Gorani uznemireni

U Gorskom kotaru deponij za azbestni otpad cijele županije

Marinko Krmpotić

Dok Marišćina ne proradi, nužno je azbestni otpad skladištiti na privremenim lokacijama. Ukoliko se Sović laz popuni ranije, pronašla bi se neka druga dodatna lokacija, rekao je Vujić



DELNICE Ove i sljedeće godine jedna od svegoranskih tema svakako će biti uređenje zajedničkoga goranskog odlagališta otpada u Sović lazu. Naime, novi Zakon o otpadu traži prilagođavanje EU normama, odnosno veću kontrolu područja na kojima se odlaže otpad te smanjenje broja malih deponija u korist većih zajedničkih. Prostornim planom Primorsko-goranske županije na području Gorskoga kotara jedino mjesto na kojem će se ubuduće moći odlagati otpad bit će Sović laz, lokacija nedaleko od Delnica, smještena uz cestu Delnice – Crni Lug. Sve ostale lokacije na kojima se trenutačno prikuplja otpad bit će zatvorene, a u Sović lazu trebala bi biti izgrađena tzv. pretovarna stanica za otpad iz svih goranskih lokalnih samouprava. Ta bi pretovarna stanica s radom trebala početi onog trenutka kada počne raditi i veliko župnijsko odlagalište otpada na Marišćini.


I dok su kod ovog projekta ciljevi potpuno jasni (iako još ne postoji financijska konstrukcija i temeljni plan rada!), mnogo je više nedoumica u podprojektu koji bi trebao biti realiziran u okviru izgradnje te goranske pretovarne stanice za otpad. Riječ je o izgradnji tzv. kazete za azbestni otpad u koju bi se spremala ta vrsta otpada. Želju za izgradnjom tog objekta inicirao je Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Aktivnosti vezane uz izgradnju te kazete za azbestni otpad počele su prije dvije godine, riješeni su svi potrebni dokumenti, izabran je i izvođač pa iz Fonda energetske učinkovitosti i zaštite okoliša traže suglasnost goranskih općina i gradova za početak radova.


Nezgodni »dodatak«


Ta je suglasnost na posljednjoj sjednici koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika i dana, ali tek nakon ozbiljnije rasprave koja je na površinu izbacila nekoliko problema koje će se, očito je, morati rješavati u hodu. Prvi od njih je činjenica da ugovor o izgradnji kazete za azbestni otpad sa spomenutim Fondom još nisu potpisali gradovi Čabar i Vrbovsko, čiji će azbestni otpad sigurno završavati na tom odlagalištu pa bi bilo logično da se i oni priključe ovom projektu, što će, po najavama njihovih čelnih ljudi, vrlo brzo biti i učinjeno.


No, znatno bi ozbiljniji mogao biti drugi problem, a on je vezan uz tek nedavno iskazanu želju Fonda po kojem bi ova kazeta za azbestni otpad smještena u Sović lazu bila namijenjena ne samo odlaganju goranskog azbestnog otpada, već bi tu tu vrstu otpada odlagali i svi drugi s područja Primorsko-goranske županije. Ta se ideja, iz niz razloga, baš ne dopada Goranima pa tako Boro Tomić, direktor »Komunalca« d.o.o. na čijem području se Sović laz nalazi i čije će poduzeće voditi bigu o tom odlagalištu, napominje kako je upitno mogu li kapaciteti ove lokacije zadovoljiti količine azbestnog otpada s područja cijele Primorsko-goranske županije.   

Prijelazno rješenje




»Kapacitet buduće kazete za azbestni otpad je 800 tona, a po podacima Fonda u 2010. godini na području Primorsko-goranske županije prikupljeno je 450 tona azbestnog otpada. Ako je riječ o prosječnim godišnjim brojkama, onda će ta kazeta vrlo brzo biti popunjena pa o svemu treba dobro promisliti«, smatra Tomić.


Na ove i niz drugih primjedbi Goranima je odgovorio dožupan Vidoje Vujić po čijem mišljenju razloga za zabrinutost nema: »Nadamo se kako će vrlo brzo biti izabran izvođač radova za izgradnju središnjeg županijskog deponija otpada u Marišćini. Bude li sve išlo po planu, radovi na Marišćini počet će još ove godine, a 2013. to bi odlagalište trebalo početi s radom. U okviru Marišćine predviđeno je i odlagalište za azbestni otpad, a dok ono ne proradi, nužno je taj otpad skladištiti na privremenim lokacijama od kojih je jedna i ova u Sović lazu. Ukoliko bi zaista došlo do popunjenja tog prostora prije početka rada Marišćine, onda bi se pronašla neka druga dodatna lokacija za tu vrstu otpada«, rekao je Vujić po čijem mišljenju je logično da ova kazeta za azbestni otpad bude smještena u Gorskom kotaru, jer se upravo na goranskom području, tvrdi on, trenutačno nalaze najveće količine azbesta.