Kao jaje jajetu

Twinsi su zakon: blizanci na tradicionalnom okupljanju

Slađana Vignjević

Veselo druženje 31 obitelji čiji su dvojčeki uživali u zabavnom programu i okušali se u mnogobrojnim igrama, a na kraju su svi bili pobjednici 



GOLUBINJAK Jednojajčani, dvojajčani, blizanci pretežito mlađih dobnih skupina okupili su seu jednom od najljepših izletišta u Gorskom kotaru, Park šumi Golubinjak, kako bi obilježili četvrto »Veliko okupljanje blizanaca Hrvatske«. Iako se brojka od 31 prijavljene obitelji ne čini velikom, zelena oaza vrvila je mnoštvom razigrane dječice, uparenih braće i sestara koji su u pratnji roditelja rano nedjeljno popodne iskoristili za druženje sa sebi sličnima. 


    Dok su roditelji razmjenjivali iskustva i savjete, prisjećajući se silnog truda kojeg je potrebno uložiti u istodobni odgoj dvoje jednako zahtjevne djece, mališani su uživali u raznolikom zabavnom programu i mnogobrojnim igrama. Među zanimljivijima bila je Gegijada, natjecanje najmlađih u puzanju ili hodanju s ubrojenim padovima radi dostizanja cilja – doći što prije do svoje majke. Nešto stariji su se okušali u spretnom svladavanju kraće trkaće dionice noseći jaje na žlici. Iako su se neki pokazali vještijima, baš kao i u ostalim natjecateljskim aktivnostima, pobjednici su bili svi. Jer, osim što su se dobro zabavili, svi su sudionici dobili i simbolične darove sponzora. Natjecanje nije zaobišlo ni roditelje. Očevi su se natjecali u brzom i spretnom prematanju pelena svojih blizanaca, dok su ih ljepše polovice bodrile. Rezultat? Za djecu bi, sudeći po njihovom glasanju, bilo bolje da brzina nije bila toliko bitna poput pedantnosti. 

    – Ova manifestacija zamišljena je kako bi se roditelji koji brinu iste roditeljske brige okupili u opuštenoj atmosferi i razmjenjivali iskustva te se dobro zabavili. Iako je ovo skup blizanaca iz cijele Hrvatske, većinom su stigli ljudi iz Promorsko-goranske županije, baš kao što su to i članovi naše udruge, rekla je Maja Franković, tajnica Udruge Gemini, organizatora susreta. Udruga okuplja stotinjak članova, a njihove redovne aktivnosti vezane su uz organiziranje različitih predavanja, radionica za roditelje, stalne konzultacije i dogovore te sudjelovanje u raznim projektima. 


   »Ima vas više«, najčešće su riječi koje liječnik kaže majkama prilikom pregleda za trudnoće. Kako su nam priznale, nakon početnog šoka uslijedi veselje, a ponovno »veselje« karakteriziraju neprospavane noći i dani. Pomoć supružnika i baka-servisa tada bude potrebna kao žednom voda. No, neki ne stanu samo na jednom paru blizanaca pa u nadi kako će dobiti treće dijete, dobiju još jedan par. Takav je primjer Riječana Ivane i Daniela Antunovića, koji uz danas 11-godišnje dvojajčane blizance Luku i Luciju, imaju i dvojicu jednojajčanih petogodišnjaka, Matiju i Niku. 




– Svi se odlično slažu. Za odgajanje blizanaca je potrebno imati lavovsku snagu, a čini se kako ju roditelji po rođenju djece i steknu. I prije nego mi je liječnik u drugoj trudnoći rekao da čekam blizance, predosjećala sam da ću ih ponovno dobiti, priznala je ponosna majka koja i sama ima sestru blizanku. Za dobivanje blizanaca, kažu stručnjaci, dijelom je zaslužna genetika pa su budući roditelji koji imaju blizanca u krvnom srodstvu u većoj šansi da i sami dobiju blizance. No, postoje i druge verzije… 


    – Čula sam da su visoke žene sklonije dobivanju blizanaca. Ne znam ima li to ikakve veze s istinom, priznaje Maja Sulić, koja uz trogodišnje blizance Tomu i Neru ima i osmogodišnju Dorju. Na susret blizanaca majka Sulić došla je u pratnji (također visoke) Blanke Ružić-Crnić s blizancima Tarom i Tonijem koji su baš kao ostala djeca pjevušila »Ti pa ja, ja pa ti, baš smo pravi blizanci«, ponašajući se prema svom blizancu u skladu s riječima svoje himne.