Gostovanje u Osijeku

Riječka industrijska priča pred publikom Muzeja Slavonije

Portal Novilist.hr

I Osijek ima burnu industrijsku prošlost – tamošnja publika vidjet će izložbu koja je u Rijeci bila postavljena lani u ožujku



RIJEKA U Muzeju Slavonije u Osijeku – od 3. rujna do 31. listopada – bit će otvorena gostujuća izložba iz Muzeja grada Rijeke – Riječka industrijska priča. Riječ je o izložbi koja je u ožujku 2014. bila postavljena u MGR-u da bi skrenula pozornost na važnost i bogatstvo riječke industrijske baštine, kao i na činjenicu da je njezino kulturno-industrijsko nasljeđe zapušteno, derutno i zapostavljeno – najavljeno je iz Muzeja grada Rijeke.


U sklopu velikih napora koji se čine na osmišljavanju optimalnog načina revitalizacije i prenamjene industrijskih postrojenja izložba RIP nametnula se kao vrlo bitna karika tog procesa, potičući adekvatnu promociju teme u široj javnosti – dodaje se. Riječkom industrijskom pričom je na jednom mjestu prezentirana problematika napuštenih, ali i nekih još uvijek, barem djelomično, aktivnih industrijskih objekata u Rijeci. Projektu je prethodilo temeljito arhivsko istraživanje, terenski rad i analiza poznatih i novootkrivenih podataka o riječkoj kulturno-industrijskoj baštini.

Izložba riječkih industrijskih ostataka prezentirana je kroz okular fotografa Stanislava Beličke. Priča je dočarana kroz hiperdimenzionirane fotografije postavljene unutar muzejskog prostora s naglašenom industrijskom scenografijom.


Izložbu je dodatno obogatio video materijal u autorstvu Kristijana Vučkovića te namjenski skladana glazbena podloga Josipa Maršića i Zorana Medveda. Cjelokupni događaj sniman je video kamerama, a iz snimljenog materijala i dodatnih intervjua autora i organizatora napravljen je dokumentarni zapis u formi kraćeg filma, kao i virtualna šetnja kroz postav izložbe. Snimanje, montažu i produkciju video materijala napravila je Ana Jurčić.




Izložba RIP popraćena je istoimenom monografijom temeljenom na znanstvenom istraživanju povjesničarke umjetnosti Eme Aničić, ujedno i autorice izložbe, u kojoj je kataloški prikazana cjelokupna povijest riječke industrijske baštine; topografski od zapadne industrijske zone grada Rijeke prema istočnoj od 1750. godine do Drugog svjetskog rata.


Izložba Riječka industrijska priča ukazala je na značaj riječkih industrijskih lokaliteta te potaknula moguća rješenja vezana za budućnost kulturno-industrijske ostavštine po kojoj je Rijeka prepoznatljiva. Nastojanje za očuvanjem industrijske baštine vrlo je izraženo i u osječkim kulturnim krugovima zbog čega je postavljanje ove izložbe u Muzeju Slavonije tematski kompatibilno i predstavlja poveznicu dvaju gradova burne industrijske prošlosti.