, niti ikoga ponižavati, već samo upozoriti javnost da je ovakvo stanje neodrživo. 


– Pitamo se zašto u trenutku kada Hrvatska vapi za svakim radnim mjestom, za izvozom, nemamo hrabrosti nekom nekorektnom kupcu dionica reći doviđenja, te naći novog, korektnog partnera koji će na komercijalnim osnovama obnoviti Haludovo i vratiti mu njegovu funkciju, a to je prodaja turističke usluge. Ne želimo prijetiti, već samo informirati o tome premijera, ministre te ravnatelje nekih državnih agencija, poručio je Cerović, ističući da će u suprotnom »nažalost, morati kao građani poduzeti neke strože mjere koje spadaju u domenu građanskog neposluha jer je ovakvo stanje neodrživo«. 




– Molimo dakle premijera da tu agoniju prekine; država valjda ima snage za to, poručio je Cerović.


Odgovarajući na pitanja novinara kazao da su predstavnici općine komunicirali s predstavnicima ruskog vlasnika, podsjetivši da je prošle jeseni održan sastanak u Rijeci na kojemu su predstavnici vlasnika obećali da će za mjesec dana ishodovati građevnu dozvolu, jer da imaju potrebne urbanističke planove. Naveo je kako do sada nisu ništa poduzeli, ali da su prije dva mjeseca načelniku općine poslali prijedlog po kojemu žele srušiti i ono malo preostalih objekata i izgraditi apartmane za tržište, odnosno značajno više apartmana od planom predviđenih.


Načelnik Općine Robert Anton Kraljić istaknuo je da je u Haludovu riječ o ekološkoj katastrofi i sanitarnoj bombi, no više, kaže, ne znaju odakle krenuti. Sastanci su održavani, no nakon njih nisu uslijedili novi, i sada je, ističe Kraljić, ovo vapaj prema državi da reagira.


Na upit novinara o vlasniku Hotela Haludovo, rekao je da tvrtku vlasnika iz Rusije zastupa prokurist Karen Mkrtychyan, a da je predsjednik Nadzornog odbora Ara Abrahamyan.


Cerović je dodao da je riječ o kompliciranoj povijesti i privatizaciji tvrtke te da je prema zadnjim informacijama koje ima stvarni vlasnik Haludova »tajno trgovačko društvo«, da je riječ o nekoliko tvrtki registriranih u različitim zemljama, koje se stalno mijenjaju te da se kao obični građanin ne usuđuje govoriti o imenima.