Istraga u Gradskoj upravi

Poslovi bivšeg opatijskog gradonačelnika Amira Muzura pod povećalom istražitelja DORH-a

Marina Kirigin

Možemo potvrditi da je DORH u Gradu. Riječ je o predmetu iz mandata prethodne vlasti, potvrdio je za Novi list gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić



OPATIJA Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokucalo je na vrata Grada Opatije. Dolazak ove državne službe samo je djelomično iznenadio predstavnike opatijske gradske vlasti. Istina je da su u Gradu očekivali DORH, ali isto tako nadali se da će doći zbog slučaja Liburnia Riviera Hotela. Naime, još u srpnju ove godine Grad Opatija podnio je prijavu DORH-u i USKOK-u a vezano uz sumnju da su počinjena kriminalna djela tijekom procesa privatizacije i pretvorbe najveće opatijske hotelske kuće. U trenutku kada se očekivalo da će DORH u Grad Opatiju doći upravo iz tih razloga, prema riječima Ive Dujmića došao je zbog nečeg posve drugog, a što je zbog istrage pod velom tajni.    



 Dr. Amir Muzur s istoimene Nezavisne liste Amira Muzura postao je gradonačelnik 2005. godine i u početku svoje političke karijere uživao je veliku podršku među građanima koji su ukazali povjerenje »mladom i nezavisnom, a visokoobrazovanom kandidatu«. Proglašen je svojevremeno čak i »naj hrvatskim gradonačelnikom«, ali je zbog nekih ideja i projekata koje građani nisu podržavali počeo gubiti popularnost. Birači su mu zamjerili i to što su ga izabrali kao »nezavisnog«, a on je odlučio sklopiti postizbornu koaliciju s HDZ-om, pa je između ostalog u četiri godine mandata ostao zapamćen kao čovjek koji je u Opatiju na vlast doveo HDZ-ovce. Premda su i neki drugi njegovi projekti, primjerice »Opatija – Grad muzej« i »Opatijska ulica slavnih«, nailazili na negodovanje javnosti, najviše je negativnih poena dobio kada je zajedno s tadašnjim Poglavarstvom progurao ECHO projekt pretvaranja Ljetne pozornice u kongresni centar i davanja u ruke privatnicima, uz rekonstrukciju kompleksa koja bi značila devastaciju povijesnog parka.





    – Možemo potvrditi da je DORH u Gradu. Nije riječ o predmetu LRH, već o drugom slučaju, iz mandata prethodne vlasti. Dodatne informacije nismo u mogućnosti dati zbog tajnosti istrage, već se možete obratiti Općinskome državnom odvjetništvu u Rijeci – odgovor je gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.


    S obzirom na to da su aktualni čelnici Opatije »u interesu istrage« jučer bili neraspoloženi za iznošenje detalja o ovom, dosad nezabilježenom slučaju, odgovore smo potražili kod nekadašnjeg »prvog čovjeka Opatije« dr. Amira Muzura..    


    Bivši gradonačelnik rekao je da nije upoznat s činjenicom da je u Grad Opatiju stigao DORH. 


    – Ne, nemam nikakve informacije i ne znam što je ili što bi eventualno mogao biti predmet istrage – kratak je bio Muzur. 


    Odgovor na vruće pitanje oko toga što je predmet istrage DORH-a pokušali smo saznati i od Barbare Volf-Volčanšek iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci koja je međutim obećala detaljnije odgovore proslijediti tijekom današnjeg dana.