Rekordna godina

Prvi put u Otočcu premašili 20.000 turističkih noćenja

Glas Gacke

Prema riječima v.d. direktorice Turističke zajednice Zdenke Kostelac, u odnosu na isto razdoblje lani ostvareno je 36 posto više dolazaka, a prevladavali su inozemni gosti koji su birali hotelski smještaj



OTOČAC U deset mjeseci ove godine na području Grada Otočca ostvareno je više od 21.000 noćenja. Prvi put broj noćenja premašio je brojku od 20.000 u jednoj godini – istaknula je to v. d. direktorice Turističke zajednice Zdenka Kostelac, dodajući kako je u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno značajno više dolazaka gostiju u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Zabilježeno je 36 % više dolazaka i 21% više noćenja. U strukturi gostiju prevladavaju inozemni gosti (84 %). Najviše gostiju boravilo je u hotelskom smještaju. Najčešći gosti su iz Italije, Francuske i Njemačke, a bilježi se i veliko povećanje broja gostiju iz azijskih zemalja – Kine, Japana i Koreje. 



Od prošlog tjedna zatvorena su vrata prve perjanice otočkoga ugostiteljstva, hotela Park Exclusive, jedinoga sa četiri zvijezdice u kontinentalnome dijelu Ličko-senjske županije. Tako će biti sve do 31. ožujka – piše na ulaznim vratima, no bit će i nekoliko iznimaka. Naime, zbog ranije ugovorenih dolazaka nekih turističkih skupina iz Japana, Kine, Koreje i još nekih zemalja, njih će hotel ipak primiti na noćenja.





Članovi Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice usvojili su program rada Turističke zajednice za iduću godinu, prihvatili izvješće Nadzornog odbora i financijsko izvješće, donijeli Odluku o namjenskom korištenju sredstava boravišne pristojbe. Iako se raspolagalo s manjim financijskim sredstvima, realizacija nije bila manja. Dobro je ostvarenje prihoda od boravišne pristojbe, turističke članarine, a realizirana su i sredstva Ministarstva turizma RH – odnosno potpore u iznosu 21.000 kuna za info kiosk postavljen na gradskom trgu, te 30.000 kuna za 20 sklopivih štandova za manifestacije.  

  Grad Otočac sada raspolaže s oko 500 ležajeva – od toga 210 u četiri hotela (Park exclusive s četiri zvjezdice, te tri trozvjezdana objekta – Zvonimir, Gacka i Mirni kutak), koji su značajno pridonijeli ukupno dobrim rezultatima, oko 260 ležajeva u privatnom smještaju te 25 u kampu Zelena dolina, koji je također ostvario povećanje broja noćenja. 


   Ove je godine manje bilo domaćih gostiju, ali su na dobre rezultate utjecali brojniji dolasci inozemnih gostiju te ribiča – istaknuto je na sjednici Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice Grada Otočca.