Državna tvrtka zatražila pomoć dviju liburnijskih općina

Pošte u Mošćeničkoj Dragi i Lovranu pred zatvaranjem

Marina Kirigin

Ukoliko ove dvije jedinice lokalne samouprave odbiju sufinancirati rad poštanskih ureda – oba bi, na opće razočaranje – vrlo brzo mogla – zatvoriti vrata



MOŠĆENIČKA DRAGA/LOVRAN  Posljednja sjednica draškoga vijeća otvorila je »Pandorinu kutiju« problema u kojima se nalazi Hrvatska pošta d.d, ali i najavila moguće zatvaranje draškog i lovranskog poštanskog ureda.


Naime, predstavnici ove državne tvrtke predložili su Općini Mošćenička Draga da sufinancira rad poštanskog ureda odnosno da sufinancira dio gubitka poslovanja u Mošćeničkoj Dragi, kao i da smanji ili bolje rečeno ukine zakupninu prostora za poslovni prostor u kojem se nalazi poštanski ured u zgradi Općine.


U protivnom, ne odluče li Dražani pomoći, državna tvrtka bit će primorana zatvoriti poštanski ured u Mošćeničkoj Dragi. Iako draški vijećnici i načelnik još uvijek nisu donijeli konačnu odluku što učiniti, na spomenutoj sjednici vijeća našli su se »oči u oči« s rukovoditeljem organizacijske jedinice mreža (divizija) Hrvatske pošte Sektor pošta Rijeka Nikicom Magzanom kojem su postavili niz pitanja.




Magzan je objasnio kako je o situaciji u kojoj se nalazi HP nedavno na koordinaciji obavijestio načelnike. Istaknuo je kako je 2008. godine HP dobila novu Upravu, kako je godinu dana kasnije napravljena reorganizacija i kako su napravljeni strateški planovi i da nastoje poduzeti sve kako bi tvrtka u što kraćem roku ponovo bila moderna i profitabilna tvrtka.


Isto tako, rečeno je kako trenutačno stanje u poštanskim uredima i poslovima kakvim se bavi HP nije i buduća vizija tvrtke, jer se danas kako bi se održali nastoji plasirati apsolutno sve, pa čak i otkup zlata u poštanskim uredima. 


  Zatvoreno 98 ureda


– Poštanski ured Mošćenička Draga u prvih deset mjeseci ove godine napravio je najveći minus do sada, a koji iznosi 76.000 kuna. Ukoliko vaša Općina želi poštanski ured u svome mjestu moramo razmišljati o tome kako ćemo pokriti minus pošte. To je realnost opstanka HP-a u mjestu kao što je Mošćenička Draga – rekao je rukovoditelj HP-a te naglasio kako je prošle godine u Hrvatskoj zatvoreno 98 poštanskih ureda te kako će ove godine nastaviti sa zatvaranjima jer ne mogu opstati.


Iako su Dražani svjesni činjenice da poštanski ured u Mošćeničkoj Dragi obilazi vrlo malen broj ljudi, i da ga uglavnom koriste stariji stanovnici mjesta za plaćanje računa, draški vijećnici kažu da zatvaranje poštanskog ureda za njih predstavlja jedan »socijalni moment«.


Draški vijećnik Ivan Galović, nakon izlaganja Magzana konstatirao je kako njegova priča »ne drži vodu«, kako je to bezdan, odnosno upitao se koliko će ostanak poštanskog ureda koštati Mošćeničku Dragu s obzirom na to da se traži i besplatna najamnina, a ubuduće i sufinanciranje, odnosno pokrivanje minusa. 


   – Ako mi pristanemo pokrivati vaše troškove, kako možemo biti sigurni da vi recimo nećete nagomilati nove, zaposliti nove ljude ili poduzeti nešto treće? – skeptičan je bio Galović. 


   Najam prostora u kojem posluje poštanski ured u Mošćeničkoj Dragi na godišnjoj razini iznosi 41.000 kuna ili oko 3.400 kuna mjesečno, a od troškova tu se ubrajaju i troškovi jednog zaposlenika, režijski troškovi i troškovi prodane robe.   


Poštanski ured u Dragi, čini se nije jedini na listi »otpisanih« na Liburniji. Prema riječima rukovoditelja HP-a u istoj situaciji kao i draški, je ured u Lovranu.


Dodaje kako se u Lovranu čak plaća najveći najam poslovnog prostora (poštanskog ureda) Općini Lovran u cijeloj diviziji sektora Rijeka. 


   – U Lovranu imamo najveći najam u cijelom sektoru, a tamošnji načelnik Općine samo je konstatirao da što se njega tiče lovranski ured mogu odmah i zatvoriti – zaključio je Magzan. 


   Načelnik Općine Lovran Emil Gržin demantirao je izjavu Magzana rekavši kako predstavnik HP-a ne govori istinu, te kako su zadnji put po pitanju poštanskog ureda predstavnici HP-a kod njega bili pred tri-četiri godine.



Imaju milijardu…


– Ne mogu prihvatiti vaše činjenice. Na internet starnicama HP-a stoji da je vaša misija »blizina korisnika«. Tražite da općina sufinancira rad bogate tvrtke koja ima proračun veći od milijardu kuna, osim toga imate vrlo vrijednu imovinu i gotovo je smiješno da trebate naših 100.000 kuna. Uz sve, unutar pošte osnovali ste i dvije firme HP produkciju i HP arhivu, koje još ne uprihođuju – rekao je načelnik Općine Mošćenička Draga, Ratko Salamon tvrdeći kako se slična rasprava vodila i za poštanski ured u Brseču koji je danas zatvoren. 


   Vijećnici su pitali i bi li skraćeno radno vrijeme utjecalo na smanjenje troškova, na što su dobili odgovor da tako nešto ovaj ured ne može spasiti. 


   – Hrvatska pošta, državna tvrtka, izgubila je socijalnu komponentu, a od nas se traži da ju zadovoljimo. Starija populacija sada će nam zamjeriti i zbog ove nove situacije, reći će »zaprli ste zubara, sad ćete i poštu« – rekla je jedna vijećnica, a predsjednik draškog vijeća Nedjeljko Dražul, bez obzira na kritike vijećnika upućene prema HP-u, konstatirao je kako će vrlo vjerojatno ipak ta socijalna komponenta u slučaju raspleta situacije biti presudna. 


   – Spremni smo da Hrvatskoj pošti jednu godinu ukinemo najam i da na taj način budemo servis našim sugrađanima – rekao je Dražul, no ipak konačanu odluku o tome morat će donijeti načelnik Općine Mošćenička Draga koji zasad nije siguran što poduzeti jer kako kaže »zašto taj isti prostor ne bi Općina dala u najam nekome od koga može imati prihode«.