Predstavljen projekt

Adrenalinski park u moru: Malinska idućeg ljeta dobiva prvi ski-lift?

Mladen Trinajstić

Sadržaji poput onih na Dunatu uskoro bi se mogli naći i na moru pred Malinskom / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Sadržaji poput onih na Dunatu uskoro bi se mogli naći i na moru pred Malinskom / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Ski-lift u zoni ispred Haludova bio bi vrlo sličan onome koji već godinama uspješno djeluje na lokalitetu Dunat u Puntarskoj dragi i koji se s vremenom prometnuo u nezaobilaznu stanicu ljubitelja skijanja na vodi odnosno wake-boarda i wake-skatea



MALINSKA Poduzetnička inicijativa tvrtke »Aqua Silentium« iz Viškova vezana uz plan izgradnje i uređenja ski-lifta na moru pred malinskarskom lukom zaintrigirala je predstavnike izvršne vlasti Općine Malinska-Dubašnica.


Ambiciozni projekt ulaganja u još jedan, drugi po redu sportsko-rekracijski sadržaj te vrste na otoku Krku, malinskarski su općinari ovih dana odlučili predstaviti lokalnoj javnosti posredstvom prezentacijskog materijala objavljenog na službenim internetskim stranicama te krčke lokalne jedinice, a sve kako bi prije poduzimanja bilo kakvih daljnjih konkretnijih koraka na oživotvorenju te zanimljive ideje opipali bilo javnosti te na taj način svoje buduće odluke o tom projektu prilagodili stajalištima žitelja tog krčkog mjesta.   


U svijetu danas postoji više od 200 ski-liftova od kojih su tek četiri pozicionirana na području naše zemlje. Uz već spomenuti krčki, uspješno već neko vrijeme djeluju i ski-lifotvi na Pagu (Zrće) kao i onaj u Umagu odnosno Zagrebu, pozicioniran na Jarunu. Novi bi sadržaj, drže njegovi zagovaratelji, uz sve već spomenute prednosti i koristi Malinskoj donio i image sportske, a s njom i mladenačke destinacije.



Popratni sadržaji




Kako doznajemo, zamisao investitora »vrti« se oko plana izgradnje ski-lifta vrlo sličnog onom koji već dulji niz godina iznimno uspješno djeluje na području Grada Krka, točnije na lokalitetu Dunat u Puntarskoj dragi koji se s vremenom prometnuo u nezaobilaznu stanicu ljubitelja skijanja na vodi odnosno wake-boarda i wake-skatea, sve popularnijeg ljetnog sporta među europskim ali i domaćim ljubiteljima adrenalinskih aktivnosti na vodi.


Kompleks koji bi se prostirao na morskoj površini od oko 24 tisuća »kvadrata« podrazumijevao bi, doznajemo iz materijala o kojemu bi se narednih tjedana trebali izjasniti Malinskari, postavljanje pet ili više montažih stupova duž kojih bi bili rastegnuti vučni kabeli kojima bi se u krug »pogonili« wake-boarderi stazom dugom nešto više od 420 metara.


Nova bi sportsko-rekreacijska vodena atrakcija, sukladno vizijama zainteresiranih investitora, bila pozicionirana s vanjske strane malinskarskog lukobrana, na moru pred zonom Haludova a doznali smo i kako bi uz sam ski-lift, na obalnom dijelu novog kompleksa, trebali biti uređeni i neki prateći sadržaji (poput operaterske kućice, strojarnice, startne rampe ali i specijalizirane trgovine s opremom za skijaše odnosno ugostiteljskog objekta, sanitarnog čvora i manjeg skladišta za opremu).


Sve to, drže zainteresirani ulagači, nužno je za djelovanje objekta koji bi uvelike pridonio obogaćenju ponuđenih sadržaja ali i produljenju turističke sezone tog dijela otoka Krka.   


Kako nam je objasnio malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić, prve »povratne« informacije daju zaključiti kako je malinskarska javnost, kad je mogućnost gradnje ski-lifta u pitanju, ipak podijeljena.    – Očekivano, mladi su većinom za ski-lift dok su oni stariji stanovnici u značajnoj mjeri protiv, ili barem suzdržani, otkriva nam Kraljić naglašavajući kako će se o projektu u vrlo skoroj budućnosti raspravljati i na sjednici Mjesnog odbora Malinska-Bogovići. Nema panike niti žurbe jer bi projekt, dobije li naposljetku zeleno svjetlo javnosti, mogao biti realiziran tek dogodine pa će vremena za raspravu i usuglašavanje stajališta sasvim sigurno biti, zaključio je općinski načelnik naglasivši kako se ništa što se tiče javnog prostora ili pak pomorskog dobra neće odlučivati »prelamanjem preko koljena« niti suprotno prevladavajem stavu žitelja tog krčkog lokalnog središta.


Kabelsko daskanje


Vrijednost investicije, dobije li spomenuti plan podršku lokalne javnosti (a s njom i malinskarskih općinara op.a.), prema procjenama predstavnika spomenute domaće tvrtke dosegla bi tri milijuna kuna, a povrat ulaganja investitori procjenjuju u roku od pet do sedam godina.


Spomena je vrijedan i podatak koji je također predstavljen u netom objavljenoj predinvesticijskoj studiji kako bi se stavljanjem u pogon spomenutog sadržaja u Malinskoj otvorilo najmanje pet sezonskih radnih mjesta ali i kreirala ponuda koja bi, uvjereni su zagovaratelji tog projekta, toj krčkoj lokalnoj zajednici i njenom turizmu u vrlo kratkom roku donijela značajan broj novih turističkih posjeta odnosno noćenja.


Spomenimo i kako ovaj sve popularniji i masovniji vodeni sport ima sve više poklonika i među otočanima koji su, dosad uglavnom na Dunatu, prilično masovno pa čak i natjecateljski uspješno upražnjavali taj lijep, atraktivan i zahtjevan oblik »kabelskog daskanja« praćenog izvedbom atraktivnih trikova koje boraderi na moru izvode uz pomoć plutajućih rampi i zapreka postavljenih duž staze.