Zdravstveni turizam u potrazi za europskim tržištem

Švedski reumatičari na liječenju u Opatiji

Marina Kirigin

Ne prestajem se diviti svemu onom što ovdje vidim, parkovima, arhitekturi. Sada razumijem i zašto je švedski kralj prije 110 godina odabrao Opatiju i u njoj se dugo zadržao – rekao je Lars Schmidt



OPATIJA Švedski pacijenti, posebice oni s reumatskim problemima i kožnim bolestima, možda će uskoro u znatnijem broju pristizati na liječenje u Opatiju. Na tragu je to jučerašnjeg razgovora u opatijskoj Thalassotherapiji kojem su nazočili veleposlanik Kraljevine Švedske u RH NJ. E. Lars Schmidt, počasni konzul Kraljevine Švedske Željko Kuiš, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulija Malatestinić, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić-Živadinov, profesorica Milena Peršić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, voditeljica Wellness centra Sandra Martinčić i pročelnica za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Tatjana Kehler. 


– Ne prestajem se diviti svemu onom što ovdje vidim, parkovima, arhitekturi. Impresioniran sam čistoćom okoliša, uređenjem parkova na jednoj vrlo visokoj razini. Sada razumijem i zašto je švedski kralj prije 110 godina odabrao Opatiju i u njoj se dugo zadržao. Bio sam ovdje 1982. godine kao turist i mogu vam reći da su se stvari od tada uveliko promijenile i da sam impresioniran razvojem.    

Mobilnost pacijenta


Danas uoči ove press konferencije govorili smo o zdravstvenom turizmu – Hrvatskoj kao novoj članici EU koja u tom segmentu ima veliki potencijal. U Švedskoj je pokrenut postupak jedne inicijative koja se zove mobilnost pacijenta i upravo smo sada razgovarali o mogućnosti povezivanja naših dviju zemalja i institucija – rekao je švedski veleposlanik u opatijskoj zdravstvenoj ustanovi nakon što ga je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić upoznao sa svim gradskim investicijama i projektima kao i vidovima turizma koje grad razvija i nudi.


– Opatija je mjesto u koje su dolazili kraljevi, ali i drugi važni ljudi po svoje zdravlje, što govori da je bila posebna. Ona je i danas takva, a ovdje smo jer želimo istaknuti jedan važan segment – zdravstveni turizam. Zajedno s Gradom Opatija započeli smo važan projekt koji nas uključuje u zajedništvo, a to je sportska medicina. Opatija je idealno mjesto pod suncem za pripreme za sportsku sezonu, ali i grad koji je za Austro-Ugarsku bio lječilišno odmaralište. Sada otvaramo novu stranicu u kojoj tražimo naš jači angažman na tržištu medicine u Europi. Vjerujemo da smo dovoljno kvalitetni da možemo oponirati i onima koji se smatraju kvalitetnijima, premda smatram da smo rame uz rame. Pozicijska renta koju danas imamo ovdje je zaista nešto što nam u tom slučaju možda i daje prednost. Kad govorimo o mobilnosti pacijenta koju je švedska vlada otvorila kao mogućnost za svoje sugrađane jer s jedne strane žele smanjiti troškove zdravstva u Švedskoj, a s druge strane naravno žele dobiti istu kvalitetu za pacijenta koji boluje od određenih bolesti koji će u ovakvom okruženju možda imati i klimatsku korist.    

Odlazak u Stockholm


To su u prvom redu oni bolesnici s psorijazom te reumatskim bolestima – rekao je Viktor Peršić, a direktorica Turističke zajednice Kvarner Peršić-Živadinov dodala kako će u svibnju otići na konferenciju u Stockholm čija će tema biti mobilnost pacijenata, a koja bi mogla omogućiti val dolazaka Šveđana, ali i drugih pacijenata Europe na liječenje i terapiju u druge zemlje članice EU, pa tako i na Kvarner. 




– To je velika i dobra mogućnost koja nam se otvorila ulaskom u EU. S druge strane turizam na Kvarneru vuče korijene iz zdravstvenog turizma. Razgovarali smo s klinikama. Svjesni smo da je to ono na čemu moramo raditi, da moramo imati jako dobar proizvod koji će postati motiv dolaska na Kvarner posebice van turističke sezone. S tom namjerom odlazimo u Švedsku gdje ćemo imati i prezentaciju o našim klinikama, a sve kako bi švedski pacijenti mogli početi dolaziti u većim brojkama – rekla je direktorica županijske turističke zajednice i zaključila kako je u prošloj godini zabilježeno povećanje broja gostiju sa švedskog tržišta (13 posto).