Poslovna zona Lučice

Ukrajinci bi u Delnicama gradili montažne kuće za Japan, Kanadu i SAD

Marinko Krmpotić

Dok Pilana Gec i Palfinger planiraju daljnje širenje, ozbiljan  ukrajinski ulagač spreman je uložiti 100 milijuna eura u posao izgradnje montažnih kuća i planiraju zaposliti oko 400 radnika



DELNICE  Jučerašnje predstavljanje potencijala Poslovne zone Lučice, najveće poslovne zone Gorskog kotara, naznačilo je moguće smjerove izlaska Gorskog kotara, ili bar ovog njegovog dijela, iz teške krize u kojoj se nalazi nekoliko posljednjih godina. Naime, na 26 hektara prostora nekada najvećeg pilanskog pogona u bivšoj državi, postoji sva infrastruktura potrebna za privrednu djelatnost, a zanimanje potencijalnih ulagača polako ali sigurno raste, dalo se zaključiti iz riječi kojima je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević svojim gostima jučer predstavio trenutačno stanje s ponudom te, ali i ostalih poslovnih zona Grada Delnica.


»U samoj Poslovnoj zoni Lučice vrlo uspješno trenutno radi Pilana Gec koja djeluje na 5,5 hekatara, a vlasnik planira daljnje širenje, čime bi broj sadašnjih 25 uposlenih bio povećan za dodatnih 15 radnika. Na granici sa zonom, neposredno po izlasku s autoceste Rijeka – Zagreb, vrlo uspješno već nekoliko godina radi austrijsko poduzeće Palfinger koje je nedavno cjelokupnu proizvodnju iz Kukuljanova preselilo u Delnice i planira nova velika ulaganja koja bi dovela do zapošljavanja 300 do 400 novih radnika. Uvjet njihova širenja je prostor za koji imamo obećanje o ustupanju od strane Hrvatskih šuma kao vlasnika lokacija na koje je širenje predviđeno. U ispunjavanje naših obveza kao što su izrada Urbanističkog plana uređenja mi smo kao lokalna samouprava već krenuli pa vjerujem da će Pilana Gec vrlo brzo krenuti u proces širenja te da će, sukladno najavama i planovima, Palfinger 1. siječnja 2015. godine krenuti u prve radove vezane uz izgradnju novih poslovnih prostora.


To se zove inicijativa 


Kao lokalna samouprava mi ćemo pomoći koliko god možemo svakom potencijalnom ulagaču jer smo svjesni činjenice da jedino radna mjesta jamče izlazak iz krize u kojoj se Gorski kotar nalazi, a drago mi je što zanimanje potencijalnih ulagača raste pa trenutačno za neke druge lokacije na području grada imamo interes ulagača koji bi želio izgraditi tvornicu peleta, odnosno ukrajinskog investitora koji planira uložiti 100 milijuna eura u posao izgradnje montažnih kuća koji bi se odvijao na prostoru od 10 hektara i donio radna mjesta za oko 400 radnika koji bi izrađivali montažne kuće za tržište SAD-a, Japana i Kanade, najavio je Knežević.




Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić pohvalio je odnos delničkoga gradonačelnika koji je u niz navrata već bio u Agenciji. »To je ono što je bitno, a  zove se inicijativa. Kad uz to imamo i tvrtku koja se želi širiti i ulagati u razvoj, onda je i nama kao Agenciji lakše pomagati, od kontakata s nadležnim institucijama pa do predstavljanja potencijala takvih poduzeća ili ovakvih poslovnih zona«, rekao je Novinić, najavivši daljnju suradnju i pomoć.


Stvoriti zakonski okvir


Pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić istaknuo je kako mu je drago surađivati s ambicioznom lokalnom samoupravom kakva je Grad Delnice i ozbiljnim gradonačelnikom. »Nedvojbeno je kako, s obzirom na prirodna bogatstva Gorskog kotara, temeljni smjer razvoja treba biti vezan uz šumu i drvoprerađivaštvo, a Ministarstvo gospodarstva će zasigurno pomoći koliko je god to moguće i koristiti sve potencijale koje ima na projektima koji mogu pridonijeti razvoju i zapošljavanju«, rekao je Kružić, dok je zamjenik župana Marko Boras Mandić naglasio kako su se za istim stolom našli upravo oni koji i mogu nešto učiniti – Ministarstvo, Agencija te regionalna i lokalna samouprava.


»Upravo mi moramo podići ove poslovne zone i povećati zaposlenost, jer to znači napredak. Dobro je da postoji kvalitetna infrastruktura, dobro je da postoji interes investitora, a jedino što je loše klimatski su uvjeti jer nas je i danas ovdje dočekalo svega 2 do 3 stupnja Celzija. Upravo stoga i županija i sve goranske općine i gradovi traže drugačiji odnos države prema ovom dijelu Primorsko-goranske županije, odnosno stvaranje zakonskih okvira koji bi dodatnim pogodnostima privlačili potencijalne ulagače«, rekao je Boras Mandić.