Općina prodaje teren uz plažu Sveti Ivan

Najskuplji vinograd u Mošćeničkoj Dragi košta više od 11 milijuna kuna

Marina Kirigin

Teren je u građevinskoj zoni i prema stručnoj procjeni »kvadrat« je imao cijenu od oko 300 eura, no odlukom draških vijećnika narastao je na gotovo 490 eura – rok za predaju ponuda je 23. listopada, a novac je Općini potreban za izgradnju zgrade javne namjene

MOŠĆENIČKA DRAGA  Prodaje se najskuplji vinograd u regiji! Takve i slične komentare izazvao je tekst natječaja kojeg je nedavno u medijima objavila Općina Mošćenička Draga, a putem kojeg je javnosti obznanjeno da će najbolji ponuđač imati priliku kupiti vrlo atraktivno zemljište »u prvom redu do mora«, po početnoj cijeni koja prelazi 11 milijuna kuna…   

Naime, Općina Mošćenička Draga oglasila je prodaju atraktivnog zemljišta na području Svetog Ivana, a »kvadrat« terena prodaje se po cijeni od gotovo 490 eura. Cijena je vrtoglavo visoka, ali i razumljiva s obzirom na to da je riječ o jednom od najljepših dijelova Mošćeničke Drage, uz more, a u blizini kojeg se nalazi i šljunčana plaža istog imena.


Odnosno, tko ima dovoljno novca i kupi ponuđeni teren, raspolagat će velikim zemljištem tik do plaže nad plažama – Svetim Ivanom. Početna cijena za ponuđenih 3.270 kvadrata vinograda jest viša od očekivanja, no s obzirom na to da se radi o građevinskom terenu, čelnici Općine Mošćenička Draga vjeruju da će uspjeti sklopiti »dobar posao« i prodajom atraktivnog terena dobiti dovoljno novca za nastavak izgradnje planiranih sadržaja bez kojih daljnji razvoj, vjeruju u Općini – ne bi bio moguć.



Što o zoni Sveti Ivan kaže prostorno-planska dokumentacija? Kako saznajemo od nadležnih u Općini Mošćenička Draga, sva pravila o namjeni spomenutog zemljišta će propisati Urbanistički plan uređenja Svetog Ivana koji još nije usvojen. Očekuje se da će se to dogoditi negdje do kraja 2014. godine. No, ono što se već sada zna jest to da je na 11 milijuna kuna vrijednom zemljištu predviđena zona stambene izgradnje i to luksuznih vila i obiteljskih kuća. Dakle, niti će se u prvom redu do mora graditi neboderi, niti hoteli, već vile »višeg standarda«. Dozvoljena će biti izgradnja jedne podzemne i dvije nadzemne etaže.





Pozamašni iznos rezultat je dogovora draških vijećnika koji su za ovaj »biser« odlučili potražiti više nego je prvotno procijenjeno. 


– Procjena zemljišta bila je nešto manja, a iznosila je nešto više od 300 eura po kvadratu. Međutim, donijeli smo odluku da ga ponudimo po višoj cijeni od one procijenjene. U našem ovogodišnjem planu je da od prodaje imovine općinsku kasu napunimo sa 4,6 milijuna kuna. Zasad imamo 600.000 kuna, a prodamo li ovu parcelu, koja nam zaista ne treba, premašit ćemo plan, ali i osigurati novac za izgradnju zgrade javne namjene – mini zdravstveni centar, knjižnicu, prostor za udruge, ali i za izgradnju novog dječjeg vrtića – rekao je načelnik Općine Mošćenička Draga Ratko Salamon.


   Jamčevina za kupnju zemljišta iznosi 1,1 milijun kuna, odnosno 10 posto ukupnog iznosa, a rok za podnošenje ponuda je deset dana od dana objave natječaja, odnosno do 23. listopada. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja donest će draško Vijeće u roku od trideset dana od dana zaključenja natječaja.