Sve bezizlaznije stanje

Gosti masovno odlaze iz Hotela Marina u Selcu i traže povrat novca

Franjo Deranja

U hotelu je osoblje i predstavnici sindikata, zajedno s gostima koji odlaze. Traže povrat novca zbog neispunjenih uvjeta, no dobiti ga ne mogu jer su platili agenciji, a ne hotelu



SELCE Nekome to izgleda kao sapunica, a za osoblje Hotela »Marina« to je nedvojbeno agonija. Štrajk su zaposlenici radikalizirali, nakon što je prošlo već više od mjesec dana od njegova početka, a za njih i čitavo polugodište, te uskoro još i srpanj, bez ijedne ovogodišnje plaće! Jednoj od djelatnica koja radi u kuhinji Hotela »Marina« u četvrtak je pozlilo, pa je odvezena kući.


– Pritisak je sve veći, a ova žena ima obitelj i živi samo od ovog posla, kažu nam njeni suradnici ne navodeći joj ime.


   Prvi incidenti: Tea Lovrić, recepcionarka, nastojeći uza sve teškoće smoći snage i za osmijeh, objašnjava turistima što se u hotelu događa i zašto se gostima umjesto jela poslužuju samo leci s informacijama o štrajku. Neki od gostiju negoduju, u objektu ih je sve manje, što je i razumljivo nakon što ih je još neki dan bilo stotinjak kada je hotel bio pun, sada je »brod što pomalo tone« ostao na dvadesetak »putnika«.


Neki gosti traže povrat novca, ali su sve uglavnom alotmanski gosti, koji su posredstvom svojih agencija uplatili unaprijed dolazak i smještaj u Hotelu »Marina«. Preostaje da ovaj problem rješavaju naknadno na relaciji upravo sa svojim agencijama. Svi su u pravu, ali novca nema!   

Direktor i vlasnik




Obitelj Vatović, rodom iz Srbije, koja živi u Švicarskoj, u četvrtak poslijepodne još nije znala što će poduzeti.


– Još nismo odlučili hoćemo li otići. Sve se posložilo loše, štrajk u hotelu, kiša koja pada svaki dan…


   Šefica recepcije Nikolina Mataija, zove direktoricu Marinu, suprugu Ivana Klokočkog, vlasnika hotela i tvrtke, koji oboje »stoje iza svega«, ali upravo, nakon više mjeseci, saznaje da gospođa Marina nije direktorica nego je to njezin suprug. Direktor i vlasnik! Nijednoga od njih dvoje nema u hotelu, samo su tu uz osoblje ostali povjerenici sindikata, Loredana Gluhak, regionalna povjerenica STUH-a i Svjetlana Radetić, povjerenica Sindikata turizma i usluga, ujedno i kao zaposlenica.   

Svi dižu ruke


– Ovo sve traje već predugo. Za mnoge koji su izvana tek čuli za naše teškoće znaju za ovo tek od travnja i prvih sastanaka s nekima od ministara. Ništa se ne događa, a mi smo bez plaće, Što je najgore, imamo uvjete za cjelogodišnje poslovanje i tako smo dosad radili, ali nam plaće nema već jako dugo, počelo je od prošle jeseni, govori Svjetlana Radetić.


   Stječe se dojam da svi koji bi trebali dati svoj obol u rješavanju problema koji je navodno nastao zbog dijela neplaćenih poreznih obveza vlasnika Klokočkog prema Gradu Karlovcu, i to u njegovoj drugoj djelatnosti, graditeljstvu, dižu ruke od Hotela »Marina« u Selcu.


   Kakvi su izgledi da se nešto dogodi a da bude bolje nego jučer i malo bolje od sutrašnjega ključa u hotelskoj bravi, nitko se zasad ne usudi reći!?