Kartulina za ministra

Opatijac odlučio Milinoviću svaki dan slati razglednicu sa slikom zatvorene Hitne

Marina Kirigin

Ukoliko se uz mene još koji građanin Opatije želi potpisati na razglednici, može mi se slobodno javiti. Bit će mi izrazito drago ukoliko što veći broj potpisa Opatijaca bude na njima, kaže pokretač neobične peticije

OPATIJA Ministre Milinoviću, nova reforma Hitne pomoći ugasila je ambulantu hitne pomoći u Opatiji, najstariju takve vrste u Hrvatskoj koja ima tradiciju 117 godina. Smanjen je standard ambulantne i hitne pomoći za tisuće građana koji joj gravitiraju. Dovelo se i do opadanja standarda turističke ambulante u prvoj dami hrvatskog turizma. Stoga Vas molim da učinite sve kako bi se zakon vratio u okvire koji će osiguravati da ova i ostale slične ambulante u Hrvatskoj mogu normalno raditi i građanima i turistima osiguravati svu potrebnu medicinsku pomoć – tekst je razglednice na kojoj je slika opatijske Hitne pomoći, a koju potpisuje Ernie Gigante Dešković, inače dogradonačelnik Opatije koji se ovog puta za spas Hitne pomoći izjasnio isključivo kao građanin Opatije, a koju će svakodnevno slati na adresu Ministarstva zdravstva u Zagreb.   Dešković je pozvao i sve ostale građane Opatije da mu se pridruže i pokrenu inicijativu za ponovno otvaranje ambulante Hitne pomoći u Opatiji.

Da se prisjetimo, Opatija ima najstariju Hitnu pomoć u Hrvatskoj otvorenu 1894. godine koja je osuvremenjena 70-ih godina prošlog stoljeća kada je obitelj Lučić svojim sredstvima financirala izgradnju i modernizaciju Hitne pomoći u Opatiji. Ipak, ovogodišnja reforma ministra Darka Milinovića dovela je do zatvaranja mnogih ambulanti pa tako i one u Opatiji.


– Zatvaranje ambulanti nema veze s brigom za građane. Iz medija čitamo kako se već broje preminuli pacijenti (Krk, Buje) te jednostavno treba odbaciti sve pokušaje opravdanja takvoga stanja.   Zbog toga, isključivo kao građanin Opatije i korisnik te ambulante, osobe koja ne želi dolaziti na njena zatvorena vrata i koja ne želi degradaciju Hitne pomoći u Opatiji, svaki ću dan dokle god gospodin Milinović bude ministar zdravstva i socijalne skrbi ili se ne omogući ponovno otvaranje vrata opatijske ambulante, na adresu njegova ministarstva poštom slati jednu razglednicu sa slikom ove naše opatijske ambulante. Ukoliko se uz mene još koji građanin Opatije želi potpisati na dotične razglednice, može mi se slobodno javiti. Bit će mi izrazito drago ukoliko što veći broj potpisa Opatijaca bude na njima, a siguran sam kako će biti drago i ministru Milinoviću – ističe Dešković koji je pokrenuo ovu neobičnu peticiju.