TORANJ I KULTURNI LIFT

Umjetnost u kontekstu svakodnevnog života: Projekti Matije Kralja u Galeriji “Juraj Klović”

Kim Cuculić

Projekti se odvijaju u jednoj zagrebačkoj stambenoj zgradi u kojoj stanuje i autor akademski kipar Matija Kralj / Foto S. JEŽINA

Projekti se odvijaju u jednoj zagrebačkoj stambenoj zgradi u kojoj stanuje i autor akademski kipar Matija Kralj / Foto S. JEŽINA

Projekti su postavljeni u zajedničkim prostorima zgrade (stubište i lift) koje dijeli 44 obitelji 



RIJEKA U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka u Galeriji »Juraj Klović« sinoć je otvorena izložba »Toranj S1« koja predstavlja dva kolaborativna umjetnička projekta – »Toranj S1« i »Kulturni Lift«. Kako je objasnio akademski kipar Matija Kralj, oba projekta odvijaju se u jednoj zagrebačkoj stambenoj zgradi i nastoje unutar vrlo heterogene mikro-zajednice stanara stvoriti i potencirati svojevrsni poligon za međusobnu interakciju i cirkulaciju informacija i znanja. 


Projekti su postavljeni u zajedničkim prostorima zgrade (stubište i lift), koje dijeli 44 obitelji. Umjetnički sadržaji i sadržaji o umjetnosti pritom su dovedeni u kontekst svakodnevnog života i smješteni paralelno s drugim svakodnevnim životnim aktivnostima. Projekt »Toranj S1« pokrenut je unutar zgrade u kojoj živi autor projekta Matija Kralj, s inicijalnom namjerom da se među zajednicom stanara osnaži odnos prema zajedničkim prostorima. Početna faza projekta realizirana je kao drvena konstrukcija u predvorju zgrade na kojoj su postavljeni plakati A3 formata čiji se sadržaji odnose na povijest zgrade i okolne četvrti, uz ideju da s vremenom budu zamijenjeni novim sadržajima. Konstrukcija je izrađena tako da svaki korisnik može direktno sudjelovati, dodavati i izmjenjivati elemente koji se na njoj nalaze. 


Na izložbi u Rijeci predstavljen je i projekt »Kulturni Lift«, koji su inicirali Jelena Pašić i Matija Kralj u zgradi u kojoj žive. Njegova je namjera uključivanje umjetničkog sadržaja i sadržaja o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života, ali i sagledavanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice. Svaka dva tjedna objavljuje se novo izdanje »Kulturnog Lifta« čije sadržaje stvaraju brojni suradnici iz područja umjetnosti i kulture. 


Akademski kipar Matija Kralj rođen je 1984. godine u Zagrebu, 2003. godine završava srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Rijeci, te 2009. studij kiparstva, u klasi prof. M. Vuce, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2013. godine studira na MA programu Novih medija, također pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom doc. art. Andreje Kulunčić i komentorstvom izv.prof.dr.sc. Leonide Kovač. Izložba će biti otvorena do 17. kolovoza.