Član međunarodnog istraživački savjeta

Dr. Robert Živadinov, stručnjak za multiplu sklerozu, u Thalassotherapiji na istraživačkom projektu

Davor Žic

Najnovije tendencije idu prema povezivanju istraživanja mozga i srca, jer ono što radi srce je povezano s onime što se događa u mozgu. Po rehabilitativnoj i sportskoj medicini, kao i prevenciji, Thalassotherapija je ipak jedna vrlo specifična institucija u svijetu, kazao je Živadinov 



OPATIJA » Prof. dr. Robert Živadinov, vrhunski stručnjak za multiplu sklerozu i neuroimaging koji se svojim znanstvenim radom trenutačno bavi u američkom gradu Buffalu, dogovorio je jučer i suradnju s opatijskom Thalassotherapijom na zajedničkim istraživačkim projektima. 


 Od Otočca do SAD-a


Uz Živadinova i djelatnike Thalassotherapije na čelu sa zamjenikom ravnatelja Viktorom Peršićem i predsjednicom Upravnog vijeća, saborskom zastupnicom Romanom Jerković, ovom je nedjeljnom jutarnjem druženju prisustvovao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sa svojim zamjenikom Sašom Zelenikom. 


  – S profesorom Živadinovom imao sam čast raditi u vojnoj bolnici u Otočcu tijekom ratnih dana, a surađivao sam s njime i kao zamjenik gradonačelnika Rijeke, kada je u naš grad donio važna saznanja o liječenju multiple skleroze. U posljednje vrijeme puno govorimo o mozgu, pa i pranju mozgova, ali i odljevu mozgova, a ovaj dolazak govori da u Hrvatskoj nemamo samo »brain drain«, nego i »brain gain«, ali i »brain circulation«, kazao je ministar Jovanović. Istaknuo je i kako njegovo ministarstvo radi reformske, ali i strateške projekte u hrvatskoj znanosti, koji bi trebali rezultirati poboljšanjem uvjeta za izvrsnost, povezivanjem znanosti i industrije te transferom tehnologije. 




  – Tim procesima dobit ćemo rast, konkurentnost i bolja radna mjesta, a kada je riječ o medicini i bolji život. U tom smislu, čast mi je kazati da profesor Živadinov postaje članom međunarodnog istraživačkog savjeta našeg ministarstva, koji čine eminentni znanstvenici dokazani u svijetu: Nenad Ban, Zlatko Bačić, Bojan Čukić, Ludwig Steindorff i Slavo Radošević, a kojima se obraćamo kad god donosimo odluke vezane za njihova istraživačka područja, pojasnio je ministar Jovanović. 


  Robert Živadinov istaknuo je da mu je čast biti u takvoj skupini znanstvenika te da vjeruje da će iskustvo koje je stekao u SAD-u pridonijeti boljoj evaluaciji znanstvenih projekata u Hrvatskoj. 


  Zamjenik ministra Saša Zelenika dodao je kako je jedan od ciljeva ministarstva i internacionalizacija znanosti i »cirkulacija mozgova«, čemu pomaže i činjenica da su od europskog fonda za razvoj karijere »Marie Curie« dobili sedam milijuna eura bespovratnih sredstava kojima se poboljšava ulazna i izlazna mobilnost znanstvenika, a vjerujem da će neki od njih završiti i u laboratoriju profesora Živadinova. 


 Zdravstveni turizam


Zamjenik ravnatelja opatijske Thalassotherapije Viktor Peršić kazao je kako u pozicioniranju hrvatske znanosti, ali i zdravstvenog turizma, te privlačenja financija i gostiju »izvana«, valja razmišljati o tome da Hrvatska vjerojatno ne može ponuditi neku medicinsku uslugu kakva još ne postoji u svijetu, ali može poraditi na tome da pruža vrhunske usluge po prihvatljivim cijenama te da se bazira na svojoj bogomdanoj jedinstvenoj poziciji. 


  – Nije to u potpunosti tako, jer ovakvih klinika kao što je Thalassotherapija, koja se bavi prvenstveno bolestima kardiovaskularnog sustava, ali ih povezuje sa središnjim živčanim sustavom, nema mnogo niti u Americi niti u Europi. Najnovije tendencije idu upravo prema povezivanju istraživanja mozga i srca, jer moramo znati da ono što radi srce je povezano s onime što se događa u mozgu. Ako dodamo tome i rehabilitativnu i sportsku medicinu kojom se bavi Thalassotherapija, kao i rad na prevenciji koji postaje prioritet broj jedan u svijetu, možemo ustvrditi da je ona ipak jedna vrlo specifična institucija u svijetu, kazao je Živadinov.