Paradoksi hrvatskog turizma

Hotel u Selcu vlasnik zatvara u utorak, a sobe pune: gosti na terasi, štrajkaši u restoranu

Franjo Deranja

Novopristigli gosti smještaju se po sobama, na sindikalnom skupu zaposlenici dogovaraju kako zaštititi svoja prava, vlasnik Ivan Klokočki najavljuje zatvaranje hotela 



SELCE Istodobno dok u Hotel »Marina« u Selce stižu novi gosti, vlasnik Ivan Klokočki za utorak je najavio zatvaranje objekta. Novi gosti stižu iz raznih smjerova, stranci i domaći, ali i iz dvaju razloga: ne znaju što se u hotelu događa i da će biti smješteni u posebnim, reduciranim štrajkaškim uvjetima, ili su putem agencije već uplatili boravak i dolaze, neki čak kao »stari« gosti. Dopalo im se prošlih godina i žele biti ovdje. I dok se novopristigli gosti smještaju po sobama, na sindikalnom skupu zaposlenici dogovaraju kako će, ako do zatvaranja Hotela Marina ipak dođe, tom činu biti nužno nazočna i sindikalna pravnica. Da bi se zaštitila prava radnika. 



Ministar turizma Damir Bajs kazao nam je da je njegovo Ministarstvo pokušavalo pomoći da se pronađe rješenje za deblokadu računa kako bi hotel Marina mogao poslovati i kako bi radnici dobili plaću ali da to na žalost nije uspjelo. 


 – Radi se o poreznom dugu koji ne proizlazi iz posla turizma, ali je hotel u vlasništvu tvrtke koja je porezni dužnik. Vlasnik je  u sporu s državom  i bio je u kontaktu s nadležnim institucijama, ali se nije moglo iznaći rješenje, primjerice kroz založno pravo, da bi se deblokirao račun, rekao nam je ministar Bajs. 




Njegove riječi potvrdili su nam neslužbeno i u Poreznoj upravi gdje kažu da se Ministarstvo turizma u slučaj uključilo prije nekoliko mjeseci te da je bilo još turističkih tvrtki koje su imale problema s plaćanjem obveza prema državi i da je uz posredovanje resornog ministarstva pronađeno rješenje. Za hotel Marina, rješenje se nije pronašlo, jer kako neslužbeno tvrde naši sugovornici iz Vlade i Porezne uprave, vlasnik nije bio spreman razgovarati oko toga da mu se, uz određena sredstva osiguranja, olakša ili odgodi otplata duga jer ga naprosto nije priznavao niti je o njegovom plaćanju htio razgovarati.  (J.  Ma.)



Kirsten Zumfeld (Duesseldorf), njemačka je gošća koja je s obitelji došla u četvrtak.


– Bili smo prošle godine i dopalo nam se. Željeli bismo ostati ovdje jer je smještaj bio dosad vrlo dobar, a hotel je u neposrednoj blizini mora i ima svoju plažu. Sada smo zabrinuti i ne znamo što ćemo od utorka, kada je vlasnik najavio zatvaranje objekta! Hoćemo li tražiti novi hotel, ili nastaviti put dalje, a možda se i vratiti kući pa od agencije tražiti povrat dijela novca, kaže Kirsten.


Ne žele hipoteku


Na hotelskom PC-ju drugi njemački turist šalje elektroničku poštu. Ostaje u hotelu i ne želi davati nikakve izjave. Solidarizira se sa zaposlenicima… 


Recepcionarka Tea Lovrić izjavljuje da je u hotel u protekla 24 sata došlo još novih gostiju. Sada je hotel napola popunjen. Od ukupno stotinu postelja popunjeno je pedesetak. Individualni posjetitelji, koji su došli neovisno o posredovanju agencija, plaćaju vrijeme dosadašnjeg boravka i napuštaju hotel. Gosti koji su smješteni posredovanjem svojih agencija ostaju i dalje, a nekima je osiguran lanč-paket. 


Ivan Klokočki, vlasnik i direktor hotela, kaže kako mu je žao što je do svega ovoga došlo.


– Ovaj hotel smatram svojim djetetom, a radnike ne želim oštetiti. Na moju ponudu da se uzme u hipoteku i hotel i najveći dio moje imovine, nitko ne odgovara, a ta je vrijednost pet puta veća od moje navodne porezne obveze. Koliko mi toga nisu priznali? Samo je, primjerice, trafostanica, što sam je izgradio, koštala  1,7 milijuna kuna, a priznato je svega 400 tisuća. Niti četvrtina, kaže Klokočki. 


 Košarkaši stornirani


U osam godina, kaže Klokočki, u Hotelu Marina prespavao je samo jednu noć. Sve je bilo podređeno poslovanju, a on, ističe, ne ponaša se kao pijani milijarder… Ministar Bajs mu je obećao da će na Vladi u Umagu, uz ostale turističke teme, biti riječi i o njegovu problemu, ali opet ništa. Nikoga kao da ne zanima taj problem, a sada su neki ljudi od tog resora otišli i na godišnji! 


 Na pitanje što će biti s državnom košarkaškom reprezentacijom koja je trebala doći u »Marinu« na pripreme prije odlaska na Prvenstvo EU, odgovorio je da je on to stornirao jer ne postoje uvjeti za normalan rad. Uz to, famozni utorak, kada slijedi zatvaranje hotela kako je on najavio, omekšava dopunom te izjave, da ne može izbaciti goste koji budu inzistirali da žele ostati unatoč reduciranim uvjetima smještaja. 


Proizlazi da se i dalje susreću kontradiktorne izjave s činjenicama, a to može biti temelj i za pitanja o mogućem stanovitom obratu: gosti dolaze, a hotel se zatvara, ali ne sasvim. Je li sapunica ili agonija? Za radnike, ipak, ovo drugo!