Predsjednik uprave posrnulog čabarskog diva

Erent: Ne kupi li nas Austrijanac, Finvestu prijeti katastrofa

Marinko Krmpotić

Treba nam svježi kapital koji bi nas oslobodio dugova, omogućio deblokadu i stvorio uvjete za nastavak rada, koji je moguć u sva četiri pogona. Tvornica namještaja 70 posto izvozi u Njemačku, građevinari i sada rade bez problema, pogon impregnacije ima posla za dvije godine. Samo nam treba jaki kapital koji će nam dati vjetar u leđa



Pedesetak radnika Finvestovog pogona pilane u Gerovu danas bi, ostvari li se dogovor s vlasnikom slovenskog poduzeća »Bramal«, trebalo dobiti plaću za proteklih sedam dana rada te potom nastaviti raditi još tjedan dana i sljedećeg petka dobiti novu isplatu za novih sedam dana rada. Što će biti dalje, ne zna se. No, mogućnost daljnjeg posla za »Bramal« postoji.


Istodobno, u Čabru u Finvestovom pogonu izrade namještaja svi radnici i dalje odbijaju raditi, dok uposlenici pogona građevinarstva trenutačno rade na uređenju Supilove ulice u Delnicama, a Finvestov pogon impregnacije u Karlovcu iznajmljen je i od najma ostvaruje određenu zaradu. U Finvestu se, dakle, malo radi, malo ne radi i stanje je vrlo neizvjesno. O svemu razgovaramo sa Željkom Erentom, predsjednikom Uprave Finvesta:


   »Iskreno mi je žao zbog trenutačnog stanja. Žao mi je ovih ljudi, čovjek sam ovog kraja. I sam sam se pred dvije godine vratio u ovu firmu s namjerom da se razvijemo, da napravimo jednu lijepu priču, proširimo proizvodnju, zaposlimo ljude. Nažalost, nije uspjelo i to, tvrdim, ne zbog nas, već zbog općih prilika u Hrvatskoj, ekonomskih i političkih, koje su prepune nelogičnosti. Primjerice, u našem slučaju, teško je shvatljivo da mi kao poduzeće koje se bavi drvoprerađivaštvom ne možemo dobiti sirovinu koje ima posvuda oko nas. Tisuće kubika drva, a to je stotine milijuna kuna – leži oko nas u susjednim šumama, a mi već dvije godine ne možemo dobiti ni kubika pilanskog trupca jer smo u blokadi i dok ne riješimo blokadu ne možemo kupiti sirovinu! Tražili smo i ponudili razne mogućnosti potencijalnim ulagačima, čak i Hrvatskim šumama – uslužni rez, najam pilane, ulaz u temeljni kapital – ali ništa nikad ni od koga nije prihvaćeno i nije uspjelo.



Stanje u Gerovu bolje je nakon što su radnici dobili posao i obećanje redovite isplate za ovaj i sljedeći tjedan. Može li slovenski »Bramal« nastaviti s radom u Gerovu?   – Naša dosadašnja iskustva s njima su jako dobra. Ipak, slovenski partner je, po meni, privremeno rješenje. On želi ostati i dulje, točnije sve dok ima sirovine, a sirovine nakon ledoloma u veljači ove godine ima, što znači da bi moglo biti i posla. On je svakako dobro rješenje za uposlene u Gerovu jer ovdje sigurno ima posla za nekoliko mjeseci što bi moglo biti jako dobro dok se ne privede kraju priča sa stranim investitorom, smatra Erent.


  


Investitorovih 36 uvjeta


Kakvo je trenutačno financijsko stanje? Koliki su dugovi?


