Skandal u vijećnici Matulja

Matuljski vijećnik odzdravio sa “Za dom spremni”, pa se pravdao da je to učinio zbog ljubavi prema NK Rijeci

Davor Žic

Predsjednik Vijeća Slobodan Juračić je po službenoj dužnosti podnio prijavu i proslijedio je policiji i smatra da bi nezavisni vijećnik sam trebao dati ostavku, no prozvani Igor Barak koji se ispričao svima koje je svojim činom povrijedio, ističe antifašističke korijene i kaže da je u pozadini bila ljubav prema NK Rijeka



MATULJI Prisežem svojom čašću da ću dužnost vijećnika u Općinskom vijeću Općine Matulji obavljati savjesno i odgovorno, i da ću se u svom radu držati Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Općine Matulji, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske i Općine Matulji. Tako glasi prisega matuljskih vijećnika koju je prema mišljenju većine njegovih kolega svojim istupom na prošloj sjednici – kada je uz pozdrav »Za dom spremni« napustio vijećnicu – prekršio nezavisni vijećnik Igor Barak.


– Prisega je u ovom slučaju apsolutno prekršena jer prisežemo da ćemo djelovati u skladu sa zakonima, a Barak je ovdje prekršio barem dva zakona. Ne želim u sve miješati politiku jer mislim da ovo nadilazi takve podjele – radi se o kršenju zakona u službenoj prostoriji Općine Matulji, na službenoj sjednici Vijeća koja se snima za zapisnik, i ja sam po službenoj dužnosti podnio prijavu i proslijedio je policiji. Daljnje postupanje je na njima, i pitanje hoće li to tretirati kao prekršajno ili kazneno djelo. Što se tiče djelovanja mene kao predsjednika Vijeća, nemam puno mogućnosti – ne mogu Baraka prisiliti na ostavku jer se radi o izbornoj funkciji, već bi tek u slučaju da se donese pravomoćna presuda za kazneno djelo po sili zakona prestao njegov mandat. No, smatram da bi se trebao ispričati i Vijeću i javnosti, te da bi samostalno podnošenje ostavke bilo nužno, kazao je predsjednik Vijeća Slobodan Juračić, dodavši kako dosad nije postojala potreba za etičkom komisijom koja bi djelovala kao radno tijelo Vijeća, ali kako sad valja razmisliti i o mogućnosti njenog osnivanja.


Nezavisna lista s koje je Barak izabran u Vijeće nema onu »unutarnju stegu« karakterističnu za političke stranke, stoga njen nositelj Željko Grbac ima malen utjecaj na djelovanje svojih kolega iz nezavisnoga kluba.




– Siguran sam da u pozadini negovog istupa nije bilo nikakvog veličanja ustaštva, i vjerujem da se radilo o kombinaciji političkog neiskustva i »kratkog fitilja«. Poklopilo se nekoliko činjenica i provokacija s druge strane koje su utjecale na Baraka, kazao je Grbac.


U objašnjenju svog postupka Barak je kazao da je bio politički motiviran te da nije u njegovom činu bilo veličanja ustaštva.


– Pri izlasku iz Vijećnice jedan od vijećnika dobacio mi je da je sramota što mi je važnija HNK Rijeka nego Vijeće. Time su u meni proradili osjećaji ponosa, ali i sjete zbog svih utakmica naše HNK Rijeke koje od malih nogu redovito pratim, ponosan na Rijeku, Armadu čiji sam član, ponosan na sve navijače od Kirije, preko Grobnišćine, Bodulije do Liburnije i moga rodnog gornjeg matuljskoga kraja, odzdravio sam tom gospodinu »Za dom spremni« kao Hrvat, kao Matuljac, kao Rupljanin koji voli svoj kraj i svoj klub, HNK Rijeku, kazao je Barak i dodao kako nije bilo zle namjere.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak 3. prosinca…