Iz klupa u prirodu

Uspon na Risnjak lijek protiv stresa

Portal Novilist.hr

Pred punih 15 godina u Gimnaziji A. Mohorovičića kao izborni je predmet uvedeno planinarenje, a Risnjak je završno odredište

RIJEKA/CRNI LUG » Pred punih petnaest godina u riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića kao izborni je predmet uvedeno planinarenje i to vezano uz geografiju te tjelesni i zdravstveni odgoj. Pod vodstvom prof. Tonija Žitka te su godine prvi riječki gimnazijalci krenuli na upoznavanje planina u svom najbližem okružju, a ove su godine ostvarili tijekom školske godine punih šest izleta od kojih je onaj posljednji ostvaren proteklog vikenda i to na Risnjak koji je već godinama završno odredište sezone planinarenja riječkih gimnazijalaca. Ovog se puta pozivu na dvodnevno druženje u jedinom Nacionalnom parku Primorsko-goranske županije odazvalo šezdesetak učenika drugih i trećih razreda predvođeni profesorima Tonijem Žitkom i Hrvojem Grofelnikom. Već po tradiciji iz Rijeke se autobusom dolazi do Vilja odakle slijedi uspon prema Schlosserovom domu u podnožju samog vrha Risnjaka, govori nam prof. Žitko i dodaje:   

Učenike izvukli iz grada


»Od Vilja idemo prema Medvjeđim vratima pa zatim do Schlosserovog doma i za taj nam dio puta treba oko 90 minuta. Kad stignemo u Dom slijedi smještaj te potom uspon na sam vrh kako bi uživali u pogledu. Nakon noćenja dan počinjemo terenskom vježbom penjanja te potom silazimo u smjeru Platka gdje će nas nakon dva i pol sata hoda čekati autobus. Zaista je pažnje vrijedno da već 15 godina po nekoliko puta odlazimo u planine našeg kraja pa je tako, primjerice, Risnjak koji nam je tradicionalno završno odredište u posljednjih 15 godina posjetilo oko 900 naših gimnazijalaca. No, to i jest cilj ovog izbornog predmeta – želimo što veći broj učenika »izvući« iz grada, pogotovo na područje Nacionalnog parka »Risnjak« koji je prekrasan. Ono što me raduje je da u kontaktima s našim bivšim učenicima koji su išli na ovakva planinarenja često saznajem kako su nastavili baviti se planinarenjem i boravkom u prirodi, govori Žitko, a njegove riječi potvrđuju i dvoje ovogodišnjih sudionika uspona na Risnjak.    Nikolina Akmadža prvi je put na Risnjaku, ali se već ove godine u niz navrata uključila u planinarenje pa joj ljepote uspona na planinske vrhove nisu nepoznanica.   

Uspješno i nezaboravno


»Dapače, jako mi se sviđa kretanje po šumi i planinama, idealno je za bijeg od gradske gužve i vreve. Svakako ću se nastaviti i u budućnosti baviti time, najavljuje Nikolina, a njen kolega Kevin Kovač već je prošle godine posjetio Risnjak. »Planinarenje je idealno, pogotovo na kraju škole kad je stanje u školi prilično stresno. Sjećam se da smo prošle godine prespavali i bilo je izvrsno pa vjerujem da će tako biti i sada. Uspon nije dug, priroda je prekrasna i preporučujem svakome da u svoj način života uključi i boravak u prirodi, odnosno planinarenje, a sve me možda motivira da jednog dana krenem i na osvajanje nekih vrhova viših od Risnjaka, najavljuje Kovač.    A uspon je bio, saznali smo dan kasnije uz primljene slike, iznova uspješan i nezaboravan. Lijepo vrijeme ljubitelje prirode poslužilo je tijekom cjelokupnog boravka u planini pa se zista moglo u živati i u noćenju na svježem zraku, i u usponu na vrh Risnjaka s kojeg puca pogled na Kvarner i otoke. Prava nagrada za završni planinarski uspon ove školske godine. A od jeseni kreće se u nova druženja s prirodom.