Obljetnica

Izložba “Prvi na svijetu” na Žabici: Proslavljeno 150. godine predstavljanja torpeda

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Izložba obogaćena primjercima koji se čuvaju u Splitu. Iduće godine nekoliko primjeraka će donirati Hrvatska ratna mornarica, a u Rijeku bi trebao biti dopremljen i torpedo iz Norveške



RIJEKA U željezničkom skladištu na Žabici u kojem je postavljena izložba »Prvi na svijetu« posvećena riječkom torpedu sinoć je svečano obilježena 150. obljetnica prvog predstavljanja tog važnog riječkog izuma Tehničkom povjerenstvu Mornaričkog odjela Ministarstva rata iz Beča. Torpedo je članovima povjerenstva prvi put predstavljen u Rijeci 21. prosinca 1886. godine.


Uspješno je porinut u more, ispred Whiteheadove tvornice, ali se poput bumeranga vratio na obalu. Da je bio punjen eksplozivom komisija bi tragično završila, jer torpedo još nije bilo usavršen. Trebalo je još nekoliko godina da se riješi problem održavanja smjera, ali je ocijenjeno da se radi o oružju u koje se isplati dalje razvijati.


Povodom proslave 150. obljetnice, izložba »Prvi na svijetu« proširena je i novim predmetima – najstarijim primjercima torpeda proizvedenim za tržište iz 1875. godine, koji su nekad bili dio kućnog muzeja riječke Tvornice torpeda, ali su nakon njegovog rasformiranja odneseni u Split. Danas se čuvaju u Hrvatskom pomorskom muzeju koji je preuređuje stalni postav pa ih je ustupio Rijeci na dužu posudbu.




Izložba torpeda na Žabici otvorena je u svibnju ove godine, u organizaciji Muzeju garda Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Prema tadašnjim najavama s jučerašnjom je proslavom trebala biti i zatvorena, ali je u međuvremenu produžen ugovor o korištenju prostora skladišta do kraja iduće godine. Ipak, idućih mjeseci neće biti svakodnevno otvorena, već će se do 1. travnja 2017. moći razgledati samo uz prethodnu najavu muzejima.


Na sinoćnjoj proslavi obljetnice najavljeno je da će zbirka torpeda iduće godine biti proširena s još nekoliko primjeraka koje će donirati Hrvatska ratna mornarica, a u Rijeku bi trebao biti dopremljen i torpedo riječke proizvodnje koji je za 50.000 eura kupljen u Norveškoj.


Riječ je primjerku koji je u riječkoj tvornici naručen 1875. godine, a isporučen je godinu kasnije i nosi serijski broj 146. Istim modelom u Drugom svjetskom ratu pogođena je i njemačka topovnjača koja je napala Oslo, pa je tako zahvaljujući riječkom torpedu spašen i norveški kralj.