Svjetlosna instalacija

Otvorena izložba “Bez naziva” Slavena Tolja: Moglo bi biti kolektivnog performansa

Hina



 Izložba “Bez naziva” Slavena Tolja otvorena je u utorak navečer u Galeriji SIZ u izložbenom prostoru Kortil  Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci, a kako je rečeno na otvaranju,  predstavlja poetsku interaktivnu svjetlosnu instalaciju koja otvara mogućnosti kolektivnog performansa u kojem sudjeluju posjetitelji.  


Kortil je za ovu prigodu potpuno zatamnjen i posjetitelji ulaze u prostor u kojem se ništa ne vidi. Dolaskom kod reflektora sa senzorom na pokret pali se prvo svjetlo. Očekuje se da posjetitelji otkriju i drugi reflektor u udaljenom dijelu prostora i na isti način aktiviraju svjetlo.


 Jedan od voditelja galerije SIZ Nemanja Cvijanović prenio je ideju autora Slavena Tolja, koji  je na putovanju, prema kojoj se na ovaj način aludira na mogućnost da se dvije osobe ili skupine osoba vide tek na daljinu, a kad se međusobno približe, svjetlo se gasi i oni se više ne vide, kao svojevrsna poetska interpretacija stvarnosti.




 Cvijanović je naveo da je to Toljeva druga izložba u Galeriji SIZ, pa tako i u Rijeci. Na prvoj, tada još u izložbenom prostoru galerije u zgradi na Delti, izložio je jednu fotografiju i jedan video snimak, rekao je.


 Slaven Tolj je multimedijalni umjetnik, kustos a sada i ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te jedna od ključnih osoba projekta kandidature i realizacije Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.