Glavne prometnice postale sporedne

Novi režim prometa na ulazu u Opatiju klopka i za iskusne

Marina Kirigin

Tri su točke kritične i to na Pavlovcu (kod ex motela Panorama), zatim na opatijskom zavoju (Preluk), te na ulazu u Volosko – žutim oznakama iscrtana nova regulacija na križanjima itekako zbunjuje sudionike u prometu, a već je bilo i prometnih nesreća – u pozadini svega su nedovršeni radovi na rotoru Kuk



OPATIJA U ovih nekoliko dana nove prometne regulacije gotovo sam tri puta stradao. Danas me je skoro pokupilo vozilo koje nije pratilo novu prometnu signalizaciju. Ovo će završiti tragično. Tri su točke kritične – ona na ulazu u Volosko, na opatijskom zavoju i na Panorami. Novi režim prometovanja je opasan, a i nedovoljno je označen. Kod ovakve prometne organizacije trebalo je postaviti svijetleće znakove koji te upozoravaju na promjene ili pak angažirati policajce da u prvim danima budu na licu mjesta – riječi su Aleksandra Bobinca iz Lovrana, vozača koji je samo jedan od mnogih koji se požalio na novu prometnu regulaciju uvedenu na graničnom području Općine Matulji i Grada Opatije. Nova prometni režim uveden je zbog izvođenja radova na rotoru Kuk.


Na inicijativu gradonačelnika Opatije Ive Dujmića koji je zatražio da se napravi novo prometno rješenje u turističkoj sezoni kako bi protočnost prema Opatiji bila bolja – dogodilo se nešto neočekivano i sada već dokazano opasno. 


Iza »driture« stop


Napravljena je takva regulacija prometa kojom su glavne prometnice pretvorene u sporedne ceste, a pritom je sve preslabo označeno – iscrtano žutim »rigama« na cesti i sa svega nekoliko prometnih znakova koje upozoravaju na izmjene. Rezultat svega bila je i nesreća koja se dogodila prvog dana prometne regulacije kada se profesionalni vozač autobusa sudario s osobnim automobilom u kojem su se nalazili turisti.


 Naime, sporna prometna rješenja nalaze se na lokaciji kod ulaza u Volosko, na križanju na Preluku kod skretanja za ex Panoramu, na Pavlovcu te na križanju trase ceste Rijeka – Matulji kod Panorame.

Tako primjerice vozač automobila koji iz Rijeke vozi prema Matuljima »driturom« na kojoj često vozači znatno ubrzavaju, dužan je stati na stopu kod Panorame kako bi propusto i dao prednost prolaza vozačima koji dolaze iz pravca Preluka-Voloskog.


 Takva se situacija ponavlja i na Tošini. Auti koji se spuštaju Tošinom prema Voloskom na križanju imaju prednost jer se nalaze na glavnoj cesti, a oni koji se kreću dosad glavnom opatijskom ulicom iz smjera Opatije u smjeru Rijeke, moraju stati. Nedovoljno označena izmjena prometa konstantno stvara konfuzne situacije. Događa se da se svi auti zaustavljaju bez obzira na činjenicu tko ima prednost prolaza jer nitko nije siguran hoće li se auto koji je dosad imao prednost zaustaviti, dok neki doslovce »protutnje« na mjestu gdje bi trebali zaustaviti automobil.


Maknuti nogu s gasa


Hoće li se što poduzeti po pitanju ovakvog neadekvatnog prometnog rješenja koje zbunjuje i domaće vozače, ali i goste, te tko je odgovoran za osmišljenu prometnu regulaciju, pitanja je koje smo jučer postavili Županijskoj upravi za ceste PGŽ-a odnosno Darku Milošu, višem stručnom suradniku za sigurnost prometa. 


On nam je rekao kako se za odgovore na navedena pitanja moramo obratiti Hrvatskim cestama, ali i priznao da je učinjen propust. Naime, nova regulacija na snazi je od prošlog petka, a ŽUC je dobio priliku očitati se o tome tek u ponedjeljak, četiri dana nakon što je novi prometni režim bio na snazi.


– Nitko nas ništa nije pitao prije izmjene prometne regulacije, ostali smo zatečeni. Danas izlazimo na teren pa ćemo vidjeti koje mjere, odnosno što se nužno treba poduzeti za bolju sigunost na cesti – rekao je predstavnik ŽUC-a. I dok se traži sigurnije prometno rješenje, vozačima je preporuka da na ovom opasnom »bermudskom – panoramskom trokutu« budu što oprezniji, maknu nogu s gasa, te slijede prometna pravila jer bolje je da na križanju svi stanu, nego nitko.