Poguban kontrolni paket

LRH vodi Opatiju u bankrot

Davor Žic

Obvezna ponuda za preuzimanje dionica LRH stajala bi Opatiju i susjedne općine više od tri milijarde kuna, a sav javni novac na Liburniji ne premašuje 260 milijuna kuna

OPATIJA Mali dioničari LRH, koji su tužbom od liburnijskih jedinica lokalne samouprave tražili prisilan otkup dionica, korak su bliže naplati, a gradski i općinski proračuni korak su bliže kolapsu. Takve su prognozirane posljedice nedavne odluke Visokog trgovačkog suda, koji je usvojio žalbu jednog malog dioničara na odgodu postupaka dioničara pred Trgovačkim sudom dok se ne riješi žalba Opatije na Hanfino rješenje Upravnom sudu.   

Naređenje Hanfe




Podsjetimo, Hanfa je »naredila« Opatiji, Matuljima, Lovranu i Mošćeničkoj Dragi, te tvrtki Nova Liburnija koja »upravlja« njihovim dionicama, da izdaju obaveznu ponudu za preuzimanje LRH, kao posljedicu dogovora između Vlade i Opatije kojim je lokalna samouprava dobila 25 posto plus jednu dionicu. Kako se radi o iznosu većem od tri milijarde kuna – koje lokalna samouprava zakonski ne može prikupiti – Opatija se žalila na Hanfino rješenje Upravnom sudu, a pravorijek u ovom slučaju čeka se već dvije godine. U međuvremenu, koristeći rješenje Hanfe, mali dioničari tužbama su Trgovačkom sudu zahtijevali »prisilnu« kupnju njihovih dionica, i to po cijeni većoj od šest tisuća kuna – koliko su dionice vrijedile u vrijeme Sporazuma kojim je lokalna samouprava »priskrbila« kontrolni paket LRH. Danas dionice LRH postižu cijenu između 1.800 i 1.900 kuna, pa je jasno da se radi o velikoj razlici koju bi snosio gradski proračun.



SN Holding samostalno kroji sudbinu tvrtke   Prema trenutačnom omjeru snaga u Skupštini Liburnija Riviera Hotela, najveći dioničar jest SN Holding Darka Ostoje koji raspolaže s nešto više od 65 posto ukupnih dionica. Drugi udjelničar po veličini su četiri jedinice lokalne samouprave s Liburnije, koje zajedno imaju 25 posto (plus jednu dionicu), dok mali dioničari nose nešto manje od 10 posto dionica. Zanimljivo je da »liburnijske dionice« nemaju pravo glasa u Skupštini dok se ne udovolji rješenju Hanfe, stoga SN Holding ima pravo samostalno krojiti sudbinu tvrtke, budući da trenutačno imaju više od 75 posto dionica s pravom glasa – odnosno apsolutnu većinu kod odlučivanja. Grad Opatija bez komentara    U Gradu Opatiji nisu željeli komentirati sudsku presudu i njene implikacije.

– Navedena informacija nam je poznata, no ne komentiramo sudske postupke koji su u tijeku, jedini je odgovor koji smo na ovu temu jučer dobili od Grada Opatije.



Kad bi se zbrojila sva proračunska sredstva jedinica lokalne samouprave na Liburniji, još uvijek ne bi »dobacila« 280 milijuna kuna – koliko iznose teoretska potraživanja malih dioničara. Prema proračunima za 2011. godinu, Opatija raspolaže s oko 140 milijuna kuna, Matulji imaju nešto manje od 65 milijuna, Lovran oko 40 milijuna, a Mošćenička Draga otprilike 12 milijuna kuna – što znači da sav javni novac na Liburniji ne premašuje iznos od 260 milijuna kuna.   

Poplava tužbi




U narednoj godini planira se i ozbiljno smanjenje svih proračuna lokalne samouprave, a dozvoljeni zajam gradova i općina ne smije prelaziti 20 posto proračunskih sredstava. Sredstva za otkup dionica malih udjelničara LRH mogla bi se prikupiti tek kreditom na ime gradske tvrtke Nova Liburnija (kao što je, primjerice, kredit za opatijsku sportsku dvoranu podignut preko gradske tvrtke »Opatija 21«), no pitanje je bi li se za takvu ideju našlo zainteresiranog partnera u bankarskom sektoru.


Stoga je Opatija podnijela žalbu i Trgovačkom sudu, sa zahtjevom da se postupanje po tužbama malih dioničara odgodi do konačne odluke Upravnog suda, no svojom je nedavnom presudom Visoki trgovački sud takav zahtjev odbacio, naloživši nastavak postupka po tužbama malih dioničara, obrazlažući svoju odluku činjenicom da je rješenje Hanfe »konačno i izvršno« te da paralelni postupak na Upravom sudu »ne utječe na tijek [ovog] postupka«.   

Golemi troškovi


Takva odluka Opatiji i susjedima mogla bi donijeti ozbiljne (financijske) probleme – trenutačna ukupna vrijednost svih tužbi malih dioničara procjenjuje se na oko 30 milijuna kuna, ali treba očekivati da će nakon prve presude u korist malih dioničara uslijediti prava poplava novih tužbi.  


– Rješenje Hanfe je konačno, a prema tome mali dioničari trebali bi relativno jednostavno dobiti sporove. Za očekivati je da će sud konačno donijeti i prvu presudu sto će značiti novi val pokretanja tužbi. Nažalost, dogodilo se ono na što smo upozoravali cijelo vrijeme. Čelnici grada i općina ignorirajući postojanje problema malih dioničara, odnosno pokušavajući izbjeći svoju obvezu povukli su pa i dalje povlače niz pogrešnih radnji. Svaki mjesec odgađanja je novih dva milijuna kuna zateznih kamata i tko zna koliko sudskih troškova. Vrlo vrijedan kontrolni paket (250 milijuna kuna) umjesto da donosi korist sada stvara ogromne troškove i lako moguće će biti izgubljen, no Opatija od tog ionako nije imala ništa, niti mogućnost sudjelovanja u upravljanju tvrtkom niti raspolaganje samim dionicama, kazao je predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Nikolić.   Prema njegovim podacima, kod malih dioničara nalazi se oko 28.500 dionica, cijena koju Opatija mora platiti je 6.263 kune po dionici, a kamate od 2007. godine penju se na više od 4.000 kuna po dionici. Stoga je približan ukupan iznos koji bi Opatija mogla »izgubiti« u ovom postupku oko 180 milijuna kuna vrijednosti dionica i oko dodatnih 100 milijuna kuna kamata.