Lika pod snijegom

Senj pred proglašenjem elementarne nepogode; u Karlobagu bura nosila krovove

Dorotea Prpić

Sve ono što su do ponedjeljka navečer popravili djelatnici Elektrolike, olujna bura je tijekom noći na utorak opet pokvarila. U srijedu stižu u pomoć ekipe iz Zagreba i Varaždina 



SENJ/KARLOBAG/GOSPIĆ Temperature debelo ispod nule, orkanska bura koja osjećaj hladnoće višestruko pojačava, snijeg, cestovno odsječeni i prema Rijeci i prema Zadru… slika je Senja proteklih dana, a kako meteorolozi najavljuju potrajat će još barem do konca tjedna. Sve dežurne službe imaju pune ruke posla, senjski komunalci, vatrogasci, zaposlenici Elektrolike, komunalni redari… Bespoštedno se dečki trude da osiguraju vodu, struju, otklone opasnost za ljude… 



U ponedjeljak navečer bura je dosegla brzinu od 250 km/h a na momente su joj udari bili i jači, konstatacije su to Karlobažana koji se jako dobro razumiju u buru. Rijetko da je tko spavao u svom toplom domu, a da se nije bojao tako velikih udara, koji su mogli srušiti svašta. U utorak ujutro moglo se konstatirati da mnogi krovovi više nisu »svoji«, crijepovi i kupe letjeli su nas sve strane. Sa školske zgrade najviše je doletjelo takvih crijepova, razbijeno je jedno staklo automobila upravo od tog »letećeg projektila«. Kako je bura izmjerena ujutro u sedam sati bila »nešto blaža« donekle se moglo zbrojiti štete. Školska zgrada ostala je najmanje bez stotinjak crijepova, ali i letava na kojima su crijepovi bili. Prava šteta će se moći utvrditi tek kad ova stihija stane. Kako sada stvari stoje to se tako brzo neće dogoditi. Ceste su opet blokirane sa svih strana, ima prevrnutih kamiona kod Šarić Drage. Temperature isto tako nisu bajne, -11. S ovakvom burom tih -11 nije toliko, nego mnogo više.



    Uz temperature koje ne bi poželjeli ni neprijatelju zaposlenici Elektrolike pokušavaju riješiti kvarove na dalekovodima, ali sve ono što su do ponedjeljka navečer popravili tijekom noći na utorak radi olujne bure ponovno je u kvaru.    

Bez struje




– Opet smo u situaciji kakvu smo imali u prošli petak. Sveti Juraj smo uspjeli prespojiti na TS Trbušnjak u Senju, ali sve južno nažalost ponovno je bez struje. Da bi te kvarove otklonili moramo dovesti stupove, a olujna bura i zabrana prometa od Senja prema Karlobagu to nam onemogućavaju. Kontaktirali smo i policiju koja ne preporučuje da po ovakvoj buri vozimo stupove na kamionima. Iskrili su noćas i stupovi iznad HE Senj pa je i Senj od tri do pet ujutro bio bez struje. Intervenirat ćemo gdje je to moguće, a u pomoć nam u srijedu stižu i ekipe iz Zagreba i Varaždina, rekao nam je direktor Elektrolike dipl. ing. Nikola Šulentić. 



Elektrolika je za rezervno napajanje Senja električnom energijom iz pravca Novog Vinodolskog osigurala sve potrebne dozvole i izvršila pripremne radnje.


– Proteklih mjeseci na tome smo intenzivno radili i korak nas dijeli od tog rješenja, ali imamo jedan imovinski problem u Bunici. Vlasnica  zemljišta odbija da se naš stup postavi na njenom zemljištu premda je to koridor određen prostornom-planskom dokumentacijom. Taj bismo stup postavili najduže na rok od dvije godine, a u tom razdoblju izveli bismo i podzemno kabliranje. Ipak, očekujemo razumijevanje vlasnice i vjerujemo da ćemo ovo pitanje uz pomoć gradskih struktura uskoro riješiti, kaže direktor Šulentić. Time bi Senj u slučaju potrebe i ovakvog nevremena ponovno imao rezervno napajanje strujom, a takvo će rješenje olakšati i nama radove na održavanju postrojenja jer više ne bismo morali iskopčavati cijeli grad. Kada riješimo opskrbu iz pravca Novog Vinodolskog krenut ćemo i s podzemnim kabliranjem područja južno od Senja i time ga trajno »zaštititi« od udara bure, kaže direktor Nikola Šulentić.



