Nakon agonije duge dva desetljeća

Crikvenički Jadran izišao iz stečaja nakon tri i pol godine

Anto Ravlić

Prema stečajnom planu, radnici Jadrana će dio svojih potraživanja od oko 30 milijuna kuna dobiti obročno u novcu, a dio u vlasničkim udjelima u tvrtki



CRIKVENICA – Jadran je izašao iz stečaja. Potpisan je dokument koji je otvorio nove perspektive ne samo crikveničkoj hotelskoj kući već i crikveničkoj rivijeri. Stečaj je zaključen nakon tri i pol godine, no agonija je trajala puno duže. Više od dva desetljeća turistički gigant je tonuo. Hoteli su se prodavali, radnici su odlazili. Prije nekoliko godina prijetila je opasnost da će Jadran potpuno nestati. Postojala je realna opasnost da će se hoteli rasprodati, a da će najvrijedniji dragulj Jadrana, Turističko naselje Kačjak, završiti u rukama nekog od moćnika. 


Rješenje o zaključenju stečajnog postupka postalo je pravomoćno ovaj tjedan te je time i zaključen stečajni postupak. Sljedeći korak je upis u sudski registar novog Jadrana koji bi trebao biti završen kroz nekoliko dana, a kada će i formalno preuzeti vođenje društva nova uprava izabrana od strane nadzornog odbora, doznali smo u upravi Jadrana. 


Prve naznake optimizma javile su se nakon prve turističke sezone odrađene pod nepopularnim prefiksom, kada je stečajna upraviteljica Marija Ružić pokazala da i onemoćali Jadran može poslovati u plusu. Naravno, uz uvođenje reda u financije. Iako skromne, plaće su postale redovne. Drugi korak k izvlačenju Jadrana iz stečaja bio je angažman ministra financija Slavka Linića koji je odlučio stotine milijuna kuna duga prema državi pretvoriti u dionice. Ostalim vjerovnicima nije bilo druge nego prikloniti se najvećem vjerovniku, državi.


Traži se dobar kupac




Radnicima odnosno vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda priznata su kroz stečajni plan potraživanja i na njihovim je računima osvanuo dio kuna koje su čekali godinama. Točno 840 bivših i sadašnjih radnika dobilo je 7,3 milijuna kuna na svoje račune. Radi se o 24 posto od ukupnih tražbina radnika u kunama. Radnicima se isplaćivao jednaki postotak duga. Kako stoji u stečajnom planu, ostatak dugovanja u kunama isplatit će im se u sljedećih pet godina. U skladu s mogućnostima Jadrana. Moguće je da se dug isplati i puno ranije od roka od pet godina. U kunama će radnici dobiti 50 posto svojih potraživanja, a ostatak će dobiti u dionicama. Nakon što Jadran dobije novog vlasnika, moći će odlučiti da li prodati dionice ili ih zadržati. Ista sudbina čeka i velike vjerovnike. Nakon prodaje Jadrana pokrit će svoje dugove. Država će kao najveći vjerovnik imati odlučujuću riječ u prodaju Jadrana. Drugim riječima, država će odabrati kupca. I također vratiti dugove. Jadran je bio dužan državi oko 300 milijuna kuna, a ukupni dugovi penjali su se do impozantnih 500 milijuna kuna. Sad kad je stečaju došao kraj, može se čovjek našaliti i zapitati tko su genijalci koji mogu stvoriti toliki dug.


Ime i tradicija


Što dobiva kupac? Osam hotela na izvrsnim lokacijama, Turističko naselje Kačjak koje je na jednoj od najatraktivnihjih lokacija na cijelom Jadranu te dva kampa. I vrlo je bitno u cijeloj priči da kupac ne dobiva hotele u nekom »no name« turističkom mjestu. Bez obzira na višegodišnja posrtanja, za koje je ipak najveći krivac Jadran, Crikvenica je veliko ime u turističkim krugovima. Ime s tradicijom, rivijera koja ostvaruje 1,5 milijuna noćenja. Kakve su tek perspektive kad bi u Crikvenicu stigao moćni hotelijer. Jadran drži 75 posto hotelskog smještaja u Crikvenici.


Tko će kupiti Jadran? Zasad nema naznaka. Zna se samo da interes kupaca postoji.