Tomislav Matić

NOVI ZAOKRET Direktor KD Kostrena: ‘Thompson će nastupiti. To je dobra poslovna odluka za nas’

Barbara Čalušić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Neka svatko odgovara za svoje izjave i odluke. A za ovaj potez sam se odlučio sukladno svojim ovlastima iz Izjave o osnivanju KD Kostrena i na temelju pravnih savjeta više odvjetničkih ureda koji su sugerirali da je najbolje rješenje dogovor o održavanju koncerta.



RIJEKA – Iako je načelnik Kostrene Dražen Vranić prošli tjedan jasno poručio da koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sportskoj dvorani Kostrena neće biti, najava spornog koncerta stoji na službenim stranicama izvođača i karte su u prodaji, a direktor Komunalnog društva Kostrena Tomislav Matić kojeg su općinske vlasti proglasile odgovornim za sve posljedice otkazivanja koje bi mogle uslijediti, jučer je potvrdio: koncert MPT-a održat će se u Kostreni kako je i najavljeno.


Je li istina da KD Kostrena, unatoč zabrani načelnika Dražena Vranića, ne odustaje od organizacije Thompsonovog koncerta u Kostreni?


– Niti je KD Kostrena organizator koncerta, niti načelnik ima ovlasti koncert zabraniti, ali da odmah budem jasan: Thompson će nastupiti u Sportskoj dvorani Kostrena 28. travnja 2018. godine. Ako nekome smetaju pjesme o Domovinskom ratu i tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, ne tjera ga se da kupi ulaznicu i sluša koncert.


Nije samovolja




Načelnik Vranić je jasno i više puta rekao da je on, kao i svi koji ga podržavaju na vlasti, protiv događaja koji bi izazvao polarizacije s bilo koje strane. Nedvosmisleno je rečeno da koncerta MPT-a u Kostreni neće biti, kako sad objašnjavate ovaj svoj potez?


– Očito postoje različita mišljenja oko definicije kakvi su to događaji koji izazivaju polarizacije i koji su korisnici dvorane podobni odnosno nepodobni. Osobno sam te izjave više shvatio kao nespretnost u javnim nastupima nego kao ozbiljne formalne odluke. Neka svatko odgovara za svoje izjave i odluke. A za ovaj potez sam se odlučio sukladno svojim ovlastima iz Izjave o osnivanju KD Kostrena i na temelju pravnih savjeta više odvjetničkih ureda koji su sugerirali da je najbolje rješenje dogovor o održavanju koncerta.


Direktor ste trgovačkog društva čiji je osnivač i vlasnik Općina Kostrena, očekuje se da slijedite službeni stav općinske vlasti, odakle ovakva samovolja?


– Ponavljam da nije riječ o samovolji, nego o dobroj poslovnoj odluci, a za donošenje poslovnih odluka u Društvu sam i dobio mandat od Skupštine. Očekujem popunjenost dvorane u nešto manjem broju nego što Kostrena ima stanovnika, pa zamislite kakva je to prednost za naše restorane, kafiće, smještajne kapacitete… Pustimo malo politiku, hajdemo se svi skupa dobro organizirati i zaraditi ozbiljan novac.


Logično bi bilo da nakon ovog poteza budete smijenjeni jer ste postupili suprotno odluci svog osnivača. Vjerujete li da ćete i dalje biti direktor KD Kostrena?


– Ja sam legalist. Sve što sam potpisao u skladu je s odlukama osnivača. Pa nećemo jednu ozbiljnu firmu voditi prepucavajući se preko novina. Za sve postoji mjesto i vrijeme, a moj mandat traje do 30. studenog 2021. godine, osim ako Skupština KD-a kojom predsjeda načelnik ne odluči drugačije.


Predsjednik ste ogranka HDZ-a u Kostreni. Izaziva li na ovaj način HDZ svjesno i planirano krizu vlasti? Ovo sve više nalikuje rušenju aktualne vlasti i putu prema prijevremenim izborima.


– HDZ je u Kostreni oduvijek bio faktor stabilnosti i razuma – od osnivanja Općine, gdje je odigrao povijesnu i presudnu ulogu za osamostaljenje od Grada Rijeke, tako je danas i tako će biti dok sam ja na čelu općinskog HDZ-a. Pa što bi HDZ dobio prijevremenim izborima!?



