Otvorena izložba u Domu HDLU-a

Hrvatski trijenale grafike: Iluzija u umjetnosti

Maja Hrgović

Premija HAZU ove je godine dodijeljena Igoru Čabraji, kojemu će Kabinet grafike HAZU u sklopu iduće manifestacije prirediti samostalnu izložbu



ZAGREB Smirene akromatske apstrakcije, divlji eksperimenti s bojom i figuracijom, disciplinirano poigravanje linijama i naoko nehajne črčkarije koje pozivaju na pomnije promatranje i često predstavljaju izazov za percepciju, neke su od koordinata u sustavu domaće grafike, predstavljene jučer na otvorenju 6. hrvatskog trijenala grafike u Domu HDLU-a kao reprezentativan presjek onoga što je u hrvatskoj grafičkoj umjetnosti nastalo u protekle tri godine. Temu »Iluzija u umjetnosti« koja ove godine okuplja 41 pozvanog i 32 na natječaju odabrana umjetnika, koji izlažu ukupno 182 rada, propisao je kustos i autor koncepcije Željko Marcijuš.


   – U rasponu od trodimenzionalnog kulturnog nasljeđa do virtualne, računalne grafike, tema podjednako pruža mogućnosti tradiciji iluzionističkog predstavljanja ideje svijeta, kao i najnovijim umjetničko-znanstvenim istraživanjima u područjima percepcije i totalne vizualizacije koja u izrazu koristi najnoviju tehnologiju – istaknuo je Marcijuš.  


Posebnu pohvalu Odbora za nagrade izvan kategorije dobila je Nevenka Arbanas, Nagradu Kabineta grafike HAZU Ana Feiner-Žalac, Nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Miran Šabić i Maja Rožman, a Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Celestina Vičević. Posebna priznanja dobili su Iva Ćurić, Ana Kinčić, Letricija Linardić i Ana Sladetić.





  Tema – otvorena i za utopiju i za distopiju, i za tradicionalnu figuraciju i za optičke dvosmislenosti – obrađena je iz najrazličitijih uglova i u najrazličitijim tehnikama: negdje se konveksnim izobličenjima predstavlja trudnoća (kao kod Ane Kinčić), drugdje je slika u znakovitoj sprezi s glazbom i zvukom (kao kod Dalie Finek koja se fokusirala na »razbijanje« strukture valova). Među umjetnicima su još Vladimir Biga, Vanja Jović, Dajana Radoš, Ana Sladetić, Slobodan Tomić, Andreja Vivoda, Nevenka Kraljević, Daniela Ratkajec i drugi.


   Premija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (plaketa Akademije) ove je godine dodijeljena Igoru Čabraji, kojemu će Kabinet grafike HAZU (organizator Trijenala) u sklopu iduće manifestacije prirediti samostalnu izložbu. Paralelno s izložbom u HDLU-u Trijenale obuhvaća i izložbu Maje S. Franković, nagrađene na petom Trijenalu, te izložbu »In memoriam – Ivan Picelj, grafike«.


   Izložba traje do 4. srpnja.