    A sa srušenim dimnjacima, načetim krovovima, gašenjem požara uz orkanske udare bure bore se i zaposlenici JVP Grada Senja kojima u pomoć priskaču i članovi DVD-a Senj. 


    – U posljednjih tjedan dana imali smo 26 intervencija, od čega ih je u posljednja 24 sata bilo 16. Pomažemo učvrstiti krovove kojima se može pristupiti bez ljestvi, ali u svim drugim situacijama smo radi bure nemoćni. Ovakvo nevrijeme, hladnoću i udare bure ne pamte niti naši stari. Bura otkida oluke i kupe s kuća, što je ozbiljna prijetnja prolaznicima. Već smo izdali nekoliko upozorenja da se ne izlazi iz kuća ako se ne mora, veli zapovjednik JVP Grada Senja dipl. ing. Zvonimir Lončarić. Krovovi su u Senju letjeli na sve strane, do utorka popodne stradalo ih je dvadesetak, a bura je načela i krovove na tvornici trikotaže Neda i Osnovnoj školi.    

Spasili vodovod


I ekipe senjskog Komunalca bore se sa zimom, hladnoćom i burom, ali i sa zaleđenim cijevima, popucalim vodomjerima. Unatoč hladnoći koja uz buru ulazi u kosti zahvaljujući angažmanu zaposlenika Komunalca odvoz smeća je redovit, a čiste se i javne površine. I Senju je u ponedjeljak poslijepodne prijetilo da ostane bez vode radi zaleđivanje reducir-ventila na transportnom cjevovodu, ali pravovremenom intervencijom to je spriječeno.


  – I na vodospremi u Sv. Jurju zaledio se reducir-ventil, ali i to smo uspješno riješili. Do sada imamo prijavljeno preko 70 puknuća vodomjera, a kolike su štete na gradskoj mreži tek ćemo naknadno utvrditi, kaže direktor Komunalca ing. Bruno Brozićević koji je sa svojim ekipama gotovo stalno na terenu, a stalno je na terenu i senjski gradonačelnik Darko Nekić. 


    Pomažu i senjski komunalni redari, zaposlenici programa Pomoć u kući obilaze starije i donose im lijekove, hranu, drva, a kako saznajemo od dežurne liječnice Sanje Nekić-Marulić u senjskoj Hitnoj pomoći pojačanih intervencija nema, na svu sreću, jer je promet prema Rijeci zatvoren. 



 Kako bi se uklonio snijeg očišćen s gradskih ulica Stožer za zimsku službu Grada Gospića organizirao je protekla dva dana sakupljanje i odvoz snijega s nekoliko gradskih trgova i iz najfrekventnijih ulica. Na terenu je bila ekipa Stožera na čelu s predsjednikom Ivanom Biljanom i gradonačelnikom Milanom Kolićem. Gradonačelnik je izjavio kako 40-ak centimetara snijega nisu ugrozili niti jednu redovnu aktivnost u gradu. 


    – Sve ustanove, škole, vrtići i privatni sektor rade nesmetano jer smo na ovakve situacije navikli. Dobro smo organizirani i u vrlo kratkom vremenu hrpe snijega uklonila je mehanizacija i djelatnici Županijske uprave za ceste, Hrvatskih cesta i komunalnog poduzeća »Usluga«, kazao je gradonačelnik Kolić. Na upit kako objasniti činjenicu da neki mediji situaciju u Gospiću i Lici prikazuju kao zabrinjavajuću Kolić je kratko komentirao. 


    – Jedino što na takva pitanja odgovaram jest da smo doista zatrpani. Ne snijegom, nego novinarskim pitanjima.



 


    Elementarna nepogoda još nije proglašena premda vremenske prognoze nisu obećavajuće, ali je činjenica da sve servisne službe daju od sebe maksimum, pa je uz takve ekipe i ove vremenske nedaće lakše prebroditi.