Mali dioničari protiv lokalne samouprave

Ususret bankrotu: Spas Opatije u povećanju vrijednosti dionica LRH

Davor Žic

Sadašnja cijena dionica LRH više je nego tri puta manja od one iz 2007. godine, a da stvar bude gora Opatija i susjedi uopće ne mogu raspolagati svojim kontrolnim paketom



OPATIJA  Rješenje Vrhovnog trgovačkog suda, kojim su nastavljene tužbe malih diončara Liburnia Riviera Hotela usmjerene protiv Opatije i ostalih jedinica lokalne samouprave zbog otkupa dionica po cijeni višoj od 6.000 kuna, stavilo je grad i susjedne općine u vrlo delikatnu situaciju. U prvom valu, prijeti im financijska obaveza od tridesetak milijuna kuna – ukoliko se tužbe malih dioničara riješe u njihovu korist, što je realno očekivati prema sadašnjoj situaciji – no to je tek početak problema. Ukupna vrijednost dionica malih udjelničara u LRH iznosi oko 180 milijuna kuna, a iako se neće svi odlučiti na tužbu, jer među dioničarima ima velik broj Opatijaca i bivših radnika turističkog giganta koji su već odbacili takvu mogućnost – te će obaveze i dalje biti veće od onih koje bi proračuni lokalne samouprave mogli podnijeti.


Međutim, tu je i dodatnih 1,3 milijarde kuna vrijedna ponuda za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela koju Opatija prema rješenju Hanfe mora podnijeti. O tom rješenju, po žalbi Opatije, odlučuje Upravni sud, no statistika nije na opatijskoj strani – prema dosadašnjoj, praksi, Upravni sud je u velikoj većini slučajeva podržao Hanfu. Istovremeno, Hanfa ima pravo izricati kazne od po milijun kuna za pravnu i 20 tisuća kuna za odgovornu fizičku osobu dok ne postupe prema njihovom rješenju – i to višekratno. Iz Hanfe nisu komentirali hoće li (i koliko često) koristiti ovu mogućnost.


– Napominjemo kako je Agencija u navedenom predmetu, a u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, kao ovlašteni tužitelj podnijela optužne prijedloge protiv pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama. Agencija ne može komentirati sudske postupke u tijeku niti ima dodatnih komentara na navedeni predmet, poručili su iz Hanfe.




Sadašnja cijena dionica LRH više je nego tri puta manja od one koja je vrijedila 2007. godine – razdoblja na koje se odnosi rješenje o ponudi za preuzimanje – i kreće se između 1.700 i 1.900 kuna, a da stvar bude gora Opatija i susjedi uopće ne mogu raspolagati svojim kontrolnim paketom od 25 posto plus jedne dionice; ne mogu ih prodati, niti imati pravo glasa na skupštini.


Eventualni spas liburnijska lokalna samouprava može tražiti u razvoju Liburnia Riviera Hotela i povećanju vrijednosti dionica, jer na taj način gubitak gradskog proračuna – ako dođe do prisline naplate malih dioničara – bio bi daleko manji. Nominalna vrijednost dionica je oko 3.200 kuna, a u pretvorbi je čitavo poduzeće procijenjeno na otprilike 1,5 milijardi kuna. Međutim, upućeni promatrači smatraju da je vrijednost LRH i veća od ovog iznosa. Prema procjenama predsjednika Uprave LRH Igora Šehanovića, iznesenim na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Opatije, uz realne projekcije rasta u narednom razdoblju, vrijednost dionice kroz tri godine trebala bi doseći nominalnu, odnosno oko 3.200 kuna, a kroz osam godina mogla bi se približiti i cijeni od 6.000 kuna – koliku Opatija mora isplatiti malim dioničarima.