Županija odobrila koncesiju za kupalište

Maržić: Lido će biti najljepša i najelitnija plaža na Jadranu

Davor Žic

Lido će biti puno više od same plaže i na njega treba gledati kao na objekt koji će preobraziti opatijsku turističku ponudu – smatra Zoran Maržić koji će za ovu sezonu postaviti tek privremenu plažnu opremu



OPATIJA » Lido će biti apsolutno najljepša, najluksuznija i najelitnija plaža na Jadranu. Zapravo, nije primjereno nazvati je samo plažom jer će Lido biti puno više od toga, i treba na njega gledati kao na objekt koji će preobraziti opatijsku turističku ponudu – ustvrdio je Zoran Maržić koji je nedavno dobio koncesiju za ovo popularno opatijsko kupalište, i to nakon mnogo poteškoća i otezanja.


Odlukom Skupštine Primorsko-goranske županije odobrena mu je koncesija na 20 godina za koju će izdvajati 120 tisuća kuna godišnje i 3 posto prihoda. A upravo bi ovaj varijabilni dio naknade trebao biti značajniji, ukoliko se obistine najave ulaganja u iduće dvije godine, koje bi trebale na ovu plažu dovesti neku novu klijentelu, puno »dubljih« džepova.


Palme i bazen



Iako će ulaz na »novi Lido« biti slobodan za sve, činjenica je da će ciljana klijentela biti imućniji gosti, što vjerojatno neće ostaviti puno prostora za uobičajene opatijske »šugamane«.   – Moramo demistificirati te šugamane i način korištenja plaže. Na kupalištu će biti mjesta za sve, ali jasno je da će različite usluge biti namijenjene gostima različite platežne moći. Međutim, ne treba ovu investiciju promatrati kroz to da se »gubi prostor za šugamane«, nego kroz sve što se time dobiva. Radi se o ogromnom ulaganju, koje ja u 20 godina sigurno neću vratiti, ali koje će potpuno promijeniti sliku grada, njegovu turističku ponudu, i donijeti pozitivne posljedice za sve. Nisu tu samo radna mjesta, nego je stvar i u tome da ćemo ovime produžiti boravak turista, da ćemo dovesti bolju klijentelu, da ćemo imati sadržaj koji će funkcionirati i kada bude padala kiša i koji će produžiti sezonu sa sadašnja dva mjeseca na proljeće i jesen, da će porasti vrijednost stanovima u Opatiji, poslovnim prostorima, ali i potaknuti neke nove investicije. Jer nije stvar u tome da nemamo kvalitetnu ponudu jer nemamo dobre goste, nego obrnuto – kad budemo imali kvalitetnu ponudu, imat ćemo i vrhunske goste. Dokaz je hotel Bevanda koji je najskuplji u Opatiji, ali stalno je pun, kao što i restoran odlično radi – zaključio je Maržić.




– Koncesiju smo dobili prekasno da bismo se pripremili za ovu sezonu koja je, nažalost, izgubljena. Postavit ćemo samo privremenu plažnu opremu, također po vrhunskim standardima, koja će ostati samo do kraja sezone. Nakon toga, već od kraja listopada krenut ćemo u radove jer lokacijsku dozvolu već imamo, a građevinsku očekujemo uskoro – kazao je Maržić, istaknuvši kako će ukupno ulaganje u Lido iznositi oko 4,5 milijuna eura. Za sljedeću kupališnu sezonu, odnosno za 2015. godinu, bit će spremna prva faza koja uključuje sadašnje pješčano kupalište, omeđeno parkom Angiolina, Maržićevim hotelom i restoranom Bevanda te zidom Ljetne pozornice.


   – Ulaganje u taj dio vrijedno je oko 2 milijuna eura. Podignut ćemo šetalište na višu razinu, kako bi bilo nivelirano s budućom terasom Ljetne pozornice, nakon što ona bude natkrivena. Šetalište će zapravo ići preko krova budućih objekata u kojima će biti smještena vrhunska ponuda restorana, barova, wellnessa…


   Samo kupalište ćemo potpuno preurediti, posadit ćemo četrdesetak novih palmi, izgraditi bazen, i postaviti najkvalitetniju plažnu opremu, objasnio je Maržić. Druga faza uključuje preuređenje sadašnjeg kupališta Angiolina, odnosno »starog Lida«, na kojem će centralno mjesto zauzimati replika nekadašnjeg kupališnog objekta.


Nestaje »crna rupa«


– Gledajte, sve one priče da se tu radi o nekom staklenom kubusu ili hostelu su apsolutne gluposti. Bit će to vjerna replika nekadašnjeg drvenog kupališta, u kojem će biti smješteni prostori ugostiteljske, turističke i kulturne namjene. Ova dva kupališta, koja su sada odvojena, vidim kao jedan zajednički, cjeloviti prostor koji će funkcionirati skupa s hotelom i restoranom Bevanda i Ljetnom pozornicom, ali i susjednim vrhunskim hotelima, kao novo središte grada. Želja mi je spojiti prostor mula sa lungomarem jer sada se ovo doživljava kao svojevrsna »crna rupa«, odvojena od ostatka grada, a u budućnosti će to biti središte gradske ponude – zaključio je Maržić.