Pobuna protiv narušavanja izgleda mjesta

Udruga Srce za Volosko: Ribarske mreže u sjeni novih ugostiteljskih tendi

Marina Kirigin

Vera Bakarčić, predsjednica Udruge Srce za Volosko kaže da će poduzeti sve kako bi se preispitala zakonitost dokumenata koje posjeduju vlasnici kafića »Kon-tiki«, jer ne želi da se promijeni vizura mjesta



VOLOSKO Započelo je postavljanje tendi nad ugostiteljske stolove na prostoru mulića u Mandraću u luci u Voloskom. Inicijativa mještana Voloskog da zaustave ovu nakanu vlasnika ugostiteljskog objekta »Kon-tiki« tako za sada nije uspjela.


Početkom ožujka, kada su vlasnici vološćanskog bara započeli s manjim radovima na muliću Mandraća, do tada nepoznata inicijativa ugostitelja, objelodanjena je mještanima.


Vološćani su zbog toga organizirali dva javna okupljanja i sastanka u mjesnom odboru te odlučili kontaktirati službe kako bi ukazali da se ovakvim projektima narušava sklad u Voloskom. U konačnici nisu puno postigli, jer je u prvim danima lipnja nastavljeno postavljanje tendi. Posebno aktivna u priči o tendama bila je Udruga Srce za Volosko.


   Devastiranje baštine


– Istina je da su vlasnici ugostiteljskog objekta ishodovali dozvole, ali te dozvole nisu donesene na temelju zakona i propisa, ili barem uz slobodno tumačenje istih od javnih službi koje trebaju štititi javni interes, a ne interes pojedinaca. Želim podsjetiti kako će i zbog postavljanja tendi ribarske mreže, koje su i jedan od simbola Voloskog, biti djelomično prikrivene i spuštene. Iz neslužbenih izvora doznali smo kako je u nabavci ribarskih mreža koje čine imidž Voloskog svojevremeno sudjelovala i opatijska turistička zajednica, što je dokaz da su mreže prepoznate kao javno dobro. Ne možemo se složiti s obrazloženjem Konzervatorskog odjela Rijeka da je na predmetnom muliću već dosad izvedeno više nedozvoljenih radnji, koje se ne uklapaju u ambijentalnu povijesnu cjelinu mjesta te se zbog takvog stanja nanovo dozvoljava devastiranje kulturne baštine starog Voloskog. Drugim riječima, njihovim dosadašnjim neradom dozvoljavali su nedozvoljenu gradnju, a sada dozvoljavaju izvođenje i postavljanja nečega što nema veze sa starom jezgrom Voloskog i to sve u interesu pojedinaca!   

Vlasnik bez komentara


Dozvola za tende je dobivena na temelju propisa koji dozvoljava postavu takvog komunalnog objekta na javnoj površini, a ovdje se radi o pomorskom dobru u sklopu luke pod koncesijskim ugovorom. Po Zakonu o pomorskom dobru takvi prostori se isključuju djelomično ili potpuno iz javnih površina. Znači li to da se taj pokriveni prostor može koristiti kao i sve površine u luci u Volosko kao javno sunčalište? Poduzet ćemo sve kako bi se preispitala zakonitost dokumenata koje posjeduju vlasnici ugostiteljskog objekta – rekla je Vera Bakarčić, predsjednica Udruge Srce za Volosko, koja nas je obavijestila o postavljanju tendi.    U vološćanskoj luci smo zatekli i Christiana Tominića, jednog od dva vlasnika »Kon-tiki« bara, koji međutim nije želio dati izjavu, niti potvrditi postavlja li se tenda, iako je bilo očito da se na muliću radi i diže konstrukcija.