Tsunami u Medveji

Na internetu predivne slike, u zbilji kaos, nered i smeće

Marina Kirigin

Svi nas pitaju zašto je plaža zapuštena, a mi im ne znamo odgovoriti. Mi samo ovdje vidimo rošade koje se događaju od danas do sutra. Ovaj dio plaže ispred nas još je u najboljem stanju jer je počišćen u sklopu akcije »Volim Lovran«, a onaj drugi  je prava slika tsunamija – kaže vlasnik »Barake« Josip Jakovašić



MEDVEJA Autokamp u Medveji otvoren je i radi, a uz lijepo vrijeme stigli su i gosti. Tijekom nedavnog vikenda plaža do kampa bila je puna, živa u termometru dosegla je gotovo 30 stupnjeva Celzijevih, pa su brojni mještani liburnijskog kraja, ali i gosti potražili osvježenje u moru. Međutim, ostali su zatečeni situacijom u Medveji, na liburnijskoj plaži – ljepotici.


Jedna od najljepših plaža na Opatijskoj rivijeri naime, potpuno je zapuštena. Ruzinave ograde nabacane su na kupove, poderane tende vise nad terasama ugostiteljskih objekata koji su zatvoreni, nema WC-a, tuševa, kabina za presvlačenje, pa čak niti mreže u moru. Ipak, za jučerašnjeg dana u središnjem dijelu plaže bili su u tijeku neki radovi, kamionima se odvozilo smeće, ali nažalost sve to odvija se prekasno, još jednom pred očima turista i kupača. Na jednom dijelu plaže zatekli smo dvije mlade djevojke iz Njemačke, predstavile su se kao Hanna i Jenny. Kažu kako je more predivno, no kako su prilikom bukiranja smještaja u autokampu u Medveji mislili da će na plaži raditi bar. U maloj baraki iznad rubnog dijela plaže od 1. lipnja radi obrt za ugostiteljstvo »Baraka«, a njegov vlasnik kaže kako je ovog vikenda kada je plaža bila puna, njegova »Baraka« pretvorena u »zid plača«.


Razočarani gosti


Gosti i domaći u potrazi za ljetnim osvježenjem shvatili su da na plaži nema apsolutno nikave usluge, niti ponude. Obližnji Konzumov market u nedjelju je bio zatvoren, pa su u malenu »Baraku«, ako ništa drugo svi došli na čašicu razgovora.




– Svi nas pitaju zašto je plaža zapuštena, a mi im ne znamo odgovoriti. Mi samo ovdje vidimo rošade koje se događaju od danas do sutra. Ovaj dio plaže ispred nas još je u najboljem stanju jer je počišćen u sklopu akcije »Volim Lovran«, a onaj drugi dio bolje da i ne vidite – tamo je prava slika tsunamija. Danas se dio inventara bivšeg Hemingwaya preselio na ovaj rubni dio plaže na kojem nekada nije bilo ležaljka i suncobrana. Zauzmu li sada ovaj dio ležaljkama i suncobranima, ljudi će nam poć ća. Stvarno je žalosno da smo prvi val turista dočekali na ovaj način – govori vlasnik obrta Josip Jakovašić, a djelatnica ovog obrta dodaje kako su pred par dana razgovarali s dugogodišnjim gostima autokampa Medveja.


– Gosti koji u kamp dolaze već 30 godina, bili su vrlo nezadovoljni zatečenom situacijom na plaži. Rekli su kako će u srpnju doći još jednom i bude li stanje isto, da će odustati od dolazaka u Medveju – govori djelatnica obrta tvrdeći da je slika na plaži ovog vikenda bila kao u špici sezone, a da je vrijedilo pravilo »snalazi se kako znaš i možeš«.


Pregovori LRH – Hemingway


Plaža Medveja pod lupom javnosti je bez prestanka posljednih nekoliko godina. Zbog pravnih zavrzlama proteklih godina vrlo je često sezonu kupanja dočekivala nespremno, ili se u posljednji čas prionulo uređenju i opremanju.


Ove godine, na temelju sudske presude, središnji dio plaže i ugostiteljski objekt vraćeni su Liburnia Riviera Hotelima, u čijem je vlasništvu i autokamp. Zbog navedenog, Hemingway koji je bio donedavno koncesionar plaže, morao je predati dio koji pripada LRH, a to se dogodilo proteklog petka. Zbog činjenice da se sve ponovno odvija u posljednji čas, plaža nije spremna za sezonu kupanja, a rasplet situacije trebao bi se dogoditi uskoro. Prema nekim saznanjima rubni dio plaže koji dosad nije bio pod koncesijom, odsad će biti obuhvaćen koncesijskim odobrenjem. No, sve je to manje važno za gosta koji je odlučio sedam dana provesti na nekom lijepom mjestu čije je predivne slike vidio na internetu.


– Goste ne zanima tko upravlja ili gospodari plažom, oni žele da plaža ima WC, kabinu, tuš, da mogu sjesti u kafić i popiti piće ili unajmiti suncobran. Žele ponudu i uslugu, ali mi im nažalost više ni to ne znamo ili ne možemo osigurati – rekao je jedan kupač jučer u Medveji koji se nije mogao načuditi zatečenoj količini smeća – ruzinavih ograda, poderanih tendi, nabacanih ležaljki…