Održan prvi »Kup goranske mamare«

Lov na najveću štuku u Mrzlim Vodicama

Marinko Krmpotić

Loviti se moglo samo iz čamca i to u paru, a pobjednik natjecanja nije se određivao po ukupnoj količini ulova, već po najvećoj ulovljenoj ribi! 



LOKVE » U ribičkom žargonu velika i kvalitetna riba naziva se mamara riba, a taj neobični pojam odlučili su za naziv svog natjecanja odabrati članovi ŠRK »Lokvarka« koji su jučer na Mrzlovodičkom jezeru vrlo uspješno priredili prvi Kup goranske mamare – Mrzla vodica 2013. Prvo izdanje ovog ribičkog natjecanja – koje organizatori žele pretvoriti u tradicionalno sportsko-turističko druženje – zamišljeno je tako da je jedina vrsta ribe koja se mogla loviti bila štuka, loviti se moglo samo iz čamca i to u paru, a pobjednik natjecanja nije se određivao, kako je to obično, po ukupnoj količini ulova, već po najvećoj ulovljenoj ribi! Ovakva pravila izazvala su u ribičkom svijetu veliko zanimanje pa su dečki iz ŠRK »Lokvarka« bez imalo poteškoća primili maksimalnih 20 prijava. Na vodu je, s obzirom na interes, moglo i više čamaca, ali su organizatori ispravno procijenili da bi onda na Mrzlovodičkom jezeru vladala prevelika gužva pa je stoga broj ograničen na dvadeset prvoprijavljenih posada. 


  Ideja o natjecanju


Sretnici koji su se jučer po oblačnom i za ribičiju idealnom vremenu okušali u jesenskom lovu na što veći primjerak štuke pristigli su iz cijele Hrvatske, a Danijel Vignjević, ugledni hrvatski ribič i autor brojnih tekstova u domaćim i stranim ribičkim časopisima, ujedno i autor ideje o goranskom Mamara kupu pojasnio nam je kako je rođena ideja o ovom natjecanju: »Prije točno godinu dana prvi sam put bio na Mrzlovodičkom jezeru i ostao oduševljen i ljepotom prirode i bogatstvom riba u tako malom jezeru. Već tada sam ulovio štuku od 110 cm, tekst o tome objavljen je u ribičkoj literaturi, a kroz suradnju s članovima ŠRK »Lokvarka«, posebno Danijelom Šnajdarom, došli smo na ideju organizirati kup natjecanje u lovu na štuku iz čamca, pri čemu nismo željeli da glavna nagrada bude ukupna količina ulovljene ribe, već najveća ulovljena riba.



Da je borba za najveću štuku bila žestoka, svjedoči i činjenica da se jedna ekipa u borbi sa štukom – okupala. Naime, uhvativši lijep primjerak štuke dečki su je skinuli s udice i krenuli spremiti u mrežu te pritom – nastojeći je kontrolirati – tako zaljuljali čamac da su završili u vodi. No, riba je sačuvana, potonuo je štap i dio opreme, a dečki iz ŠRK »Lokvarka« pobrinuli su se da kasnojesenski »kupači« dobiju suhu odjeću.





Tim za ribička natjecanja neobičnim pravilom osigurali smo zanimljivost tijekom svih pet sati natjecanja jer sada, za razliku od situacije kad se računa ukupan ulov, stalno vlada zanimljivost i napetost jer je moguće pobjednikom postati doslovce i u zadnjoj minuti natjecanja. Naravno, nagradu će dobiti i ona ekipa koja ulovi najveću količinu ribe, ali glavnu nagradu dobit će onaj tko danas ulovi najveću štuku u Mrzlovodičkom jezeru«, rekao je Vignjević. 


  Dobar ulov


A dvočlane ekipe razasute po svim dijelovima nevelikog Mrzlovodičkog jezera zaista su se svojski trudile i u trenutku našeg dolaska nakon nepuna dva sata natjecanja već je palo desetak lijepih primjeraka od kojih smo svjedočili jednoj lijepoj mamari od 71 cm dužine i 2,5 kg težine. Ulovili su je Zagrepčani Kristijan Kunštek i Danijel Magdalenić koji često love po Podravini, a Mrzlovodičko jezero – na kojem su bili prvi put – oduševilo ih je, kao i hvale vrijedan ulov koji, rekli su nam, spada u njihove najbolje ulove.  

  Svakako je zanimljivo i to da se lovilo po sustavu »ulovi i pusti« pa je tako svaka ulovljena riba do obale dopremljena u mreži, potom izvagana, izmjerena i uslikana, te nakon toga vraćena u Mrzlovodičko jezero čime se i na taj način u prvi plan stavio sportski i zabavni karakter natjecanja koje je kraju privedeno zajedničkim druženjem i ručkom u uglednom lokvarskom restoranu »Eva«. Opća ocjena prvog Mamara kupa nedvojbeno je pozitivna i sigurno je da su jučer od ribiča i ribičije lokvarski ugostitelji i oni koji se bave turizmom imali koristi. Sad samo tako treba nastaviti, možda natjecanje produžiti na cijeli vikend pa će uz ribiče mamara, vikend imati i lokvarski turizam!