Povijesne geografske karte

“Vi ste sada ovdje!”: U Plavom salonu otvorena izložba uvećanih mapa Rijeke

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba je otvorena u galeriji Plavi salon na prvom katu zgrade Grada Rijeke / Foto Vedran KARUZA

Izložba je otvorena u galeriji Plavi salon na prvom katu zgrade Grada Rijeke / Foto Vedran KARUZA

Izložba koju građani mogu vidjeti srijedom od 16 do 18 sati prikazuje uvećane detalje povijesnih geografskih karata Rijeke i okolice nastale u proteklih 150 godina



RIJEKA – U galeriji Plavi salon na prvom katu zgrade Grada Rijeke otvorena je izložba »Vi ste sada ovdje!« koja predstavlja uvećane detalje povijesnih geografskih karte Rijeke i okolice nastale u proteklih 150 godina. S obzirom da su u okviru projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. kraj ove i iduća godina označeni kao doba mapiranja različitih potencijala grada, autor izložbe Vuk Ćosić odlučio se pozabaviti stvarnim povijesnim kartama, odnosno pojmom mapiranja u njegovu doslovnom značenju.


Izložba se nadovezuje na programski pravac »Doba moći« koji treba ispričati priču o Rijeci i njezinim brojnim političkim i povijesnim mijenama, a predstavlja kartografske prikaze nastale u različitim vremenima, na različitim pismima i za različite namjene. Jedna od najzanimljivijih je svilena karta koju su piloti britanskog Kraljevskog zrakoplovstva nosili kao marame dok su letjeli nad našim krajevima. Karta datira iz 1943.godine, a pripadala je dr. Zdravku Kučiću koji ju je dobio na dar od engleskog pilota kojem je spasio život na Petrovoj gori. Navodno je to bio poznati britanski književnik Evelyn Waugh.


Vrlo je intrigantna i hipološka karta koja prikazuje različite pasmine konja koje su se uzgajale u Kraljevini Jugoslaviji. Karta se čuva u Državnom arhivu u Rijeci i jedina je na kojoj je naziv grada napisan ćirilicom.




Izložba će biti postavljena do kraja siječnja, a građani je mogu razgledati srijedom od 16 do 18 sati.