Opasnost u zaleđu Novog Vinodolskog

Zvijeri se vratile: Vukovi zaklali 35 ovaca na Pletenom

Anto Ravlić

Krvavi pohod počeo je oko tri ujutro. Stado od 290 ovaca su rastjerali dva-tri kilometra po brdima i »služili se« sve do zore. Tek 800 metara od ceste Bater-Breze. Godinu dana nije ih bilo... 



BREZE  Vukovi ponovno napadaju u zaleđu Novog Vinodolskog. Pred zoru su upali u tor na Pletenom i zaklali najmanje 35 ovaca u krugu od kilometra.


Krvavi pohod vukova koji je počeo oko tri ujutro trajao je više sati. Stado od 290 ovaca su ratjerali dva-tri kilometra po okolnim brdima i »služili« se sve do zore. Tek 800 metara od ceste Bater – Breze, na predjelu zvanom Planik. 


   Vlasnik ovaca Sanjin Tomić iz Novog Vinodolskog pojurio je prema toru, no već je bilo kasno. Tek je u zoru mogao zbrajati štetu i tražiti nestale ovce.




Strahuje što je sa još stotinjak ovaca koje su vukovi rastjerali po okolnim brdima. Jutro nakon krvavog pohoda vukova zaklane ovce ležale su posvuda.


Neke od njih još su bile žive. Još petnaestak ovaca može se otpisati jer neće preživjeti posljedice napada. 


   Tomić se bavi blagom već 20 godina, posljednjih pet-šest s ovcama. Kaže da ne zna što će dalje jer ako vukovi nastave napadati, stado će nestati preko noći. 



Navodno područjem iznad Novog Vinodolskog haraju dva čopora. Jedan s osam, a drugi sa šest vukova. Prema načinu kako su ovce zaklane, sumnja se da se radi o vučici s mladima koje je vodila u pohod da im pokaže kako se lovi. Mogu se pojaviti na svakom pedlju, navodno znaju proći 50 kilometara u danu.



Hoće li vukovi na ljude, pitamo Tomića i prijatelje koji su se okupili na mjestu gdje su vukovi dokrajčivali rastjerane ovce.  

  – Dok ima blaga, neće. A poslije? Tko zna. Bitno je da su vukovi zaštićeni. Što je s čovjekom, tko će zaštiti čovjeka i pravo na rad i preživljavanje, pita se Tomić koji je dočekao policiju, predstavnike lovačkih društava i lovnika. 


   Tomić priča kako su se vukovi pojavili prije mjesec dana. Prije desetak dana krenuli su na ovce i gledali me s 20 metara, priča Tomić dok njegove kolege spominju kako je viđen vuk s ogrlicom i čipom.      Vukova u zaleđu Novog Vinodolskog nije bilo desetljećima. Pojavili su se pretprošle godine i okomili na konje. Klali su životinje nasred ceste, šetali po naseljima. Kako su došli, tako su i nestali. Nije ih bilo gotovo godinu dana i već se nagađalo o kakvom se fenomenu radi i pitalo hoće li se vratiti. Ponovno su se pojavili i na štetu konjogojaca. 

   Ogorčen je i predsjednik Konjogojske udruge Primorac Mijat Jovanović, s kojim smo u travnju prošle godine hodali brdima iznad Novog i zbrajali štete nakon pokolja vukova. 


   – Nemamo više niti jednog ždrijebeta. I nitko ne reagira dok vukovi haraju. Samo je pitanje dana kada će napasti čovjeka. Valjda će tada netko reagirati. Ili je vuk važniji od čovjeka. Neka nam država kaže da nije kadra riješiti problem pa ćemo se mi pobrinuti da se to riješi. Radi se o egzistenciji ljudi, kaže nam ogorčeni Jovanović.