Kolona za spas Gorskog kotara

Gorani će na prosvjed na Markovom trgu krenuti u 15 autobusa

Marinko Krmpotić

Dobrodošli su svi koji  se  pridruže, kaže delnički gradonačelnik Ivica Knežević



DELNICE Najmanje petnaest autobusa sljedeće će srijede krenuti iz Gorskog kotara prema Zagrebu vozeći više od 600 Gorana koji će tog dana, vjerojatno potpomognuti s još kojom stotinom zagrebačkih Gorana i onih koji prema Zagrebu krenu vlastitim automobilima, sudjelovati u prosvjednom okupljanju na Markovom trgu, jasno je nakon jučerašnje izvanredne sjednice Koordinacije goranskih načelnika nakon koje je delnički gradonačelnik Ivica Knežević medijima prenio u ime svih svojih kolega zaključke vezane uz organizirani odlazak Gorana na prosvjed u Zagreb.


»Za sada iz Delnica kreću četiri autobusa, iz Vrbovskog vjerojatno tri, Čabra dva te po jedan iz Brod Moravica, Fužina, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore i Skrada. Polazak svih autobusa je iz središta općinskih i gradskih središta u 7 sati da bi se potom na odmorištu Tifona u Ravnoj Gori našli autobusi iz svih goranskih sredina osim Vrbovskog i Brod Moravica koje će ostale autobuse čekati na odmorištu u Vukovoj Gorici. Odatle svi zajedno krećemo prema Zagrebu gdje smo oko 9. 30 i parkiramo autobuse kraj koncertne dvorane »Vatroslav Lisinski« odakle se pješke kreće prema Držićevoj ulici pa do Ministarstva regionalnog razvoja gdje je prvi protestni skup da bi se nakon njega krenulo dalje Jurišićevom do Trga bana Jelačića gdje će od 10 do 12 sati u organizaciji Društva »Goranin« Zagreb trajati potprisivanje peticije za spas Gorskog kotara.


 S Jelačićevog trga krećemo prema Lotršćaku te prema Trgu Svetog Marka gdje bi nas oko podne trebala dočekati potpredsjednica Sabora RH Dragica Zgrebec kojoj ćemo predati potpise peticije za spas Gorskog kotara. Prosvjedni skup trajat će ispred zgrade Sabora RH od 12 do 13 sati i bit će praćen zvukom heligonki, zastavama goranskih općina i gradova, hrvatskim zastavama i transparentima s porukama Vladi i Saboru RH«, najavio je Knežević zahvalivši svim poduzetnicima koji su tog dana obećali slobodan dan uposlenicima koji žele prosvjedovati te sponzorima koji pružaju pomoć u organizaciji ove akcije, posebno Trgovačkom društvu »Stenavert« koje je izradilo drvene nosače za transparente te poduzeću »Gorski lazi« koje će printati transparente.




Na upit novinara kreću li u Zagreb i goranski SDP-ovi načelnici i gradonačelnici Knežević je odgovorio kako su, usprkos nedavno iznjetoj preporuci županijskog čelništva te stranke, goranski čelnici koji su članovi te stranke odlučili biti uz svoje mještane i prosvjedovati u Zagrebu. »Dobrodošli su svi koji nam se odluče pridružiti, pogotovo župan Komadina, a nadam se da će pred Saborom biti onih zastupnika koji će izaći iz sabornice i pružiti nam podršku«, rekao je Knežević naglasivši kako očekuje civiliziran i pristojan protestni skup.