Liječe um i dušu

Labirinti s očaravajućim pogledom na nebo i more u zaleđu Novog Vinodolskog

Anto Ravlić

Na šetnici dugoj 800 metara ucrtano je deset labirinata. Neki labirinti uklopljeni su u dolce dok su drugi posloženi na padinama 



    Kameni labirinti nastavak su turističke afirmacije zaleđa Novog započete uređenjem vidikovaca, markiranjem šetačkih i biciklističkih staza te obnovom staklene kapelice u Krmpotama odnosno selu Omar. Labirinti se nalaze upravo u susjedstvu staklene kapelice, s kojom dijele parkiralište. Na šetnici dugoj 800 metara ucrtano je deset nebeskih labirinata. Neki labirinti uklopljeni su u dolce dok su drugi posloženi na padinama s kojih puca veličanstven pogled na Novi, Vinodolski kanal i Krk. Turisti će moći šetati labirintom ljubavi i stvaralaštva, labirintima slobode, preobrazbe, života, osjećaja, moći, energije, povezanosti, mudrosti i Ganešovim labirintom. 



Čini se da turisti u zaleđe Novog više neće dolaziti samo tražeći prirodne ljepote i nesvakidašnje poglede već i u želji da nađu sebe. Autorica projekta tvrdi da labirinti u Krmpotama, udaljeni petnaestak minuta vožnje od Novog Vinodolskog, omogućuju tako nešto. Nebeski labirinti, tvrde zaljubljenici, pozitivno djeluju na okolinu te stvaraju ravnotežu na Zemlji. Labirinti pomažu ljudima da se vrate sebi, da nađu svoje mjesto pod Suncem. Česta hodanja kroz razne labirinte navodno potiču pozitivne promjene na svim nivoima, pomažu u poboljšavanju zdravstvenih problema, odnosima s drugim ljudima, rješavanju psiholoških problema te poslovnih i materijalnih dilema.





    Idejna začetnica projekta je Ingrid Butorac koja je nakon zaljubljivanja u Krmpote izgradnjom vikendice na neki način i preselila u zaleđe Novog. Direktor TZ Novog Vinodolskog Vladimir Butković istaknuo je da je začetnica projekta sama složila labirinte ne tražeći niti kunu. 


    – U labirinte sam krenula slučajno. Nakon što sam u životu primala i uživala, odlučila sam i nešto dati. Prekrasne i netaknute Krmpote su me osvojile i poželjela sam tu složiti labirinte. Nisam pomišljala da će priča tako daleko otići. Direktor TZ Butković je prihvatio moju ideju i devet mjeseci sam slagala labirinte. Možda je bilo fizički teško, ali radi se o predivnom iskustvu, istaknula je Ingrid Butorac pri otvaranju dodajući da labirinti u čovjeku bude emocije i želje za promjenom. 


    Uz svaki labirint postavljena je informativna ploča koja na hrvatskom i engleskom objašnjava kakve će pozitivne promjene donijeti šetnja labirintom. Od Novog Vinodolskog su postavljeni putokazi koji vode ka labirintima u selu Omar u čijem se susjedstvu nalazi i vidikovac Sviba. Slični labirinti postavljeni su nadomak Pule i na Cresu.