Sve bi više-manje sve ostalo u istim odnosima snaga u ovom trenutku, samo bismo zamarali ljude politikom. Načelnik nije napunio niti prvu godinu mandata, iz izjava je vidljivo da SDP i gospodin Tićak bez obzira na sve čvrsto stoje uz njega, pa pustimo čovjeka neka pokaže što zna i neka radi posao za koji je dobio povjerenje.


Očuvanje digniteta


Ali jedino HDZ podržava održavanje koncerta MPT-a u Kostreni, sve ostale stranke i liste u Općinskom vijeću, bile u oporbi ili na vlasti, su protiv.


– HDZ je jedini dao jasnu potporu održavanju koncerta jer je to na jedan način očuvanje digniteta Domovinskog rata. Nije ovdje pitanje glazbenog ukusa jer se o ukusima ne raspravlja. Ovdje je pitanje imaju li svi pravo uživati svoja Ustavom zajamčena prava na slobodu. Pa ja sam ovih dana bio izložen šovinizmu i govoru mržnje samo zbog svog porijekla. Ponosan sam što vučem korijene s Duvanjskog polja na kojem je okrunjen prvi hrvatski kralj Tomislav u čiji je spomen prije 93 godine posađena lipa ispred Narodne čitaonice u Sv. Luciji, što je dokaz da je Kostrena uvijek imala izražen nacionalni identitet. U NOB-u je Kostrena oslobođena uz velike žrtve kojih se spominjemo s pijetetom, ali nije život u Kostreni počeo ’45 kako neki žele prikazati, niti će završiti s ovom ili onom vlasti.


Vjerujem da bi i veći dio stanovnika Kostrene bio protiv takvog koncerta u svom mjestu da ih netko pita. Ispada da namećete svoju volju većini.


– Znači li to da kada sam iznajmio dvoranu za »Tatoo Expo« da sam nametao svima da se tetoviraju? Ili kada nas je posjetio Wishwagurujiji da sam svima nametao da prakticiraju jogu u svakodnevnom životu? Ili kada je Swami dijelio Darshan da su svi u Kostreni morali postati štovatelji BhaktiMarge? Jer sve su se te priredbe u Kostreni održale i ugovori potpisivani samostalnom odlukom uprave!



Planirate li se kandidirati za načelnika Kostrene na sljedećim lokalnim izborima?


– Vrijeme će pokazati. Neka svatko radi posao koji mu je povjeren. Prošla je skoro godina mandata i osim nespretnih izjava u zadnjih 15 dana nije bilo velikih grešaka načelnika koji očito uživa čvrstu potporu partnera u vijeću. HDZ će uvijek podržati projekte koji su za dobrobit naših mještana, ali nećemo dozvoliti da ekstremi budu jedinica za mjeru i donose odluke iz pozadine.



Postavljanjem pitanja o mojoj smjeni dobro ste detektirali zašto je jedan komercijalni koncert doveo Kostrenu u situaciju da se crvenimo pred cijelom Hrvatskom kao nekakva zatucana sredina. A ako je istina da je protiv koncerta tako velika većina: dičimo se da u Primorju slobodno prihvaćamo sve manjine, nacionalne, seksualne, rodne i ostale, pa ako su hrvatski domoljubi i branitelji koji su ginuli za tu slobodu u ovom slučaju manjina, budimo tolerantni i dozvolimo im da uživaju u nečemu što ih veseli.


Do danas nije jasno tko je inicijator koncerta MPT-a u Kostreni? Kostrenskih branitelja nije bilo prošli tjedan na prosvjedu ispred općinske zgrade, iako su slovili kao inicijatori.


– Meni je s idejom pristupio gospodin Franjo Božinović, predsjednik UDVDR Kostrena s ciljem da se nastup održi u sklopu memorijalnog turnira za hrvatskog viteza iz Kostrene – pokojnog Ivicu Opačka Paju. Ideju sam rado prihvatio i obećao podršku, uz uvjet da bude na komercijalnoj osnovi i bez financijskog opterećenja za KD Kostrena jer je riječ o vrlo zahtjevnom projektu koji nosi mnoge rizike. On je preko svojih kolega iz Kastva i Grobnika osigurao kontakt s menadžerom izvođača i potpisan je ugovor. Zašto je netko negdje bio ili nije, njegova je osobna odluka i ponavljam – neka svatko stane iza svojih odluka i odgovara za njih.