Zajednička institucija Crikvenice, Novog i Vinodolske općine zaposlila troje mladih

LAG Vinodol otvorio vrata za dobre ideje

Anto Ravlić

Plaće zaposlenika financira EU, a nove mlade snage jamče da će se novi projekti pridružiti popisu od 50 projekata. LAG poziva sve s dobrim idejama da predlože projekt



BRIBIR Nakon što je Lokalna akcijska grupa Vinodol ušla među 30 probranih hrvatskih LAG-ova, napravljen je novi korak. U LAG-u je zaposleno troje mladih, voditeljica Silvana Manestar te Marija Stan i Marijan Baričević.


S obzirom na to da LAG Vinodol pokriva Crikvenicu, Novi Vinodolski i Vinodolsku općinu, zgodno se poklopilo da je svaka jedinica lokalne samouprave dala jednog zaposlenika.


Crikvenica voditeljicu, Novi Baričevića, a Vinodolska općina Mariju Stan. Još je zgodnije da se plaće zaposlenika financiraju iz europskih izvora. LAG-u Vinodol je općinski prostor u Birbiru u podnajam dao Poduzetnički centar Vinodol. Prostor je uređen sredstvima Primorsko-goranske županije.





Jasno je da čitava priča o LAG-u i financiranju projekata nije bajka koja klizi. Treba se dobro pripremiti da bi se dobilo potporu iz europskih fondova. Mora biti riješeno vlasništvo. Objekti moraju imati građevinsku dozvolu, projekt mora biti detaljno izrađen i mora biti financijski održiv.



Potpora idejama


Na svom popisu LAG Vinodol ima 50 projekata s područja triju jedinica lokalne samouprave. Zadatak LAG-a je da pomogne projektima pri dobivanju europskih sredstva i da prikuplja zanimljive projekte.


Voditeljica Manestar napominje da nije zadatak LAG-a da osmišljava projekte, već da pruži potporu zanimljivim idejama. Ulazak Hrvatske u EU donosi i novine u načinu financiranja iz europskih fondova. Pretpristupni EU program IPARD čija je jedna komponenta posvećena ruralnom razvoju pomalo odlazi u povijest, a mijenja ga EAFRD, Europski fond za ruralni razvoj, koji nudi još bolje mogućnosti.


Ne sufinancira samo obnovu sela, ruralni turizam i poljoprivredu, već i razne gospodarske aktivnosti na ruralnim područjima, objašnjava direktor PC Vinodol Ivica Jerčinović koji je do dolaska mlade ekipe vodio LAG Vinodol.


Zanimljivo je da EAFRD nudi mogućnost i za proširenje ili izgradnju male infrastrukture poput cesta, pročistača, vodoopskrbe, vrtiće, školstvo, sport… U vrijednosti do milijun eura. Postotak sufinanciranja seže do 70, 80 posto.


Uz bitnu napomenu, sve spomenute beneficije vrijede za naselja do pet tisuća stanovnika. Mijenjaju se i pravila financiranja koja idu na ruku projektima. Dosad se trebalo uložiti pa tražiti povrat sredstava. Ubuduće će se po dobivanju zelenog svjetla moći dobiti sredstva za projekt.


Europska sredstva mogu tražiti jedinice lokalne samouprave, poduzetnici te OPG-i, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pa čak i fizičke osobe s područja djelovanja LAG-a pod određenim uvjetima.


Teritorijalni kontinuitet


Zasad LAG daje potporu osmišljenim projektima, a u drugoj fazi je predviđeno da LAG odobrava projekte do pet milijuna eura. Pred LAG-ovima je novi izazov. Morat će se širiti. Kriteriji se još razrađuju.


Prijedlog je da LAG-ovi mogu funkcionirati ako pokrivaju deset jedinica lokalne samouprave ili pet gradova i općina, ukoliko zajednički imaju površinu od tisuću četvornih kilometara. Uvjet je i da LAG ima teritorijalni kontinuitet. Trenutno LAG Vinodol ima 64 člana. Članstvo u LAG-u Vinodol nosi dodatne bodove potpore projektu.


Od 65 hrvatskih LAG-ova, vinodolski LAG je ušao u prvom krugu među 30 probranih kao jedini iz Primorsko-goranske županije. U drugom krugu, s još 11 LAG-ova, ušao je i LAG Gorski kotar.


LAG Vinodol otvorio je i web stranicu na adresi: www.lag-vinodol.hr. Dobre ideje se čekaju, vrata LAG-a u centru Bribira otvorena su za sve vizije koje su kadre novac »odozgo« spustiti u male sredine.