Turizam u raljama mehanizacije

Zbog »glazbe« bagera matuljski iznajmljivač izgubio 2.000 eura

Davor Žic

Imao sam goste iz Ukrajine kojima sam zbog buke snizio cijene, i jednu gospođu iz Londona koja je jako skratila svoj boravak – ne mogu primati nove goste kada je tu buka od građevinskih radova od jutra do večeri – upozorio je Provči, no pomoći nema jer Matulji nemaju odluku o zabrani radova tijekom sezone



MATULJI  Trebaju li i Matulji uvesti zabranu građevinskih radova tijekom ljetne sezone? Ovakvo pitanje sve se češće postavlja u općini koja posljednjih godina bilježi znatan rast interesa stanovništva za bavljenje turizmom, ali i znatan rast svih turističkih pokazatelja. Daleko je to još od ostalih mjesta na Opatijskoj rivijeri, no ukupno 110 prijavljenih iznajmljivača pokazuje da barem svaka dvadeseta matuljska obitelj dio prihoda (legalno) zarađuje od turizma.


  A da turizam i teška radna mašinerija ne idu skupa, pokazuje i primjer Vladimira Provčija, iznajmljivača koji je zbog opsežnih radova u svome susjedstvu ostao bez očekivanih gostiju, pa tako i očekivane zarade.


  – Ja sam apsolutno oštećen, izgubio sam oko dvije tisuće eura ove sezone tijekom koje neću moći raditi. Srpanj je bio jako loš, a kada je krenulo bolje s gostima, krenuli su 1. kolovoza i radovi. Imao sam tu šest gostiju iz Ukrajine, kojima sam zbog buke snizio cijene, i jednu gospođu iz Londona koja je jako skratila svoj boravak, a onda sam rekao agenciji da ne mogu primati nove goste kada je tu buka od građevinskih radova od sedam ujutro do osam, devet sati navečer. Gosti mi kažu da ih budi glazba bagera i da uz glazbu bagera idu na počinak, požalio se Provči. Njegovih devet kreveta sada je prazno, a njegovi prihodi znatno umanjeni.  

– Gledajte, ja moram platiti naknade poreznoj i turističkoj zajednici, tako da ću sada biti u minusu jer moram uzeti od svoje male mirovine, a i počeo sam se iznajmljivanjem baviti s ciljem da te prihode povećam. Žalio sam se građevinskoj inspekciji, koja me je uputila na Općinu Matulji, gdje su rekli da ne mogu ništa jer da Općina nema reguliranu zabranu građevinskih radova tijekom ljetnih mjeseci kao što to ima Opatija. Zvao sam i Turističku zajednicu, ali ni tamo nisam dobio nikakvu konkretnu pomoć, ostao sam sam i prepušten sebi – rekao je Provči.


  S druge strane, njegov susjed koji je počeo graditi kuću ima sve legalne papire i sve potrebne dozvole, a i radove izvodi u skladu sa zakonskim propisima i općinskim odlukama. Pitanje je kada će se radovi odvijati ako ne tijekom ono malo sunčanih dana, tko će zidati i raditi fasade zimi i za vrijeme kiše? Takvo je razmišljanje i zamjenika općinskog načelnika Alena Ružića, koji smatra da će se ovim problemom Općina trebati pozabaviti, ali ističe da nije za potpunu zabranu radova.   – S obzirom na to da se vremena mijenjaju, odnosno da je gospodarska situacija složena, i da se u toj složenoj situaciji pokušavaju snaći i iznajmljivači i građevinci, treba dobro razmisliti kako pomiriti te interese. Jer jasno je da iznajmljivači ne mogu raditi svoj posao ako pod prozorom bruji bager. Turisti će im otići, ali i građevinari moraju raditi jer kad će ako ne dok je lijepo vrijeme. Jasno je da je situacija zrela za širu diskusiju koja će u obzir uzeti mišljenja obje skupine, a možda bi kompromisno rješenje bilo da se radovi ne izvode u nekim dijelovima dana poput jutra i večeri, kad su mir i tišina najvažniji gostima – smatra Ružić.

  Direktorica TZ Matulji Marijana Kalčić Grlaš dodala je kako je Vladimiru Provčiju kazala da joj je žao zbog njegove situacije, ali da mu TZ u ovom problemu ne može pomoći. – Nemamo reguliranu zabranu radova tijekom sezone, pa jedino što mu mogu reći jest da se proba dogovoriti sa susjedom. Nema on jedini takav problem, puno ljudi iz Rukavca žalilo se da su izgubili goste zbog radova na kanalizaciji. A osobno smatram da je došlo vrijeme da se krene u reguliranje ovog problema, jer turizam je svakim danom sve značajniji izvor prihoda dobrog dijela stanovništva. Najveći broj iznajmljivača imamo u naselju Matulji, slijede Rukavac, Bregi, pa Rupa. Možda bi određeno rješenje bilo uvesti parcijalnu zabranu, samo u tim mjestima, jer u nekim drugima gotovo uopće nema iznajmljivača i može se normalno raditi – zaključila je Kalčić Grlaš.