Zarađeno nisu vidjeli od travnja

Radnici Finvest Corpa štrajkom traže plaće, uprava najavljuje prodaju tvrtke

Hina

Radnici pilane u Gerovu danas su se dogovorili s Upravom da će od sutra nastaviti s radom sljedeća dva tjedna a da će im u tom razdoblju biti isplaćena polovica jedne mjesečne plaće, dok su radnici u Čabru najavili štrajk do isplate plaća ili dogovora s poslodavcem.



ČABAR Stotinjak radnika Finvest Corpa d.d. štrajkom traže neisplaćene plaće – u pilani u Gerovu već nekoliko danas štrajka njih 50-ak, a od danas i 50-ak radnika u upravnoj zgradi i u pogonu proizvodnje namještaja u Čabru.


Radnici pilane u Gerovu danas su se dogovorili s Upravom da će od sutra nastaviti s radom sljedeća dva tjedna a da će im u tom razdoblju biti isplaćena polovica jedne mjesečne plaće, dok su radnici u Čabru najavili štrajk do isplate plaća ili dogovora s poslodavcem.


Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izjavio je danas Hini da su radnici u upravnoj zgradi i u proizvodnji namještaja u Čabru od danas u štrajku jer im plaće nisu isplaćene od travnja, kao i zbog nedostatka socijalnog dijaloga s poslodavcem. Rekao je da postupak mirenja nije uspio i da su u štrajku svi zaposlenici tog dijela tvrtke.




Pojasnio je da je na lokacijama Finvest Corpa u Čabru većinski upravo Novi sindikat, dok su radnici u pilani u Gerovu članovi Sindikata papirne i drvne industrije.


kiš je rekao da je danas u Čabru uspostavljen kontakt samo s pravnikom tvrtke te da očekuju i razgovore s Upravom, dodavši da radnici tijekom šest mjeseci neisplate plaća nisu upoznati s razlozima i problemima u poslovanju.


Tajnik Sindikata drvne i papirne industrije Darko Idžaković rekao je Hini da je danas u Gerovu na sastanku sindikata s predstavnicima Uprave i vlasnika Finvest Corpa dogovoreno da radnici u pilani nastave raditi još dva tjedna te da će im u tom razdoblju biti isplaćena polovica jedne mjesečne plaće.


Sindikatu i radnicima danas je predočena mogućnost ulaska novog ulagača u Finvest Corp, koji bi preuzeo dugovanja i nastavio poslovati, naveo je Idžaković naglasivši da je današnji dogovor »posljednja žrtva radnika i pokušaj spašavanja Finvest Corpa« te da, ako se ništa od dogovorenoga ne ostvari, ostaje otvorena opcija nastavka štrajka, kao i mogućnost podnošenja prijedloga za pokretanje stečaja.


– S obzirom da se nakon mirenja, kad se nisu pojavili, Uprava i dalje ne pojavljuje niti odgovara na naše upite, pristupili smo razgovoru s radnicima i zaključili da je štrajk jedino rješenje. Bio sam u Čabru i nikog od Uprave nije bilo. To je jedna vrlo čudna situacija, jer njih kao da nije briga za ono što im se u firmi događa, kazao je za naš list Iveković.


Sinidkalist napominje da Uprava Finvest Corpa već duže vrijeme spominje prodaju svog pogona u Gerovu, ali i napominje kako je sam vlasnik tvrtke priznao da je blokiran za dvadeset milijuna kuna. 


– Neka on proda što želi prodati, samo neka se pojavi pred radnicima i kaže na koji način planira riješiti problem. Smiješno je da na pregovorima sa sindikatima nema nikog, iako se radi o firmi koja šest mjeseci nije isplatila svoje radnike, zaključuje Iveković.