   – Ukupni dugovi zbog kojih smo u financijskoj blokadi trenutačno su 14 milijuna kuna, od čega 9 milijuna kuna otpada na dug prema Croatia osiguranju koje je ovršilo halu u Čavlima vrijednu 21 milijun kuna pa ćemo tu i zaraditi. Stvarni dug od 5,1 milijun kuna vezan je uz plaće, porezne doprinose, PDV i dugove dobavljačima. Stanje trenutačno jest teško, ali mogućnosti za izlazak iz njega ima. Restrukturirali smo prije dvije godine poduzeće i sveli ga na trenutačno 230 uposlenih i četiri pogona, od kojih svaki može usješno raditi. No, potreban nam je svježi kapital koji bi nas oslobodio dugova, omogućio deblokadu i stvorio uvjete da nastavimo s kvalitetnim radom koji je moguć u sva četiri naša pogona. Tvornica namještaja u Čabru može raditi kvalitetno i profitabilno poslovati jer 70 posto proizvoda izvozimo u Njemačku. Građevinari i sada rade bez problema jer posla ima. Za pogon impregnacije u Karlovcu imamo za iduće dvije godine ugovoren posao. Dakle, mi možemo, ali nam u ovom trenutku treba jaki kapital koji će nam dati vjetar u leđa.


   Taj bi kapital trebao donijeti austrijski investitor za kojeg mjesecima tvrdite da je zainteresiran za kupnju pogona u Gerovu. Unatoč stalnim najavama, on nikako da uđe u posao. O čemu je riječ?


   – Činjenica je da taj njegov ulazak traje predugo, ali to je stoga jer on niti euro ne želi uložiti ako nema sigurnost da mu neće propasti. Uz to on iz jedne potpuno uređene zemlje dolazi u jednu kaotičnu i tu dolazi do brojnih poteškoća jer za neke stvari mi i nemamo način na koji mu se može jamčiti sigurnost. Primjerice, on je postavio 36 uvjeta za isplatu kupoprodajne cijene. Među tim uvjetima su, recimo, dokumentacija o zaštiti okoliša, sređena komunalna infrastruktura, jamstva strojeva i opreme, čak i potvrda o tome da na ovom području nema arheoloških nalazišta ili zaostalih eksplozivnih sredstava iz Drugog svjetskog rata koja bi mu mogla predstavljati problem nakon što postane vlasnik ove nekretnine. Uvjeti su zahtjevni, ali ja i dalje vjerujem da će on ući u posao.



Kod mnogih nedoumica izaziva činjenica da je početkom godine poduzeće Finvest Marijanu Filipoviću dalo kredit od 13,7 milijuna kuna. O čemu je riječ? Kako to da poduzeće u krizi svog vlasnika kreditira s 13,7 milijuna kuna?   – Zbog tog kredita mali dioničari podnijeli su krivičnu prijavu protiv mene, a istraga će utvrditi tko je u pravu. Po meni je sve to legalno. Naime, banke su počele s ovrhama i sjele na dionice Finvesta, što je značilo da će firma prije ili kasnije doći u velike probleme i blokadu. Da bismo to izbjegli, dali smo kredit Marijanu Filipoviću koji je tim novcem pokušava pomoći firmi i dizao kredite za kupovinu imovine u Finvestu, rekao je Erent.


  

Vrijedne nekretnine


Što bi konkretno njegov dolazak značio?


   – Čim bi preuzeo pogon u Gerovu, on bi u roku od 48 sati vratio sve dugove. Najprije poreznoj upravi kako bi oslobodio pokretnine Finvesta i deblokirao račun, a potom i svima ostalima. Također, a to je bio naš uvjet, on bi zadržao sve uposlene radnike.


   No, on je zainteresiran samo za pogon u Gerovu. Što bi bilo s ostalim pogonima i radnicima u njima?


   – Točno je da bi on kupio samo pogon u Gerovu, ali bi njegov ulazak značio spas ne samo za Gerovo već i ta ostale dijelove poduzeća jer bi rasteretio svih dugova cjelokupno poduzeće i omogućio nam kupovinu sirovine, a to znači novu proizvodnju i zaradu.


   Što ako od toga ne bude ništa i ako taj investitor odustane?


   – Onda će stanje biti jako teško i vjerojatno će banke pokrenuti ovršne postupke, što će značiti da moramo u stečaj, a to će biti katastrofa jer Finvest ima izuzetno vrijednu imovinu u nekretninama. Zbog trenutačnog stanja na onemoćalom tržištu nekretnina banke će dobiti daleko vredniju svotu od sadašnjih dugova Finvesta. Dakle, jedino je rješenje dolazak stranog ulagača i to u roku od desetak dana. Ne dogodi li se to, bit će loše, zaključio je Erent.